Lounais-Häme Forssa

Kirkos eka, kirkos vika – Suntio Simo Niemi kolehtihaavin varresta papan rooliin

Suntio Simo Niemi valmistelee viimeisen messun 27. lokakuuta. Eläkepäivillä suntion tehtävät vaihtuvat papan rooliin.
Suntio Simo Niemi aikoo eläkkeellä keskittyä pappana olemiseen.

Simo Niemi sytyttää tottuneesti Forssan kirkon alttarikynttilät. Kirkon pyhintä paikkaa koristavat syksyyn sopiva kukka-asetelma, krusifiksi ja alttariliina. Ne ovat täsmällisesti omilla paikoillaan, valmiina odottamassa kirkkokansan saapumista. Siitä suntio Niemi on pitänyt huolta jo lähes 20 vuoden ajan.

Niemi aloitti Forssan seurakunnan suntiona vuonna 2000. Hän oli joutunut jättämään edellisen työnsä terveyssyistä. Sattuman kautta Niemeä pyydettiin tekemään lyhyitä suntion sijaisuuksia. Vaikka työ seurakunnan parissa houkutteli, hän oli omasta osaamisestaan aluksi epävarma.

– Olin varma, että tehtävään löydetään joku minua parempi. Kaikki oli aluksi vierasta, mutta vähitellen uuteen työhön tottui. Lähtiessäni suorittamaan suntion ammattitutkintoa, olin etuoikeutettu, sillä tunsin monet käytännöt jo etukäteen, pitkäaikainen seurakuntamestari pohtii.

Niemen mukaan suntion tehtävälista on pitkä ja monipuolinen. Tavallisesti seurakuntamestarin päivä alkaa kello 8, jolloin hän tarkistaa, mitä sarastava työpäivä ja työviikko tuovat tullessaan. Yhtenä päivänä valmisteltavana saattaa olla neljäkin tilaisuutta.

– Suntio on se, joka tulee tilaisuuteen ensimmäisenä ja lähtee sieltä viimeisenä. Olen nauttinut siitä, että työni on valtavan ihmisläheistä, mutta samaan aikaan pääsen tekemään myös esimerkiksi kiinteistön huoltoon liittyviä tehtäviä. Se on sopinut vilkkaalle luonteelleni hyvin, Niemi toteaa.

Suntio Simo Niemi on vuosien aikana järjestänyt satoja seurakunnan tilaisuuksia. Pitkä ura Forssan seurakunnan palveluksessa päättyy 1. marraskuuta seurakunnan henkilökunnan kesken pidettävään eläkekahvitukseen. Kuva: Tapio Tuomela
Suntio Simo Niemi on vuosien aikana järjestänyt satoja seurakunnan tilaisuuksia. Pitkä ura Forssan seurakunnan palveluksessa päättyy 1. marraskuuta seurakunnan henkilökunnan kesken pidettävään eläkekahvitukseen. Kuva: Tapio Tuomela

Kastemaljasta unohtui vesi

20 työvuoteen mahtuu myös tilanteita, joissa seurakuntamestari on joutunut käyttämään omaa luovuuttaan, kun kaikki ei ole mennytkään aivan suunnitelmien mukaan. Niemen mukaan sellaisista tilanteista selviää parhaiten omalla rauhallisuudella. Parhaiten kokeneen suntion mieleen on jäänyt eräs kastetilaisuus.

– Kerran unohdin kaataa ennen kastetilaisuutta veden kastemaljaan. Tilanne pelastui, kun kävin kaatamassa veden kesken toimituksen maljaan hyvin arvokkaasti ja virallisesti. Jälkeenpäin minulle selvisi, että ennen vanhaan kastetilaisuudessa toimittiin juuri niin. Siitäkin tilaisuudesta selvittiin siis kunnialla, Niemi naurahtaa.

Viisi lastenlasta työllistävät pappaa

Eläkkeelle jäävän suntion mielestä seurakunnassa työskentelevältä voidaan odottaa kahta asiaa, suvaitsevaista ajatustapaa ja sitä, että on ”aivan tavallisesti uskova”. Niemen mukana seurakunnassa työskenteleviä kohtaan osoitetaan myös tänä päivänä tietynlaista kunnioitusta.

– Vaikka maailma ja kirkko ovat muutoksen kourissa, usko ei ole muuttunut. Forssassa seurakunnan tilaisuuksissa käy mukava määrä väkeä, vaikka kirkkohäät ja kirkkokasteet ovat vähentyneet viime vuosina, suntio pohtii.

Niemen mukaan seurakunta ei unohdu, vaikka eläkepäivät alkavatkin. Hän uskoo, että tulee niitä sunnuntaita, joina hän herää lähteäkseen kirkkoon valmistelemaan messua ja huomaa, ettei tarvitsekaan. Niinä hetkinä suntion mielen valtaa haikeus.

– Olen tehnyt töitä elämästäni yli 45 vuotta. On aika antaa tilaa omille harrastuksille ja perheelle. Viiden lapsenlapsen myötä olen myös varma siitä, että pappa on eläkepäivillä kysytty mies, Niemi päättää. FL

Simo Niemi

Ikä 64 vuotta.

Syntynyt 1955 Kannuksessa.

Asunut 30 vuotta Forssassa.

Perheeseen kuuluu vaimo Pirjo, neljä tytärtä, poika ja viisi lastenlasta.

Harrastaa lenkkeilyä, uintia ja rakentamista.

Motto: Ihmisellä menee hyvin, kun hän on tyytyväinen itseensä.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic