Lounais-Häme Lounais-Häme

Kirjastojen digitaaliset kirjahyllyt kasvavat ovien ollessa säpissä – Tätä kaikkea Louna-kirjastot tarjoavat netissä

Kirjastoissa mietitään, miten palveluja voitaisiin parantaa epidemia-aikana, mutta hätäisiä päätöksiä ei haluta tehdä. E-aineistojen kysyntä on kasvanut.
Jos oma kirjahylly on jo koluttu läpi, lukuintoa saa ruokittua esimerkiksi netin kautta. Forssan kaupunginkirjaston Marjut Jussila teki tiistaina netin kautta kirjahankintoja syksylle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jos oma kirjahylly on jo koluttu läpi, lukuintoa saa ruokittua esimerkiksi netin kautta. Forssan kaupunginkirjaston Marjut Jussila teki tiistaina netin kautta kirjahankintoja syksylle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Louna-kirjastoissa on toistaiseksi työskennelty suhteellisen normaalisti koronatilanteesta huolimatta, vaikka asiakkaita kirjastoihin ei ole pariin viikkoon päässytkään.

Kirjastonjohtaja Maarit Järveläinen Forssan kaupunginkirjastosta kertoo, että kirjastoihin saapuu yhä jatkuvasti uusia kirjoja, lehtiä ja muuta aineistoa. Työtunneista suuri osa kuluu esimerkiksi kokoelmatyön parissa, niin uuden käsittelyssä kuin vanhan aineiston läpikäynnissäkin.

– Hyödynnämme tämän valitettavan sulun aikana asiakaspalvelusta vapautunutta aikaa eri tavoin. Kirjastorakennukseen voidaan nyt esimerkiksi tehdä erilaisia pieniä korjauksia, Järveläinen kertoo.

Järveläinen kehottaa asiakkaita pitämään tällä hetkellä lainassa olevaa aineistoa kotonaan, kunnes kirjastot jälleen avautuvat. Sulkuajalta ei peritä myöhästymismaksuja.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kirjastoihin tulee koko ajan uutta aineistoa esimerkiksi kustantajilta koronasta huolimatta. Juho Kankaanpää yhdessä muun Forssan kaupunginkirjaston henkilökunnan kanssa varmistaa, että hyllyt ovat täynnä, kun ovet jälleen jossain vaiheessa aukeavat.

Panokset nettiin

Kirjastoissa mietitään kovasti, miten asiakkaita voitaisiin yhä palvella mahdollisimman monipuolisesti mutta samalla turvallisesti.

Panoksia on laitettu entistä enemmän nettimaailmaan.

Tämä näkyy esimerkiksi e-aineistoissa, joihin Louna-kirjastot ovat hankkineet lisää lisenssejä kysynnän kasvaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kirjaston digitaalisessa kirjahyllyssä on aiempaa enemmän lainattavaa.

Lisäksi Naxos Music Libraryn kautta on mahdollista kuunnella musiikkia. Pressreader-palvelun kautta pääsee lukemaan esimerkiksi suurta määrää harrastelehtiä.

Linkit e-aineistoon, Naxosiin ja Pressreaderiin löytyvät Louna-kirjastojen verkkosivuilta. Palveluihin pääsee kirjautumaan kirjastokortin numerolla sekä henkilökohtaisella pin-koodilla, jonka voi määritellä kirjaston verkkosivuilla.

– Louna-kirjatot tarjoavat yhä puhelinpalvelua, jossa annetaan henkilökohtaista opastusta ja neuvoja. Palvelujen käyttäminen ei saa jäädä siitä kiinni, ettei osata, Järveläinen sanoo.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kirjaston työntekijöillä riittää tekemistä koronasta huolimatta. Tuija Zetterman päällysti tiistaina kirjoja.

Kirjakassipalvelu ei ollut avin mieleen

Someron kirjasto alkoi viime viikolla tarjota kirjakassipalvelua, jossa koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville toimitettiin laina-aineistoa kotiin. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä maanantaina kirjasto kertoi luopuvansa palvelusta.

Someron kirjasto kertoi aluksi desinfioivansa kotiin vietävien kirjojen kannet, minkä jälkeen kirjat pakataan muovipusseihin. Torstaina kirjasto sai lainaan otsonointikaapin, jolla kirjojen hygieenisyys turvattiin. Tämäkään ei silti riittänyt, sillä Aluehallintovirasto (avi) linjasi, että kirjastojen tulee luopua kaiken fyysisen aineiston lainaamisesta ja jakelusta.

Järveläinen kertoo, että vastaavaa palvelua kyseltiin myös Forssan seudun kunnissa, mutta sitä ei haluttu alkaa tarjota ennen avin linjausta asiassa.

Järveläisen mukaan kirjakassipalvelulle olisi ollut Louna-kirjastoilla teoreettiset valmiudet sekä halua, mutta turvallisuus ajaa nyt palvelun edelle.

– Emme halua aiheuttaa hyvällä asialla hallaa, Järveläinen tiivistää.

Kirjastot ovat sulun aikana myös tuoneet ulos poistokirjoja otettavaksi, mutta myös tästä palvelusta on nyt luovuttava. FL

Aiemmin kirjastoista: Someron kirjasto sai kehuja Meksikoa myöten – 20-vuotiaassa rakennuksessa paitsi lainataan ja luetaan, myös tapahtuu (FL 29.2.2020)

 

Artikkelia muutettu 1.4. klo 10.51: Otsikkoa muokattu.

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic