Lounais-Häme

Kirjastot herättelevät kotipalvelua henkiin

 

Koska urjalalainen 68-vuotias Helka Järvinen ei enää pääse kirjastoon, kirjasto tulee hänen luokseen. Kirjastovirkailijat keräävät kotipalveluasiakkaiden toiveiden mukaiset kirjat kerran kuussa kassiin, joka toimitetaan kotipalveluasiakkaalle. Kirjakasseja kuljettavat kuntouttavan työtoiminnan kotityöpajan työntekijät.

Urjalan kirjaston viime vuoden tammikuussa aloittama kotipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pääse itse kirjastoon korkean iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman vuoksi. Kotipalveluasiakkaita on parhaillaan kymmenen. Tarve kotipalvelulle syntyi, kun kunta lakkautti kirjastoauton liikennöinnin keväällä 2014.

Kirjasto on pyytänyt asiakkailta toivelistoja siitä, mitä he haluavat lukea.

-Toiset haluavat lukea dekkareita ja toiset romantiikkaa. Joku ei halua jotakin, vaikkapa romantiikkaa, mutta haluaa käsityökirjoja tai matkakirjoja. Valitsemme asiakkaille kirjoja heidän toiveidensa mukaan. Jotkut asiakkaista tekevät suoria toiveita ja pyytävät jotakin tiettyä kirjaa, kirjastovirkailija Anu Niemenpää kuvailee.

Kirjat ovat kuuluneet Helka Järvisen elämään aina.

-Olen ollut ja opettanut mun mukulatkin kirjastossa kävijöiksi viiden vanhoista asti. Kun olin lapsi, meillä ei ollut kotona kirjoja, paitsi Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla. Vanhempani kävivät kirjastossa. Iltaisin isä luki ääneen ja äiti kuunteli. Välillä kuului kysymys, mitä siinä oli, Järvinen muistelee.

Helka Järvinen on ollut kirjaston kotipalvelun asiakas kotipalvelun alusta asti. Nyt kirjakassiin kuuluu erityisesti käsityöaiheisia kirjoja ja romaaneja.

-Urjalassa on hyvä kirjasto, vaikka tämä on käpykylä. He ovat osanneet valita minulle hyviä kirjoja. Kun käsitöihin tulee uusia tuulia, täälläkin on kirjoja niistä, Järvinen kiittelee.

20 vuotta leskenä olleelle Järviselle kirjaston kotipalvelu ja käsitöidenteko on henkireikä.

-Lainaan vähintään 10 kirjaa kuukaudessa. Luen pelkästään sängyssä, sillä päivät teen käsitöitä ja soitan suutani avustajien kanssa. Virkkaamiseen pitää keskittyä, ja se vie ajatukset pois säryistä. Kirjoja luen tilanteen mukaan. Jos minua oikein harmittaa joku asia, luen Anni Polvaa. Lukeminen helpottaa, koska silloin ei tarvitse ajatella ikäviä asioita, Järvinen hymyilee.

Myös Louna-kirjastot ovat alkaneet tarjota kirjaston kotipalvelua.

-Kotipalvelua on ollut eri kirjastoissa erilailla. Forssassa sitä on ollut pitkään, mutta se oli välillä jäissä. Kun meillä oli ikäihmisten palveluiden kehittämisprojekti pari vuotta sitten, päätimme elvyttää kirjaston kotipalvelun, Forssan kirjaston aikuistenosaston johtaja Tuula Luoma sanoo.

-Aiempi kotipalvelu kuoli, kun laitoskirjastot lopetettiin. Jossain vaiheessa kirjastoja perustettiin sairaaloihin, mutta niitä ei enää ole samassa mittakaavassa kuin ennen. Tilalle on tullut kirjaston kotipalvelu, Luoma kuvailee.

Forssan kirjaston kotipalvelua käyttää tällä hetkellä vajaat viisi henkeä. Kirjastolla on Ystävänkammarin kanssa sopimus kirjojen toimittamisesta asiakkaille.

Kirjaston kotipalvelua tarvitseva tai hänen omaisensa tai avustajansa voi ottaa yhteyttä omaan Louna-kirjastoonsa. Kirjastovirkailija kartoittaa asiakkaan toivomukset lainojen suhteen. Tehdyn haastattelun perusteella kirjaston henkilökunta valitsee asiakkaalle kirjoja, musiikkia, äänikirjoja tai muuta vastaavaa.

Aineistoa toimitetaan asiakkaalle neljän viikon välein. Palvelu on käyttäjälle maksutonta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic