Lounais-Häme Forssan seutu

Suomen itsenäisyyttä juhlittiin Forssan seudulla: Juhlapuheissa kannettiin huolta vuoropuhelun puutteesta ja palveluista

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna tähdensi juhlapuheessaan maailman tarvitsevan edelleen tekoja enemmän kuin kauniita puheita.
Forssan nuorisovaltuuston jäsen Iida Lehtonen puhui Tölön koulun itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan nuorisovaltuuston jäsen Iida Lehtonen puhui Tölön koulun itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteisin menoin Forssan seudullakin. Laskettiin seppeleet haudoille sankarivainajien muistoksi ja pidettiin juhlapuheita eri tilaisuuksissa.

Tammelassa juhlapuheen piti kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna, jonka isä, itsekin sotaveteraani, oli kotoisin Tammelasta. Huokunan viesti kuulijoille, että tarvitaan enemmän tekoja kuin kauniita puheita, mutta puheissa väittelyn ja vastakkainasettelun tilalle tarvitaan vuoropuhelua, ajatustenvaihtoa ja yhteisten näkökulmien hakemista.

Huokuna muistutti, että me suomalaiset emme elä yksin tässä maailmassa.

– Keskustelun ja eri näkemysten esiin tuomisen kautta voimme oppia yhdessä rakentamaan sellaista yhteiskuntaa ja yhteisöä, jossa mahdollisimman monen ihmisen on hyvä elää, Huokuna sanoi.

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys

Huokuna toi esiin, että juhlan keskellä on hyvä muistaa ettei itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys.

– Itsenäisen kansakunnan tiellä on tarvittu tekoja. Yli sadan vuoden takaisen itsenäisyyssenaatin toimista lähtien aina nykyaikaisen kansalaisyhteiskunnan arkipäivään asti on tarvittu niitä ihmisiä, jotka ovat ottaneet vastuuta yhteisistä asioista ja tehneet sellaisia asioita, jotka ovat ymmärtäneet merkityksellisiksi.

Huokuna totesi, etteivät sanatkaan toki turhia ole, kyllä puheitakin tarvitaan.

– Toimintamme ei useinkaan synny tyhjästä. Kaikki merkittävät teot perustuvat asioihin, joita me pidämme arvokkaina. Siksi on hyvä puhua siitä, mikä on meille tärkeää. Meidän tekomme perustuvat arvoille, jotka ohjaavat elämäämme. Vain kestävien arvojen varassa jaksamme toimia silloin kun elämä kääntyy meitä vastaan.

Huokuna myös totesi, että Suomi on vahva demokratia, rikas sivistysvaltio ja korkeasti koulutettu kansakunta. Siksi meillä on myös vastuumme maailman asioiden hoidosta, me olemme osa kaikkea sitä mitä ympärillämme tapahtuu.

Palvelujen turvaaminen tärkeää

Humppilassa juhlapuheen piti kunnanjohtaja Jari Keskitalo. Hän muisteli puheessaan kansalaissotaa, yhtä itsenäisyytemme ajan vaikeimmista kriisikohdista. Tapahtumaa, jonka muisto on edelleen vahvana monen humppilalaisen mielessä. Hän nosti esiin myös talvisodan, jonka syttymisestä tuli 30. marraskuuta kuluneeksi 80 vuotta.

Lapsille ja nuorille tärkeitä teemoja ovat Keskitalon mukaan esimerkiksi vapaus, turvallisuus, itsemääräämisoikeus, mahdollisuus koulutukseen ja itsensä toteuttamiseen, hyvinvointi ja kansainvälistyminen.

Palvelujen turvaamisessa yhteiskunnalla on suuri Keskitalon mukaan merkitys, mutta palvelujen turvaamiseen ja turvalliseen elinympäristöön tarvitaan myös aitoa yhteisöllisyyttä.

– Muuttuvassa Suomessa ja myös täällä meillä Humppilassa tarvitaan taas kaikkia mukaan yhteisten päämäärien saavuttamiseen, hän totesi.

Tammelassa kunnan tervehdyksen tilaisuuteen tuonut Olli-Pekka Jasu keskittyi puheessaan lähinnä valistamaan kuntalaisia siitä, kuinka Tammela tarvitsee uuden koulurakennuksen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic