Lounais-Häme Forssa

Kitaristi Kettunen tähdittää uutta klubia – Crystal-klubi saa hienon startin Forssassa

Progea, juurimusiikkia, bluesia ja rockia on tarjolla täyslaidallinen historian ensimmäisessä Crystal-klubissa.
Matti Kettunen ja Lena Lindroos vauhdissa. Kuva: Timo Happonen
Matti Kettunen ja Lena Lindroos vauhdissa. Kuva: Timo Happonen

Kitaristi Matti Kettunen muistaa nuoruutensa Forssasta vilkkaan bändielämän.

– Blues on alusta alkaen soluttautunut pikkuhiljaa musiikkimaailmani ytimeen. Esimerkiksi forssalaisessa Bluesmobile-yhtyeessä soitetut blues- ja soul-biisit olivat nuorelle kitaristille antoisa musiikkimatka. Rokkaavammasta cover-osastosta piti huolen Timo Tuomen luotsaama Roadhouse Band. Masi Sallisen kokoonpanoissa bluesin käsittely ja työstäminen jatkui ja syveni, Matti Kettunen kertoo.

Uusin levy kerää kehuja myös maailmalla

Pääkaupunkiseudun musiikkiopistoissa sähkökitaran ja bändiopettajana toimiva Kettunen perusti vaimonsa Lena Lindroosin kanssa kymmenisen vuotta sitten nykyisen bändinsä Lena & Slide Brothersin, jonka viimeisin albumi ”IV” on kerännyt huippuarvosteluja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

– Mukaan saimme alan huiput Juha Litmasen ja Ville Leppäsen, joista jälkimmäisen paikan otti viisi vuotta sitten Ykä Putkinen. Sekoittelemme tyylilajeja surutta bluesin toimiessa perusraaka-aineena ja keikoilla annamme tilanteen viedä ja improvisaation ohjata, Kettunen muotoilee.

Nylonkielisellä Landolalla kymmenvuotiaana aloittanut Kettunen sanoo opettajanuransa myötä olevansa paljon parempi ja monipuolisempi muusikko kuin silloin parikymmentä vuotta sitten.

– On hienoa, että nuorisolla on nykyään mahdollisuus aloittaa musiikkiopinnot myös pop/rock-linjalla. Mutta harjoittelun merkitystä ei saa unohtaa, lahjakaskaan soittaja ei treenaamatta edisty, hän muistuttaa.

50 vuoden historia

Alkuvaiheen suurimmiksi innoittajikseen Matti Kettunen mainitsee Eric Claptonin, Mark Knopflerin ja Albert Järvisen.

– Henkilökohtaisen tutkimusmatkani suuntautuessa syvemmälle sinisiin säveliin mukaan tulivat muun muassa Vaughanin veljekset, kolme Kingiä BB, Albert ja Freddie, slide-kitaran gurut Ry Cooder ja Elmore James sekä vanhat Delta-bluesin sankarit. Kaiken kaikkiaan musiikki on ehtymätön ilon lähde, aina löytyy opittavaa eikä valmis ole koskaan, Kettunen korostaa.

Viitisenkymmentä vuotta sitten aloittanut Crystal keräsi joukkonsa vuosikymmenten tauon jälkeen jokin vuosi sitten: huilistina Hannu Lahtonen, kitaristina Masi Sallinen, kosketinsoittimissa Vesa-Pekka Hiukkanen ja basistina Miki Enqvist – vain rumpali Osmo Mansukoski on uusi tulokas. Mutta musiikki pureutuu edelleen bluesiin ja progressiiviseen rockiin.

Iltaa täydentää Fogerty- ja CCR-tulkinnoistaan tunnetun Make Tähtisen kokoonpano Green River. FL

Musiikkia ja pikkupurtavaa Crystal-klubissa pe 21.2. klo 20 Vanhassa Värjärissä

Lue lisää: Crystal teki paluun vuonna 2018.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat