Lounais-Häme

Kirkon diakoniarahasto myönsi viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa avustuksia – "Perusturva on liian alhainen"

Kirkon diakoniarahastosta haettiin viime vuonna avustusta myös toisen asteen koulutukseen liittyviin menoihin. Vähävaraisten perheiden lapsilla ei ole samoja opiskelumahdollisuuksia kuin muilla. Kuva: Tapio Tuomela
Kirkon diakoniarahastosta haettiin viime vuonna avustusta myös toisen asteen koulutukseen liittyviin menoihin. Kirkon mukaan se osoittaa, ettei vähävaraisten perheiden lapsilla ole samoja opiskelumahdollisuuksia kuin muilla. Kuva: Tapio Tuomela

Kirkon diakoniarahasto myönsi avustuksia yhteensä 1,32 miljoonaa euroa viime vuonna. Avustuksia annettiin yhteensä 872 kappaletta. Hakemuksia oli vielä parisataa enemmän, ja rahaa diakoniarahastolta haettiin 2,7 miljoonaa euroa.

Kirkon diakoniarahasto myöntää avustuksia Suomessa asuville taloudelliseen ahdinkoon joutuneille perheille ja yksineläjille. Hakemukset tulevat seurakuntien diakoniatyön kautta. Seurakunnissa yhteistyötä tehdään muun muassa sosiaalitoimen ja velkaneuvonnan kanssa.

Sairaus tai vammautuminen ajaa ahdinkoon

Yleisin syy taloudelliseen ahdinkoon on diakoniarahaston hakemusten perusteella sairaus tai vammautuminen. Avustusprosessissa selvitetään aina, onko hakija saanut hänelle perusturvaan kuuluvat tuet.

– Yleisesti on kysymys siitä, että perusturva on liian alhainen. Kun jostain syystä menettää mahdollisuuden tehdä työtä, ei selviä normaaleista arjen taloudellisista haasteista, Kirkon diakoniarahaston hallituksen puheenjohtaja, vt. kirkkoneuvos Aulikki Mäkinen toteaa.

Mäkisen mukaan pienet tulot voivat johtua esimerkiksi työttömyydestä, pätkätöistä tai pienipalkkaisesta työstä. Velkaantuminen johtuu usein siitä, että on yritetty selvitä pienillä tuloilla ja otettu velkaa laskujen maksamiseen. Merkittävä yksittäinen syy taloudelliseen ahdinkoon on myös avio- tai avoero.

Kaikilla ei samoja mahdollisuuksia opiskeluun

Diakoniarahaston avustuksia myönnettiin viime vuonna eniten lasten harrastuksiin. Harrastusmaksujen suuri osuus johtuu Tukikummit-avustuksista, joita haetaan lasten syrjäytymisen ehkäisyyn sekä harrastusten ja opiskelun tukemiseen. Tukikummit-avustuksiin varat tulevat Tukikummit-säätiön lahjoituksena ja ohjataan säätiön määräämään avustustarkoitukseen.

Toisen asteen koulutukseen avustuksia myönnettiin jopa 13 prosenttia. Tämä on Aulikki Mäkisen mukaan huolestuttavaa.

– Hakemuksista näkee selvästi, että vähävaraisten perheiden lapsilla ei ole samoja mahdollisuuksia opiskeluun kuin Suomessa asuvilla keskimäärin, Mäkinen kertoo.

Kaikista diakoniarahaston avustuksista 13 prosenttia kohdistuu asumiseen. Terveydenhuoltoon avustuksista kohdistuu neljä prosenttia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic