Lounais-Häme

Kirkkovaalien ehdokaslistoilta löytyy väljyyttä

Lounais-Hämeen seurakuntien hallintoon on tarjolla entistä vähemmän ehdokkaita. Entiseen tapaan naiset muodostavat ehdokkaissa enemmistön. Valtaosa ehdokkaista on keski-ikäisiä.
Seurakuntavaalien ehdokashaku on ollut takkuista. Vaalien jännitysmomentti on, kuinka moni kirkon jäsen käy äänestämässä.

Marraskuun seurakuntavaalien ehdokasasettelussa kertyi Lounais-Hämeessä selvästi vähemmän nimiä kuin edelliskerralla neljä vuotta sitten. Luvassa on selvää uusiutumista kirkkovaltuustoihin, ehkä kolmasosa tai jopa puolet valtuutetuista voi olla uusia nimiä.

Forssassa saatiin kokoon 46 seurakuntavaaliehdokasta, kun vielä neljä vuotta sitten heitä oli 72. Naisia on nytkin enemmistö, 26, kun miehiä on 19. Kirkkovaltuustopaikkoja on Forssassa 27.

 

Forssan seurakunnassa oli liikkeellä neljä valitsijayhdistystä. Edelliskerrasta puuttuvat perussuomalaisten ja vasemmistoliiton listat. Muut kärkipuolueet ovat esillä, joskaan eivät aivan suoraan puoluetunnuksen alla, kun mukana on myös sitoutumattomia ehdokkaita.

Kirkkoherra Esa Löytömäki pitää hyvänä, että puolueet ovat aktiivisesti mukana seurakuntavaaleissa. Kuntapolitiikassa mukana olevat henkilöt omaavat arvokasta hallinnon osaamista.

Äänestämisessä voi Forssan seudulla vaikuttaa seurakuntaliitosasia, vaikka sen ratkaisevat nykyiset kirkkovaltuustot Forssassa, Jokioisilla, Humppilassa ja Ypäjällä lokakuun loppupuolella.

– Uusi valtuusto ratkaisee niitä yksityiskohtia ja suuntaviivoja, mitä siitä tuleekaan. Jos seurakuntaliitos tulee, muodostetaan uusi seurakunta ja siinä joudutaan käymään joko paperivaalit tai jopa uudet vaalit. Se riippuu lakimiehen tulkinnasta, Löytömäki sanoo.

 

Tammelan seurakunnassa ehdokkaita on kolmelta listalta 24, kun edellisissä seurakuntavaaleissa heitä oli 32. Niin Tammelan kuin Jokioistenkin kirkkovaltuustoihin valitaan 19 henkilöä.

– Meillä oli sama ongelma, kuten näyttää olevan Suomessa valtakunnallisesti, että ehdokkaita on vähemmän kuin aikaisemmin, toteaa Tammelan seurakunnan kirkkoherra Juha Koivulahti.

Hän uskoo yhteistyön jatkuvan uudenkin valtuuston kanssa hyvänä.

Someron seurakunnassa neljältä listalta kertyi nyt 40 ehdokasta, kun heitä neljä vuotta aiemmin oli 59. Somerolla kirkkovaltuustossa on 23 paikkaa.

Urjalassa kirkkovaltuustoon valitaan 15 henkilöä 23 ehdokkaan joukosta. Neljä vuotta aiemmin ehdokkaita oli vielä 34.

 

Ypäjällä ja Humppilassa ei seurakuntavaaleja tarvitse edes käydä, koska ehdokkaita ei tullut kirkkovaltuustopaikkoja enempää. Ypäjällä sopuvaaleja on ollut ennenkin ja Humppilassa neljä vuotta sitten.

Ypäjällä kertyi kolmelta listalta kokoon 15 nimeä eli yhtä monta kuin kirkkovaltuustossa on paikkoja. Naisia on 8 ja miehiä 7.

Yhtä pienessä seurakunnassa Humppilassa kahdella listalla nimiä oli kaikkiaan 12, mikä juuri riittää. Kirkon vaalijärjestys edellyttää, että ehdokkaita on oltava ainakin neljä viidesosaa toimielimen paikkamäärästä. Naisia on seitsemän ja miehiä viisi.

Osissa seurakuntia ehdokaslistoja kuten Somerolla ei julkaista vielä muun muassa keskeneräisiin vaalikelpoisuustarkistuksiin ja tietosuojaan vedoten.

Tammelan kunnassa ei ole tehty vielä ratkaisua ehdokasnimien julkaisusta. Ypäjän seurakunnan vaalilautakunta päätti, että nimet julkaistaan, kun lopullinen vaalien tulos on hyväksytty vaalipäivänä.

 

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 6.–10. marraskuusta. Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa.

Varsinainen vaalipäivä on 18. marraskuuta. Vaalipäivänä voi äänestää kello 11–20 vain oman seurakuntansa äänestyspaikassa, joka yleensä on kirkko.

Kirkon jäsenellä on äänioikeus omassa seurakunnassaan. Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Ikäraja pitää saavuttaa viimeistään 18.11. mennessä.

Viime seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli valtakunnallisesti varsin vaatimaton: 15,5.

Seurakuntavaaleissa valitaan kuhunkin itsenäiseen seurakuntaan kirkkovaltuusto, joka käyttää ylintä päätösvaltaa.

Seurakuntien luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarviosta, rakennushankkeista, avustuksista, monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista, seurakunnan toiminnan painotuksista ja seurakunnan tilojen käytöstä. FL

Seurakuntavaalien 2018 ehdokkaat

Forssa

Meidän Kirkko -ryhmä: Alanko Matti, Grahn-Laasonen Sanni, Hämäläinen Jari, Jussila Kaisa, Jäderholm Tom, Korpela Marja-Leena, Kotioja-Partanen, Marjo, Lehtimäki Aarre, Lehtonen Iida, Lähteenkorva Jaana, Orzech Maria, Penttilä Minna, Penttilä Mika, Saarenmaa Lotta, Vainio Merja, Yrjölä Eija-Leena.

Kansan Kirkko -ryhmä: Haavisto Veikko, Joenpalo Ilkka, Lepola Kaisa, Lintonen Emmi, Niemi Kaija-Leena, Uutela Matti, Vikman Pasi.

Keskustaväki: Aaltonen Minna, Aro-Kaunisto Beata, Heikkilä Timo, Hirvikoski Eero, Jokinen Annikki, Jokinen Essi, Kallionpää Päivi, Korsi Janne, Koskenoja Juha, Puhtila Juha, Sillanpää Martti, Suonpää Markus, Tonteri Liisa, Viljanen Riikka, Vinnikainen Elina, Vähä-Pietilä Rauni.

Seurakuntaväki: Hirvonen Erkki, Kaseva Anneli, Lukander Kirsti, Lummaa Anu, Rämö Pauli, Rämö Sari, Valkama Asko.

 

Humppila

Humppilan seurakunnassa ei toimeenpanna seurakuntavaaleja, sillä kirkkovaltuustoehdokkaita (12) on vähemmän kuin valittavia kirkkovaltuuston jäseniä (15) ja ehdokkaat tulevat valituiksi ilman äänestystä

Koko kansan kirkko: Andersson Jorma, Järvinen Jari-Pekka, Nikkanen Timo, Saurio Anna-Mari.

Meidän kirkko: Ahola Jatta, Kallio Johanna, Kylä-Markula Seija, Niininen Heikki, Savolainen Jorma, Savolainen Ritva, Tiilikkala Kati, Yli-Viikari Anja.

 

Jokioinen

Sitoutumattoman seurakuntaväen ehdokaslista: Sanna-Reetta Iipola, Ilmari Mattinen, Pirjo Perälä.

Jokioisten työväenyhdistys -ehdokaslista: Leena Inki, Minna Lax, Allan Lundén, Ella Niemi, Emmi Romppainen.

Aktiivinen ja kuunteleva kirkko – Kokoomuslaisten ehdokaslista: Kari Allén, Martti Esala, Kari Järvinen, Jaakko Leskinen, Erja Liuski, Jaana Paasikangas, Jussi Tiensuu.

Suomen Keskusta r.p. ehdokaslista: Juha-Matti Heino, Sanni Junnila, Kristiina Kankaanpää, Lotta Kankaanranta, Martti Kemppainen, Inkeri Koskela, Matti Könkö, Bengt Lindqvist, Kati Malmnäs, Liisa Markkula, Marianne Mänki, Pirjo Niemelä, Marjatta Perälä, Taru Pirttimäki, Kirsi Raiskio, Satu Saarinen, Janna Stenberg, Antti Suokas, Juha Suonpää, Jorma Uutela.

 

Urjala

Uskoa tulevaisuuteen -ryhmä Honkaniemi Hanna, Junnila Minerva, Kettunen Heli, Laaksonen Kristiina, Savolainen Sauli, Setälä Jani, Toivonen Kirsti.

Urjalan Keskusta ja sitoutumattomat -ryhmä: Savikko Terttu, Viholainen Asko, Honkanen-Loponen Merja, Jobe Tarja, Heikkinen Heidi, Lähdeniemi Kyllikki, Saarinen Vesa, Nääppä Tea, Ristimäki Mikko, Valtonen Taina, Leinamo Kari, Pakkanen Mari, Savolainen Voitto.

Urjalan Demarit ja sitoutumattomat -ryhmä: Aalto Anu, Laaksonen Taija, Nummi Leena.

 

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic