Lounais-Häme

Kirjailija, arkeologi kansantieteilijä, tutkimusmatkailija…

Tammelan emäpitäjä painoi merkinnän Sakari Pälsin elämäkertaan jo vuonna 1903. Lopen Sajaniemessä syntynyt ja talonpoikaisessa ympäristössä kasvanut opiskelijanuorukainen kuului silloin 21-vuotiaana Forssan kokouksen osanottajiin. Puoluepoliittista aktivistia hänestä kuitenkaan ei tullut, mutta monin muin tavoin monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja kylläkin.

Ennen muuta Sakari Pälsi teki sekä vaikuttavat että pysyvät jälkensä historiaan jättäneen elämäntyönsä tieteen ja kulttuurin monitoimimiehenä ansioituen niin kirjailijana, arkeologina sekä tutkimusmatkailijana ja valokuvaajana kuin dokumenttielokuvaajanakin.

Forssan kaupunginkirjaston yläkerrassa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä esillä oleva näyttely kertaa Pälsin vaiheita kattavan aineiston välittämänä. Esillä ovat muun muassa hänen kameransa ja nivelleerauskoneensa, tuliaisia maailmanmatkoilta, otteita persoonallisesta kirjeenvaihdosta ja valio-otoksia valokuvakokoelmista.

Oman tärkeän ja havainnollisen ulottuvuutensa Monitoimimies Sakari Pälsi- elämäkertanäyttelylle antaa Tammelan Hykkilässä sijaitsevan metsätuvan kalusteita esittelevä nurkkaus. Pälsi oleskeli ajoittain kirjoittamassa vuonna 1948 valmistuneella metsätuvallaan pitkälle 1950-luvun puolelle. Hykkilässä perheensä kesäpaikalla edelleen vapaa-aikoinaan viihtyvä Marketta Havola muistaa lapsuudestaan kyläläisten puhuneen Pälsin piilopirtistä kirjailijan mökkinä. Sen sijaan omakohtaisia muistikuvia itse kirjailijasta hänellä ei jäänyt.

-Voi olla, että näinkin hänet silloin, mutten ainakaan tiedostanut asiaa silloin vähän reilun kymmenen ikäisenä, hän toteaa.

Vapaaksi kirjailijaksi Pälsi ryhtyi eläkepäivinään. Hän vetäytyi ennen oman metsätupansa valmistumista kirjoittamaan myös vuonna 1946 vastavalmistuneeseen Lounais-Hämeen pirtin saunarakennukseen. Se on myös rakennus, jonka vieraskirjan löydettyään Marketta Havola sai kosketuksen Sakari Pälsiin, josta tuli samalla hänen kiinnostuksensa kestokohde.

Marketta Havola kuuluu Sakari Pälsin seuran hallituksen jäsenenä myös Vinkkelissä esillä olevan näyttelyn rakentajiin. Mielenkiintoisena linkkinä Lounais-Hämeeseen näyttely tuo esille Pälsin ja Hykkilän kylällä niin ikään omalla kesähuvilallaan oleskelleen kotiseutuvaikuttaja Esko Aaltosen välisen kanssakäymisen. Marketta Havola kertoo todenneensa miesten välillä vallinneen läheisen hengenheimolaisuuden.

-Heidän elämäntyönsä erosivat oikeastaan vain siinä, että Aaltonen omistautui kotiseutuaatteelle, kun Sakari Pälsistä tuli vaikuttava kansainvälinen tutkija, jonka matkat ulottuivat lähes maapallon ympäri.

Sakari Pälsi kuoli Helsingissä vuonna 1965, mutta hänen uurnansa on haudattu Lopelle. FL

Monitoimimies Sakari Pälsistä kertova näyttely on esillä Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkelissä 2. kesäkuuta asti. Näyttelyyn on opastus Forssa-viikolla tiistaina 24.5.2016 kello 17.30. Tuolloin on luvassa myös hersyviä lukunäytteitä Pälsin kirjoista Sakari Pälsin seuran hallituksen jäsenen, ja Sakari Pälsistä muun muassa TV YLE 1:lle vuonna 1995 valmistuneen dokumentin ohjanneen Mirja Metsolan esittämänä.

Uusimmat

Fingerpori

comic