Lounais-Häme

Kirjallisuusillassa palkittu suomentajavieras – Kersti Juva kertoo työstään Forssan kirjastotalolla

Suomentaja Kersti Juva on vieraillut aiemmin Lounais-Hämeessä mm. Pentinkulman päivillä Urjalassa.

Forssan kaupunginkirjaston kirjallisuusillan vieraaksi 2.4. tulee suomentaja Kersti Juva, joka kertoo työstään otsikolla ”Ja sama suomeksi”.

Juva on Suomen huomattavimpia ja tuotteliaimpia englanninkielisen kirjallisuuden kääntäjiä. Parhaillaan Juva kirjoittaa Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin kirjaa suomentamisen kysymyksistä elämäntyönsä pohjalta.

Juvan vierailu liittyy Suomentajat lukijan luo -hankkeeseen, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

– Ulkomaisia kirjailijoita pystytään harvoin tuomaan suomalaisiin kirjastoihin, mutta tämän hankkeen kautta niihin tuodaan heidän innokkaimmat, perehtyneimmät edustajansa eli suomentajat, jotka esimerkiksi romaania kääntäessään syventyvät kirjailijan maailmaan ja mielenliikkeisiin kuukausiksi, joskus jopa vuosiksi”, Kersti Juva kuvailee hankkeen merkitystä.

Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen Suomentajat lukijoiden luo -hanke, jota johtaa suomentaja, taiteilijaprofessori Kersti Juva, järjesti vuonna 2018 noin sata vierailua yleisiin kirjastoihin eri puolille maata. Vuonna 2019 on luvassa toinen mokoma. Vierailijoina on 25 kirjallisuuden suomentamisen ammattilaista, jotka edustavat eri kieliyhdistelmiä ja kirjallisuudenlajeja.

Noin neljästäkymmenestä hankkeen toiselle kaudelle hakeneesta suomentajasta mukaan pääsi 25. Kielten kirjo on laaja, ja kirjallisuudenlajeista edustettuina ovat niin proosa, runo, lasten- ja nuortenkirjallisuus kuin sarjakuvakin.

Vierailijat esitellään hankkeen verkkosivuilla, Facebook-sivulla Suomentajat lukijoiden luo ja Instagram-profiilissa lukijoidenluo julkaistaan myös sanallisia ja kuvallisia raportteja toteutuneista vierailuista.

Kersti Juva on saanut valtion kääntäjäpalkinnon 1976, 1986 ja 1998, WSOY:n palkinnon 1997, kirjallisuuden Suomi-palkinnon 1998, Agricola-palkinnon 1999 ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon 2006. Hän on opettanut suomentamista useina vuosina Helsingin, Tampereen ja Joensuun yliopistoissa, Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton mestarikursseilla ja Oriveden Opistolla sekä Rodoksella. Vuonna 2008 Taiteen keskustoimikunta nimitti Kersti Juvan viisivuotiseen taiteilijaprofessorin virkaan. Vuonna 2014 hänet vihittiin Itä-Suomen yliopistossa filosofian kunniatohtoriksi. Parhaillaan Juva kirjoittaa Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apurahan turvin kirjaa suomentamisen kysymyksistä elämäntyönsä pohjalta.

Kirjallisuusillassa suomentaja Kersti Juva: Ja sama suomeksi, ti 2.4. klo 18 Forssan kirjastotalon Brander-salissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic