Lounais-Häme Forssa

Kirjavaihtareissa vanha kirja löytää uuden, tarinannälkäisen omistajan

Teatteri Tiukun tapahtumakokeilu tarjosi lukemattomia kertomuksia sunnuntaina.
Idea Kirjavaihtareista syntyi, kun Teatteri Tiukun perustajajäseniin kuuluva Reetta Airaksinen alkoi pohtia, miten vanhat kirjat löytäisivät uudet lukijansa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Idea Kirjavaihtareista syntyi, kun Teatteri Tiukun perustajajäseniin kuuluva Reetta Airaksinen alkoi pohtia, miten vanhat kirjat löytäisivät uudet lukijansa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Lukeminen on minulle elinehto. Minulla pitää olla aina jokin teos luettavana ja seuraava tiedossa. Se on jo lapsena opittu tapa, forssalainen Anitta Mero kertoo tutkiessaan Teatteri Tiukun Kirjavaihtareiden kirjatarjontaa.

Mero huomasi Kirjavaihtareiden ilmoituksen sosiaalisessa mediassa ja päätti sen pohjalta lähteä tutustumaan uuteen tapahtumaan. Teatteri Tiukun tapahtumakokeilu tuli innokkaalle lukijalle kuin tilauksesta. Hän oli jo pitkään miettinyt, mitä hän tekisi vanhoille kirjoilleen, joiden tarina on hänelle tuttu. Lähtiessään Kirjavaihtareille Mero pakkasi kassiinsa kolme nidettä, kaunokirjallisuutta ja Feng Shui-oppaan.

– Olen lukijana kaikkiruokainen. Toivon löytäväni Kirjavaihtareista jonkun uuden kirjatuttavuuden tai sitten jonkin perinteisen klassikkoromaanin. Myös lastenkirjallisuus kiinnostaa, Mero pohdiskelee.

Loppuen lopuksi Meron kassiin sujahtaa F. E Sillanpään romaani Ihmiset Suviyössä. Meron vanha kirja jää pöydälle odottamaan uutta tarinannälkäistä lukijaa.

Lukemisen iloa mahdollisimman monelle

Idea Teatteri Tiukun kirjavaihtareista syntyi teatterin perustajajäseniin kuuluvan Reetta Airaksisen istuskellessa kotisohvallaan. Hänen katseensa osui kirjahyllyyn, jossa häntä tuijottivat lukuisat jo luetut teokset. Airaksinen alkoi pohtia, mitä vanhoille kirjoille voisi tehdä. Ensin ajatuksena oli, että kirjoja voisi vaihtaa teatterilaisten kesken.

– Päädyimme kaikille avoimiin Kirjavaihtareihin, sillä haluamme tuottaa lukemisen iloa mahdollisimman monelle. Lisäksi on mukavaa järjestää jotakin aivan uutta tällä seudulla. En ole ainakaan kuullut, että Kirjavaihtareita olisi Forssan seudulla ennen pidetty, forssalainen Airaksinen perustelee.

Idea Kirjavaihtareista syntyi, kun Teatteri Tiukun perustajajäseniin kuuluva Reetta Airaksinen alkoi pohtia, miten vanhat kirjat löytäisivät uudet lukijansa.

Tuo tullessasi, vie mennessäsi

Kirjavaihtareiden perusideana on, että jokainen tapahtumakävijä tuo yhden tai useamman kirjan tapahtumaan ja saa niiden tilalle saman verran uutta luettavaa. Tällä kertaa vaihdettavina olevat kirjat oli kerätty teatterilaisten omista hyllyistä.

Airaksisen mukaan tapahtuman yhtenä tavoitteena on edistää lukemista erityisesti lasten ja nuorten parissa. Se sopii hyvin erityisesti lasten teatterista tunnetun Tiukun toimintaan.

– Lukeminen on lasten ja nuorten kehityksen kannalta tärkeää. On jokaisen lapsen oikeus päästä sukeltamaan tarinoiden ja satujen maailmaan, Airaksinen pohtii.

Tiukun ensi kesä vielä avoinna

Mikäli kolmituntisten, Forssan Scandic-hotellin alakerrassa järjestettyjen Vaihtareiden jälkeen kirjoja on vielä vailla uutta omistajaa, teatterilaisten tarkoituksena on lahjoittaa ne eteenpäin. Sunnuntaina lahjoituskohdetta ei vielä ollut päätetty.

Teatteri Tiukun suunnitelmat mahdollisesta ensi kesän lasten teatteriprojektista ovat vielä avoimet. Teatterin päätähtäimessä on kuitenkin edelleen seudun lasten ja nuorten aktivointi kulttuurin keinoin.

– Olemme avoimia kaikenlaisille ideoille. Jos Kirjavaihtarit ottavat tuulta siipiensä alle, niiden ympärille voisi kehittää myös muuta toimintaa, Airaksinen visioi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic