Lounais-Häme

Kirjansivut taipuivat taiteeksi

Eevi Suonpään kirjametsässä on polku, puita, kukkanen ja metsän reunalla lepää yllättäen sateenvarjo, jonka joku on ilmeisesti unohtanut sinne. Aurora Usvan metsässä kipittää hiiri, lentelee perhonen ja metsän pohja on sammalta täynnä.

Kehräämön kulttuurikerholaiset saivat rakentaa luonnonmateriaaleista oman pienen metsänsä. Erikoista metsissä on se, että ne on kaikki tehty avonaisen vanhan kirjan päälle. Kirjan sivuja on taiteltu pieneksi kallioksi metsän keskelle. Joissakin töitä koristavat myös kirjasta löydetyt runonpätkät.

-Tällaisena minä oikeastaan näen metsän, tuumaa Säde Harstela oman taideteoksensa äärellä.

Hänen metsässään virtaa joki, ja siellä on useita värikkäitä kukan terälehtiä.

 

Lapset tekivät taideteoksensa kirjataide-kurssilla. Kahdeksan tunnin aikana lapset tutustuivat tapoihin hyödyntää vanhaa kirjaa askartelumateriaalina ja tekivät omat työnsä. Kurssille osallistui kaikkiaan kuusi lasta, ja nyt jokaisen omat kirjametsät ovat esillä Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkelissä.

Lasten taideteosten lisäksi seinille on ripustettu toisenlaistakin kirjataidetta.

Hyvinkääläisen Anne Ahosen kirjataidenäyttely kiertää Suomen kirjastoissa ja on nyt visiitillä Forssassa. Ahonen on laittanut kirjojen kannet ja sivut kokonaan uuteen uskoon ja saanut ne seinälle kehyksiin.

Monessa teoksessa Ahonen on taitellut kirjansivuista naisten mekkoja. Kirjojen selistä ja kansista hän on rakentanut kaupunkien rakennuksia ja pylväitä. Lisäksi Ahonen on askarrellut kirjoja ja muita materiaaleja hyödyntämällä lasten satuja tauluiksi.

-Parasta Ahosen kirjataiteessa on se, että työt ovat kolmiulotteisia, Aurora Usva arvioi.

 

Lasten mielestä kirjataiteen tekemiseen liittyy pieni hämmennys.

Lapsille on opetettu, että kirjoja täytyy kohdella hyvin, eikä niitä ainakaan saa repiä tai leikellä. Kirjataide uhmaa sääntöä. Kirja teoksena tuhoutuu, ja siitä tulee materiaalia uudelle taideteokselle. Tällainen ajatus oli lapsille uusi.

-Ei sitä kyllä yleensä tule leikeltyä kirjansivuja, Aurora Usva tuumaa.

-Joskus lapsena saatoin töherrellä kirjoihin, ja jälkeenpäin aina harmitti, Säde Harstela sanoo.

Lapset ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että tulisivat uudestaankin vastaavanlaiselle kurssille.

-Kirjan käyttäminen askartelumateriaalina on erilaista, Aurora Usva sanoo.

Kehräämön kulttuurikerholaisten ja Anne Ahosen kirjataidetta on esillä Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkelissä 20. lokakuuta asti. Vinkkelissä on esillä myös Itu-yhdistyksen saamaa kansainvälistä ”Onnea Suomi” -postitaidetta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic