Lounais-Häme Forssa

Kirkkoherrana piipun ja kirkontornin varjossa: 60-vuotiaalle kirkkoherra Esa Löytömäelle työ on intohimo

Kirkkoherra Esa Löytömäki juhli 60-vuotissyntymäpäiväänsä huhtikuun lopussa.
Kirkkoherra Esa Löytömäki kuvailee papin arkea suurten tunteiden keskellä elämiseksi. KUVA: Lassi Puhtimäki

Kirkkoherra Esa Löytömäen saarnat syntyvät iltaisin. Se on hänelle aikaa, jolloin paperille löytyvät oikeat sanat. Sunnuntaina saarnastuolin portaita kavutessaan, paperille kirjoitettu saarna jää usein matkan varrelle. Seurakunnan edessä alkaa alkuperäistä saarnaa mukaileva, ajankohtaisiin asioihin pureutuva dialogi messuväen kanssa.

Ihmisten kohtaaminen onkin Löytömäen 35 vuotta kestäneen papin uran merkityksellisimpiä asioita.

Uransa aikana kirkkoherra on ehtinyt hoitaa mitä erilaisimpia tehtäviä. Ensimmäisessä työpaikassaan Lapuan seurakunnassa hän toimi nuorisopappina. Sieltä tie johti Forssaan vuonna 1988. Sen jälkeen työkokemusta on ehtinyt karttua niin lähetystyön vastuualueesta, perheneuvojan töistä kuin sairaalapapin tehtävistäkin. Vuonna 2002 Löytömäki aloitti kirkkoherran tehtävässä.

– Sairaalapappina pääsin kulkemaan ihmisten vierellä läpi kriisien ja vaikeiden aikojen Jeesuksen esimerkkiä noudattaen. Kirkkoherran tehtävässä puolestaan pääsee tekemään monen eri tason hommia hallinnosta sielunhoitoon ja kirkon ympärijuoksijoiden palkitsemiseen. Olen kiitollinen seurakunnalle monipuolisista työtehtävistäni, Löytömäki kuvailee.

Muistatko tämän: Vuonna 2018 juhlittiin 100-vuotiasta Forssan kirkkoa.

Forssalaisen hengellisyyden määritelmä

Forssalaista hengellisyyttä myös lääninrovastina toimiva Löytömäki kuvailee hämäläiseksi kristillisyydeksi, jossa omasta uskosta ei tehdä numeroa. Uskonnon vankka pohja korostuu kuitenkin elämän käännekohdissa, kuten rippikoulussa ja ristiäisissä.

– Forssa on piipun ja kirkon kaupunki. Vahva teollisuusyhdyskunnan perintö näkyy edelleen arjessa. Herätysliikkeiden vaikutus puolestaan on vähentynyt, vaikka uskossamme on edelleen niitäkin vireitä havaittavissa, kirkkoherra pohtii.

Papin työssä pääsee osaksi ihmisten suuria ilon hetkiä, mutta myös vaiheita, joissa suru ja kaipaus ottavat vallan. Kirkkoherran mukaan papin arkea voisi kuvata suurten tunteiden keskellä elämiseksi. Työn vaikeisiin hetkiin ja niistä selviämiseen auttaa hyvä valmistautuminen ja vastapainoa tuovat harrastukset. Vapaa-ajallaan Löytömäki viihtyy pitkillä pyörälenkeillä ja musiikin parissa.

– Kannan töitä mielessäni usein kotiin asti. Harrastusten avulla työn synkkiäkin hetkiä pystyy käsittelemään ja päästämään niistä irti, hän toteaa.

Kirkkoherra Esa Löytömäki kuvailee papin työn arkea suurten tunteiden keskellä elämiseksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirkkoherra työpaikallaan.

Työ on elämää

Työ on Löytömäelle intohimo, jota on vaikea erottaa vapaa-ajasta. Välillä melontaretkellä mieli uppoutuu pohtimaan kristinuskon kysymyksiä. Silloin Löytömäki antaa ajatusten virrata, eikä tee eroa sille, pohtiiko hän asiaa pappina vai ”tavallisena” ihmisenä.

– Kristillisyyttäni voisi verrata hengittämiseen. Se on kiitollisuutta, Jumalasuhteen rakentamista ja halua tehdä asioita. Se on elämää, Löytömäki tiivistää.

Kysyttäessä kirkkoherralta, miksi hänestä tuli pappi, vastaus on selvä: se on ammatti, jossa pystyy yhdistämään työhön asiat, joista myös vapaa-ajalla innostuu.

Yksi esimerkki siitä on tälle keväälle suunniteltu virsijazz-konsertti, jonka puitteissa oli tarkoitus juhlistaa myös Löytömäen 60-vuotissyntymäpäivää. Koronatilanteen vuoksi konsertti jouduttiin perumaan. FL

Esa Löytömäki

Syntynyt 22.4.1960 Soinissa.

Valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1985, jolloin hänet vihittiin myös papiksi.

Perheeseen kuuluu vaimo Hilkka-Maija, neljä aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

Muutti Forssaan vuonna 1988. Samana vuonna Löytömäki aloitti papin tehtävät Forssan seurakunnassa.

Vuonna 2002 Löytömäki valittiin Forssan seurakunnan kirkkoherran tehtävään. Vuonna 2016 hänestä tuli myös lääninrovasti.

Harrastukset: pyöräily, lenkkeily, musiikki ja melonta.

Motto: ”Näillä mennään”.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic