Lounais-Häme Jokioinen

Kirkasta Loimijoesta ei tule koskaan, mutta veden laatu on paranemaan päin

Jokioisten ja Ypäjän koululaiset tutkivat muun muassa vedenlaatua.
Jasmin Nyyssönen (vas.) tutki vesinäytteitä Sara Sundholmin kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jasmin Nyyssönen (vas.) tutki vesinäytteitä Sara Sundholmin kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Aika kirkkaalta se näyttää, arvioi Loimijoesta ottamaansa vesinäytettä Jokioisten Miinan koulun neljäsluokkalainen Jasmin Nyyssönen.

Jasmin vertaili näytettä luokkatoveriensa kanssa muista vesistöistä pullotettuihin näytteisiin, jotka Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys oli kerännyt ja tuonut vertailtavaksi. Yksi vertailupullo sisälsi pelkkää hanavettä.

Miinan koulun neljäsluokkalaiset osallistuivat Jokioisten rantabulevardin laiturin tuntumassa järjestettyyn vesiopetuspäivään. Myöhemmin tällä viikolla Loimijoen veden laatua tutkitaan Ypäjällä Perttulan koululuokan toimesta.

 

Koululaisten vesiopetuspäivät ovat jatkoa keväällä alkaneeseen ”mitä kuuluu Loimijoelle” -sarjaan, jota Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys organisoi. Yhdistys järjestää vesiopetuspäiviä Jokioisten ja Ypäjän lisäksi ensi viikolla Loimaalla ja Huittisissa. Loimijoen vedenlaatuun tutustuu kaikkiaan yli kaksi sataa 4–6 -luokkalaista.

Vesitutkimuksia pääsee kokeilemaan myös koko perheen kanssa ensi lauantaina Forssassa järjestettävän kaupunkisuunnistuksen ”kurkkaa Loimijokeen” -rastilla.

Opetustuokion aikana oppilaat pääsivät kokeilemaan vedentutkimuksen ammattilaisten käyttämiä näytteenottimia ja tutkimusmenetelmiä. Rasteilla tutustuttiin myös koeverkkokalastukseen, joen kalakantaan sekä jokirannassa asusteleviin ötököihin. Tutustumisen tavoitteena on jakaa tietoa vesien tilasta ja myös innostaa lapsia huolehtimaan itsekin lähivesistään.

Vesiopetus on osa laajempaa Loimijoen alueen vesienhoidon koordinointityötä, jota Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys tekee alueen kuntien ja sidosryhmien kanssa.

 

Entä mikä on Loimijoen tila?

– Se on varmasti parempi kuin takavuosina. Joen valuma-alueet ovat pääasiassa savimaata, joka värjää veden, joten kirkasta Loimijoesta ei saa. Rehevöitymistä on pystytty kuitenkin vähentämään, mutta se vaatii edelleen paljon töitä etenkin rantojen käyttäjiltä, arvioi ympäristöasiantuntija Hanna Alajoki.

– Nyt joen vesi on aika kirkasta, kun sateita ei ole paljon ollut eikä valumia ole juuri tullut. Loimijoen vedenlaatu on parasta yläjuoksulla eli Pyhäjärveltä Forssaan päin, jossa vesi on tyydyttävää. Sen jälkeen laatu huononee ja on huonoimmillaan alajuoksulla.

Voiko Loimijoessa uida?

– Ajoittain bakteeripitoisuudet ylittävät uimaveden raja-arvot, mutta ei Loimijoki pysyvästi ole uimakelvoton, Alajoki arvioi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat