Lounais-Häme Tammela

Kirkkoon ei pääse kuin hetkeksi sunnuntaina, mutta Tammelassa tuodaankin pääsiäisen sanomaa ulos

Tammelan kirkolla pääsee tutustumaan pääsiäisen sanomaan ja hiljentymään miettimään.
Jokaisella pysähdyspaikalla on taulunsa, jonka teksti panee lukijan miettimään ja hiljentymään pääsiäisen sanoman äärellä. Suntio Heli Heikkilä (vas.) ja diakoni Sari Tenhami pystyttivät ristintien torstaina, ja reitti on kuljettavissa maanantaihin saakka. Kuva: Tapio Tuomela
Jokaisella pysähdyspaikalla on taulunsa, jonka teksti panee lukijan miettimään ja hiljentymään pääsiäisen sanoman äärellä. Suntio Heli Heikkilä (vas.) ja diakoni Sari Tenhami pystyttivät ristintien torstaina, ja reitti on kuljettavissa maanantaihin saakka. Kuva: Tapio Tuomela

Seurakunnat ovat hankalassa paikassa kun pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla, mutta jumalanpalveluksiin ei voi päästää ihmisiä.

Niinpä seurakunnat tuovat pääsiäisen sanomaa eri tavoin esiin.

Tammelan kirkon ulkopuolelle on rakennettu ristintie, joka on tehty aiemminkin, mutta kirkon sisälle. Ristintie kulkee Tammelan kirkon portilta järvenpuoleista kiviaidan reunaa pitkin.

Ristintien pysähdykset paitsi kertovat Jeesuksen ristintiestä, myös haastavat sitä kulkevan pohtimaan ja hiljentymään pääsiäisen sanoman äärelle.

Tammelan seurakunnan suntio Heli Heikkilä kertoo, että seurakunta halusi valmistella jotain konkreettista, koska ihmiset tekevät mielellään jotain nyt, kun erilaiset aktiviteetit ovat vähissä.

– Toivomme, että ristintie puhuttelisi ihmisiä, Heikkilä sanoo.

Ylösnousemus kuvaa toivoa

Kun normaalisti ristintie sisältää 14 pysähdystä, on tämän vuoden poikkeustilanteessa pysähdyksiä myös yksi ylimääräinen. Viimeinen pysähdys kuvastaa myös tätä aikaa.

– Kun elämme poikkeusoloissa, emme halua jättää Jeesusta hautaan, vaan hän myös nousee sieltä, Heikkilä kertoo.

– Jeesuksen ylösnousemus kuvastaa toivoa. Tässä ajassa haluamme muistuttaa, että aina on olemassa myös jotain hyvää.

Elämänvaiheet tuovat ristinsä

Pysähdyspaikoilla on taulu sekä jokin pysähdykseen liittyvä rekvisiitta. Tauluihin on poimittu jokin Jeesuksen ristintiehen liittyvä hetki tai asia, joiden kautta kävijöitä haastetaan pohtimaan kyseistä teemaa.

Kun Jeesus nostaa toisella pysähdyksellä ristin harteilleen, on se samalla hyvä paikka pohtia jokaisen oman elämän ristiä: ”Eri elämänvaiheet tuovat mukanaan oman erityisen ristinsä, myös minulle. Joka päivä kysytään suostumista sen vastaanottamiseen”, taulussa kerrotaan.

Neljännellä pysähdyksellä Jeesus kohtaa äitinsä, joka kokee voimattomuutta ja tuskaa, kun ei voi enää pelastaa lastaan. Millä mitalla tuskaa voi verrata toiseen? kulkijalta kysytään.

Kirkkoon pääsee netissä ja sunnuntaina

Ristintie on kuljettavissa maanantaihin asti. Pysäkeillä voi käydä yksin tai pienessä ryhmässä, mutta turvavälit tulee huomioida.

Seurakuntakodin salin suurissa ikkunoissa on lapsille tarkoitetut omat pysäkit.

Heikkilä kertoo, että moni aktiivinen seurakuntalainen kaipaa näinä aikoina kirkkoon, joten ristintien kulkeminen ja hiljentyminen tarjoaa monelle lohtua vaikeassa tilanteessa.

– Rippikoulutkin ovat tällä hetkellä käynnissä, ja olemme kehottaneet rippikoululaisia käymään kulkemassa ristintien, jotta pääsiäisen sanoma tulee kerrotuksi sitä kautta.

Tammelan seurakunnan nettisivuilla ja Facebookissa julkaistaan pääsiäisen aikaan hartaustekstejä sekä messujen videointeja. Lisäksi sivuilla voi käydä tutustumassa hiljaisen viikon kunkin päivän mukaiseen hartauteen.

Pääsiäispäivänä sunnuntaina kirkko on auki klo 11–13 yksityistä hiljentymistä tai sielunhoitoa varten. Paikalla on kirkkoherra Juha Koivulahti. FL

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic