Lounais-Häme Forssa

Kirja ei suostu kuolemaan – kauppa nousee aallonpohjasta

Kirjan ja ruusun päivä kampanjoi lukemisen puolesta.
Arja Kanerva poikkesi Suomalaisessa Kirjakaupassa ostamassa Pekka Tarkan muistelmateoksen Onnen Pekka. Kirjallisuuden parissa työskennellyt Kanerva pitää erityisen tärkeänä sitä, että vanhemmat muistaisivat lukea lapsilleen. Kuva: Tapio Tuomela
Arja Kanerva poikkesi Suomalaisessa Kirjakaupassa ostamassa Pekka Tarkan muistelmateoksen Onnen Pekka. Kirjallisuuden parissa työskennellyt Kanerva pitää erityisen tärkeänä sitä, että vanhemmat muistaisivat lukea lapsilleen. Kuva: Tapio Tuomela

Maailma muuttuu, mutta kirja pysyy. Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan Laura Karlssonin mukaan pahin on kirjakauppa-alalla takana.

– Viimeiset 20 vuotta ovat olleet suuren muutoksen aikaa koko media-alalle, eivätkä kirjat ole tästä poikkeus. Perinteisistä kirjakaupoista yli puolet on sulkenut pysyvästi ovensa. Mutta nyt näyttää siltä, että murroskausi alkaa helpottaa. Kirjamyynnin aallonpohjasta on tapahtunut nousua ja uusi normaali alkaa olla käsillä, kertoo toimitusjohtaja Karlsson liiton tiedotteessa.

Kirjallisuus kiinnostaa, ja kirjat tekevät kauppansa. Suurin osa painetusta kirjallisuudesta ostetaan yhä kirjakaupoista, vaikka myyntikanavat ovat monipuolistuneet. Suomessa lukemisen ystäviä palvelee 160 kirjakauppaa, joilla on noin 250 myyntipistettä eri puolilla Suomea.

– Erityisen iloinen olen siitä, miten vahva lastenkirjakulttuuri Suomessa on. Vahva lukutaito antaa vahvat eväät elämään, kertoo Karlsson.

23. huhtikuuta on ollut Kirjan ja ruusun päivä jo yli 90 vuoden ajan. Suomessa Kirjan ja ruusun päivän tiimoilta kampanjoidaan koko loppuviikon ajan. Kirjakaupat jakavat Mira Malliuksen kuvittamia kirjakasseja kirjoja ostaville asiakkaille sunnuntaihin asti.

Seutukunnalta kampanjassa ovat mukana Suomalaisen Kirjakaupan Forssan myymälä ja Somerkirja Somerolta.

– Kirja pitää yhä pintansa. Puheet kirjan kuolemasta ovat vahvasti ennen aikaisia, kertoo myyjä Timo Takovaara Suomalaisesta Kirjakaupasta Forssasta.

Kaupaksi menevät hyvin erilaiset kirjat. Lasten ja nuorten kirjoissa Koiramäki-uutuus on myyntitilastojen kärjessä Forssassa, hyvin tekee yhä kauppansa myös Harry Potter -sarja, jonka 20-vuotisjuhlapainos oli iso hitti.

Muistelmateokset kiinnostavat aina, samoin jännityskirjat ja rakkausromaanit.

– Dekkareita menee paljon aina kesälomien alla. Ihmiset haluavat vaihtaa vapaalle myös lukemisessa, Takovaara tietää.

Vaikka yhä useampi kuuntelee nykyään äänikirjoja, suurin osa lukijoista haluaa kirjan yhä painettuna käteensä. Jo kirjojen ostaminen voi olla elämys, moni pääsee lukufiilikseen tutkimalla eri vaihtoehtoja ja hypistelemällä kirjoja kaupassa. Lukutoukalle on luksusta, kun voi istahtaa hyvän kirjan kanssa kahville tai omaan lempinojatuoliin.

Tämänvuotisen Kirja ja ruusu -kampanjan kassin on kuvittanut Mira Mallius. Hän on yksi Suomen suosituimpia kuvittajia, joka tunnetaan muun muassa lastenkirjoista ja lukuisista paperituotteistaan.

– Kirjan sijasta halusimme tänä vuonna jotain, mikä näkyy kaduilla ja kertoo lukemisen ilosta sekä kirjakauppojen olemassaolosta. Kirjakassi täytettynä kirjoilla on näkyvä viesti, kertoo Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic