Lounais-Häme Lounais-Häme

Kirjanpainajista ei isoa riesaa Hämeessä – Myrskytuhot ja lämmin sää voivat vielä muuttaa tilanteen

Aikuisiksi varttuvan uuden sukupolven parveilu on todennäköistä, jos lämpimät jatkuvat. Ukkosten aiheuttamat myrskytuhot tarjoaisivat tuholaisille oivat olosuhteet mellastaa.
Kirjanpainajien 15 000 yksilön riskirajan ylittyessä myös terve puusto on vaarassa. Loimaalla on tänä vuonna havaittu 5400 yksilöä, kun Lapinjärvellä lukema on yli 20 000. Riskiraja ylittynee loppukesän aikana vielä useilla Luken mittauspisteillä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirjanpainajien 15 000 yksilön riskirajan ylittyessä myös terve puusto on vaarassa. Loimaalla on tänä vuonna havaittu 5400 yksilöä, kun Lapinjärvellä lukema on yli 20 000. Riskiraja ylittynee loppukesän aikana vielä useilla Luken mittauspisteillä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kirjanpainajat eivät ole iskeneet voimalla Lounais-Hämeen kuusikoihin. Lähimpänä Forssaa olevalla Loimaan mittauspisteellä tuholaisia oli kesäkuun puoliväliin mennessä kertynyt 5 400 yksilöä.

Pääparveilu päättyi juhannuksen aikoihin, mutta nyt odotetaan toista tulemista. Luonnonvarakeskus Luken tutkija Tiina Ylioja arvioi, että kesän neljän mittauksen yhteissaldo saattaa seudulla yhä yltää 15 000 yksilön riskirajaan. Todennäköisyys on kuitenkin pieni.

– Pääparveilu on mennyt ohi, mutta jos heinäkuu jatkuu lämpöisenä, ensimmäinen polvi ehtii aikuistua ja nähdään vielä kirjanpainajien toinen parveilu heinäkuun puolivälin jälkeen. Se ratkaisee, millä kaikilla alueilla mennään kasvukauden aikana epidemiatilanteeseen, Ylioja arvioi.

Puutavara ajoissa talteen metsistä

Kesäkuun helleputken jälkeen pahin uhkakuva ovat kovat ukkoset ja rajut mysrkytuhot. Kaatuneet puut tarjoavat helpot apajat ja oivan lisääntymisalustan uudelle sukupolvelle.

– Koko ajan on hyvä pitää mielessä, että metsästä kaadettu puutavara olisi hyvä kuljettaa ajoissa pois. Kirjanpainaja ei ole vain maaseudun ongelma, sillä Helsingin puistometsissäkin puiden kuolleisuus on lähtenyt kasvuun, Ylioja kertoo.

Uusia seurantapaikkoja tarvitaan

Kirjanpainajien määriä seurataan Suomessa 40:llä Luken mittauspisteellä. Kolmen feromonipyydyksen ryhmiä sijoitetaan paahteisille paikoille metsien reunoihin talvella kaadettujen kuusikoiden viereen.

– Jos alueella on korkea kanta jo ennen päätehakkuita tehtävä harvennus saattaa altistaa kirjanpainajille.

Seurantaa pitäisi Yliojan mielestä kehittää, jotta tiedosta saataisiin entistä luotettavampaa. Tällä hetkellä tieto on hyvin pirstaleista. Myös seurantapaikkoja tarvittaisiin lisää ja muuallekin kuin Etelä- ja Väli-Suomeen, sillä tuhoja on havaittu Kainuussa asti.

Hyönteismassaa kertyy vielä lisää

15 000 yksilön riskiraja on toistaiseksi ylittynyt vain Lapinjärven mittauspisteellä.

– Tällä seudulla tilanne ei vaikuta hälyttävältä. Hyönteismassaa kertynee runsaasti vielä heinäkuun mittauksessa, kun kesäkuun loppu oli niin lämmin. Kun viime viikolla ajoin läpi Suomen, niin Iisalmesta alaspäin oli todella pahan näköisiä yksittäisiä puita, Suomen Metsäkeskuksen metsäneuvojana Forssan seudulla toimiva Kirsi Joukas-Niemi kertoo.

Hän suosittelee, että myrskyn heikentämät puut ja hakkuualueiden reunat käytäisiin tarkasti läpi. Paras tulos saadaan ennen juhannusta ennen kuin kirjanpainajat munivat uuden polven.

– Vanhat kuusikot kannattaa uudistaa ajallaan ja metsän terveystilannetta seurata, sillä metsän ikääntyessä riskit lisääntyvät. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic