Lounais-Häme

Kitarakoplan keskittyminen kannatti – se lunasti paikan valtakunnalliseen kulttuurikatselmukseen

Forssalainen Emmi Väänänen, urjalalainen Kaarlo Tiili ja tammelalainen Veeti Yrjölä ja muut Kitarakoplan nuoret kitaristit keskittyivät Urjalan yhtenäiskoulun luokassa ankarasti sekä Vivaldiin että Metallicaan.

Kymmenessä minuutissa ja kahdella kappaleella piti näyttää Nuori Kulttuuri Sounds 2018 -aluetapahtumassa mitä kopla osaa.

-Parasta on kuitenkin päästä soittamaan yhdessä yleisön edessä. Esiintyminen ja keikkailu ovat parasta harjoitusta. Jos niitä ei pääse tekemään, ramppikuume voi iskeä pahasti, kolmikko totesi.

Yleisökontaktin lisäksi Urjalan katselmuksesta sai raadin palautteen esityksestä ja musiikista.

-On hyvä saada palautetta ulkopuolisilta, jotka ovat vielä musiikin ammattilaisia. He ehkä huomaavat jotain mitä me tai tutut kuuntelijat eivät, Tiili ja Väänänen miettivät.

Koplan kymmenminuuttinen meni hyvin, sillä he lunastivat jatkopaikan valtakunnalliseen tapahtumaan Mikkeliin.

 

Lounais-Hämeen musiikkiopiston suojissa opiskelevat nuoret ovat soittaneet kitaraa jo vuosia. Nuorimmat koplalaiset ovat 14-vuotiaita, vanhimmat jo täysi-ikäisiä. Henkilökohtaisten soittotuntien lisäksi he kokoontuvat perjantaisin yhteissoittotunnille.

-Oikein odotan perjantaita, yhdessä on niin mukava soittaa, Väänänen lisää.

Kolmikko on sitä mieltä, että ryhmäsoittotunti on olennaista kitaransoiton opiskelun kannalta.

-Se voisi olla yksinkertaisesti tylsää ilman yhteistä tuntia, kolmikko vakuuttaa.

Myös ryhmän opettaja Annamari Porjamo odottaa perjantaita.

-Siellä voidaan tehdä musiikkia ihan eri tavalla kuin soittotunnilla. Tämä ryhmä sitä paitsi viihtyy hyvin yhdessä, Porjamo lisää.

Forssan Kitarakopla otti katselmuksen nimenomaan keikan kannalta, sillä toukokuussa edessä on matka Hollantiin Sneekiin, jossa järjestetään eurooppalaisten musiikkiopistojen kattojärjestön The European Music School Unionin musiikkifestivaali. Sneekiin kokoontuu noin 6 000 nuorta muusikkoa 23 Euroopan maasta. Kolmen päivän aikana on luvassa tuhatkunta konserttia noin 30 estradilla.

 

Nuori Kulttuuri -katselmus Urjalassa oli Pirkanmaan aluetapahtuma. Kanta-Hämeestä omaa tapahtumaa ei tälle keväälle löytynyt. Urjalan katselmukseen osallistui yhteensä seitsemän musiikkiryhmää, joista viisi oli Lounais-Hämeen musiikkiopistosta. Kitarakoplan lisäksi Mikkeliin valittiin musiikkiopiston Sjöman-kvartetti.

Osallistujamäärä jäi melko pieneksi, alun perin tapahtuman piti olla kaksipäiväinen ja esiintyjiä kymmeniä. Tapahtumaa järjesti aiemmin nuorten taidetapahtumana Nuorten Voiman Liitto.

-Voi olla, että järjestäjävaihdos ja vanhat säännöt vuosikymmenten takaa painoivat osallistujamäärää. Silloin on määritelty, että esiintyvässä ryhmässä pitää olla kolme jäsentä. Maailma on muuttunut, ja monet räppärit esimerkiksi eivät mahtuneet siksi mukaan, kertoo tapahtumaa järjestänyt Urjalan nuoriso-ohjaaja Marjo Niittymäki.

Palutetta nuorille antoivat säveltäjä ja tuottaja Tero-Pekka Henell, muusikko Tero Kaario sekä lauluntekijä ja tuottaja Sami ”Samson” Tamminen.FL

 

Nuori Kulttuuri
Nuori Kulttuuri -toiminta kannustaa ja tukee lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla. Se on kulttuurisen nuorisotyön muoto, jolla voidaan innostaa nuoria kulttuuriharrastuksiin asuinpaikasta, koulutuksesta, etnisestä, kielellisestä tai sosio-ekonomisesta taustasta riippumatta.Toiminta rakentuu nuorten taidetapahtumien ympärille. Tapahtumat ovat luonteeltaan katselmuksia, joissa nuoret voivat tuoda omaa luovuuttaan esille. Lajit ovat Moves (tanssi), Sounds (musiikki) ja Teatris (teatteri).Toiminta siirtyi kesällä 2017 Suomen Nuorisoseurojen hallinnoitavaksi.HuipennusKausi huipentuu Mikkelissä pidettävään valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri Sounds -tapahtumaan 25.-27. toukokuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic