Lounais-Häme

Kirja: Hyvinkäällä haavoittunut poliisi kävi läpi ennätysmäisen leikkauskierteen

Tampere
18.10.2018, 13:30

Kotimaa

Hyvinkään ampumisessa hengenvaarallisesti haavoittunut nuorempi konstaapeli Heidi Foxell kävi läpi leikkauskierteen, jota hänen lääkärinsä arvelee jopa maailmanennätykseksi.
Uusi elämäkerta kertoo nuoresta naisesta, joka koki muutamassa vuodessa enemmän tragedioita kuin moni koko elämässään. Kenttäharjoittelussa olleen, tuolloin 24-vuotiaan Foxellin pitkä ja raskas selviytymistaistelu alkoi toukokuussa 2012, kun partio sai hälytyksen ampumisesta keskustassa.
Työpari pysäköi autonsa paikkaan, jonka luuli olevan suojassa. Kukaan ei tiennyt, että mies oli piilossa talon katolla, josta ampui kiväärillä moneen suuntaan.
Foxell meni hakemaan auton takaosasta raskaita taktisia liivejä, kun häneen osui. Hän itse arvelee, että vammoja pahensivat hänen päällään olleet kevyemmät vetoketjulliset liivit.
– Jos luoti ei olisi ottanut kimmoketta lukosta, se olisi suurella todennäköisyydellä mennyt läpi ja olisin selvinnyt vähemmin vammoin. Mutta vetoketjun lukko sai luodin muuttamaan suuntaansa, joten nyt se jäi poukkoilemaan vatsaani tuhoten suolistoni, kunnes se porautui lonkkaluuhuni, Foxell kertoo Teemu Potapoffin kirjassa Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina (Docendo).
Kirjaan on haastateltu Foxellin lisäksi hänen äitiään, lääkäriään, työpariaan ja ystäviä. Siinä kerrotaan avoimesti paitsi päähenkilön rankoista sairauskokemuksista, myös hänen elämänvaiheistaan ja ihmissuhteistaan.

Kirurgi: Pahin vamma siviilioloissa

Ampumapaikalle nopeasti tullut ambulanssi lähti kuljettamaan Foxellia Meilahden sairaalaan Helsinkiin. Kuolema oli matkalla hiuskarvan varassa.
Kirurgi Ari Leppäniemi kertoo kirjassa, että leikkauksia kertyi yli 50 ja lisäksi muita anestesiaa vaativia toimenpiteitä vähintään saman verran. Myöhempinä vuosina operaatioita kertyi lisää.
– Olen pitkän urani aikana nähnyt todella vaikeasti loukkaantuneita ihmisiä. Sadoista näkemistäni vatsan ampumavammoista Heidin tapaus on pahimpia. Siviilioloissa se on pahin.
Vuosien leikkauskierteen jälkeen Foxell alkoi kuntoutua ja pääsi jo jaloilleen, kunnes epäonnistunut tähystysoperaatio vei hänet taas pyörätuoliin. Uutena takaiskuna tuli vielä sairastuminen leukemiaan.
Tänään Foxell voi paremmin ja myös nauttii elämästä, vaikka ei mitä ilmeisimmin koskaan kävele. Hän jatkaa poliisiopintoja ja käy osa-aikatyössä Vantaan poliisilaitoksella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic