Kirkon jäsenmäärän väheneminen heijastuu seurakuntavaalien äänestysprosenttiin - seurakuntiin valitaan uudet päättäjät tänään

Helsinki
18.11.2018, 17:38

Kotimaa

Seurakuntavaalien äänestysprosenttia arvioitaessa on syytä ottaa huomioon myös se, että evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt oleellisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Tästä seuraa, että jos annettujen äänten määrä vähenee, äänestysprosentti ei laske yhtä paljon, koska myös äänioikeutettujen määrä vähenee.
Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tänään.
Äänioikeutettujen lukumäärä on pienentynyt seurakuntavaleissa vajaassa vuosikymmenessä noin kymmeneksen.
Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli kuluvan vuoden tammikuussa 3,9 miljoonaa eli noin 71 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon. Vuoden 2008 lopulla luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli noin 4,3 miljoonaa ja 80,7 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon.
Luterilaisen kirkon jäsenmäärä pienentyy, koska kirkosta eroavien määrä on ylittänyt vuosittain kirkkoon liittyvien määrän. Lisäksi kirkon jäseniä kuolee enemmän kuin lapsia kastetaan jäseniksi.

Ennakkoäänestykseen ei ruuhkaa kaupungeissa

Seurakuntavaaleissa valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle.
Vaalipäivänä voi äänestää vain oman seurakuntansa äänestyspaikassa. Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Ensi kertaa näissä vaaleissa äänioikeutettuna on lähes 200 000 nuorta.
Vaalien ennakkoäänestysinto jäi ennakkotietojen mukaan edellisvaaleja laimeammaksi monissa suurissa kaupungeissa. Ennakkoäänestysprosenttia nostivat kuitenkin monet pienet seurakunnat.
Äänestäjien käytössä on valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa ehdokkaan valinnassa. Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdokkaista.
Äänestys päättyy iltakahdeksalta. Alustavia seurakunta- ja yhtymäkohtaisia tuloksia julkaistaan seurakuntavaalien verkkosivuilla sitä mukaa, kun seurakunnat syöttävät tuloksia vaalien laskentajärjestelmään.
Vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset keskiviikkona.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic