Lounais-Häme

Kirkkaassa kevättalven auringossa on vaaransa – Varsinkin lapsien silmät tulisi suojata

UV-säteet pääsevät läpäisemään lapsen silmän aikuista helpommin. Kuva: Ulla Jäske

Kevätauringon aiheuttamat välittömät haitat ja häikäisyn epämukavuus ovat jo hyvin suomalaisten tiedossa, mutta mitä muuta haittaa kevätauringosta voi olla?

Lumisokeus on tunnettu, lumesta heijastuvan kirkkaan kevätauringon aiheuttama tilapäinen vaiva, jonka seurauksena silmä kipeytyy, vetistyy ja punoittaa.

Ulkoillessa silmien suojaaminen sopivilla aurinkolaseilla on kuitenkin tärkeää paitsi lumisokeuden vaaran ja häikäisyn takia, myös kauaskantoisempia vaikutuksia ajatellen.

– Auringonvalolla on todettu olevan yhteyksiä monien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman kehittymiseen. Lisäksi UV-säteet ja silmien siristely auringon häikäistessä voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa silmänympärysiholle myös kosmeettista haittaa, toisin sanoen ryppyjä, kertoo optikko Jaana Ylätalo Specsaversilta.

Erityisesti pienten ulkoilijoiden silmät tulee suojata hyvin viimalta ja auringolta. UV-säteet pääsevät läpäisemään lapsen silmän aikuista helpommin.

Linssien väri ei kerro UV-suojasta

Aurinkolasien linssien värillä ei ole mitään tekemistä niiden tarjoaman UV-suojan kanssa, vaan ne kertovat muista ominaisuuksista.

– Esimerkiksi harmaan linssin läpi katseltuna maisema muuttuu vähiten, kun taas ruskea tai punaruskea linssi parantaa kontrastia ja ehkäisee häikäisyä hyvin. Tärkein ominaisuus on kuitenkin UV-suoja, joka on paitsi ehdoton haitalliselta säteilyltä suojautuessa, myös pakollinen aurinkolaseissa EU:n alueella, Ylätalo kertoo.

Polarisoidut lasit ehkäisevät hyvin heijastusta, joten ne sopivat hyvin vaikkapa pitkille ajomatkoille tai jäällä liikkuville. Vastaavasti auringonvalossa tummenevat lasit voivat olla hyvä valinta, mikäli käyttää laseissa vahvuuksia ja haluaa pitää samoja laseja sekä sisällä että ulkoillessa.

Kolme syytä käyttää aurinkolaseja

1. Auringonvalo voi vaikuttaa monien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman kehittymiseen. Aurinkolaseilla suojaat siis silmiesi terveyttä.

2. Aurinkolaseista hyötyvät kaikki, iästä riippumatta.

3. Silmien siristely häikäisevässä auringonpaisteessa aiheuttaa ajan kuluessa silmien ympärille ryppyjä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

21.2.2020

Uusimmat