Lounais-Häme

Kitkaa Musica Kalevi Ahosta – miksei kaupunki järjestänyt Berliinin filharmonikoille vastaanottoa?

”Forssahan on tänä viikonloppuna maailman napa! Mahtaa kaupunki olla innoissaan”, kirjoitti musiikkitoimittaja Vesa Sirén maanantain Helsingin Sanomissa.

Kyse on Forssassa viime viikonloppuna järjestetystä Musica Kalevi Aho -festivaalista, jonne saapui klassisen musiikin huippunimiä Saksasta asti.

Valitettavasti vain samassa artikkelissa festivaalin perustaja Aho vastaa Sirénin kommenttiin seuraavasti: ”Kaupunki nosti tukensa tuhannesta eurosta kahteentuhanteen, mutta kaupungin vastaanotto Berliinin filharmonikkojen muusikoille ei tullut kuuloonkaan.” Vai sillä lailla.

 

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemeä ihmetyttää moinen kommentointi. Hän ei ollut kuullut koko vastaanotosta itse mitään.

-Aho ei ole ollut asiasta yhteydessä ainakaan minuun. Se on hänen tulkintansa, ja eilen selvitin asiaa sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen kanssa. Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolalle ei tullut sellaista pyyntöä.

Sekä Pynnönen että Lepola vahvistavat asian.

-En osaa sanoa, mistä tämä tietokatko johtuu, Lepola kommentoi.

-Ymmärsin kaupunginjohtajan eilisistä selvittelyistä, että kaupunki on kuitenkin ollut viikonlopun konsertissa mukana tukemassa. Sillä lailla hieman yllätti tämä kommentointi, että oltiinkin kovin tyytymättömiä.

 

Berliinin filharmonikkojen puhallinkvintetissä ei ole kyse aivan tavallisista sunnuntaisoittelijoista. Viisihenkisen yhtyeen emo-orkesteri on monesti luettu maailman parhaimpien orkestereiden joukkoon. Vuonna 2008 kansainväliset musiikkikriitikot äänestivät sen kaikista maailman orkestereista sijalle kaksi.

Siksi klassisen musiikin supertähtien vierailu hiljaisessa Forssassa olisi ehkä monien mielestä pitänyt huomioida kaupungin johdossakin. Kalevi Aho kertoo esittäneensä toiveen kaupungin vastaanotosta festivaalin tuottaja Hannu Lahtoselle ja arvelee, että Lahtonen unohti kysyä asiasta. Ahosta kaupungin olisi joka tapauksessa pitänyt tajuta järjestää vastaanotto.

-Se olisi ilman muuta itsestään selvää, kun näin harvinainen vieras tulee. Tarkoitan vain ihan pientä elettä, kuten lyhyttä kuohuviinitarjoilua konsertin jälkeen.

Kesäniemi tietää, mitä artikkelin mahdollisesti tuoma huono valtakunnallinen julkisuus tekee Forssan pölyttyneelle imagolle. Hänestä kaupunki olisi ehdottomasti voinut järjestää vastaanoton, jos pyyntö siitä olisi vain tullut.

-Kaupunki osallistui festivaaliin kuljettamalla tuolia ja pöytiä paikalle, maksamalla mainoskuluja ja maksoi konserttipaikan työväentalolla. Totta kai osallistumme aina mahdollisuuksien mukaan, mutta se edellyttää, että viesti tulee meille asti.

Ahon mukaan ihmetystä festivaalilla herätti myös se, että kaupungin edustajista ei ollut paikalla ketään. Kesäniemen mukaan edustajat vaihtoivat viestejä samasta aiheesta tapahtuman jälkeen.

-Puhuimme Lepolan ja markkinointisihteeri Päivi Majavan kanssa siitä, miksei kukaan ollut paikalla. Tietääkseni mitään virallista kutsua ei festivaalin puolelta kenellekään ollut tullut.

 

Toisin kuin Helsingin Sanomat kertoi, Kesäniemi huomauttaa, että kaupungin tuki festivaalille oli sama kuin viime vuonnakin, 2000 euroa. Aho pahoittelee, että artikkeliin tuli väärä tieto, koska festivaali oli muuten onnistunut.

-Olen pahoillani myös, että kaupungin vastaanottopuolesta tuli tällainen väärinkäsitys.

Kaupungin antamasta tuesta Helsingin Sanomat kirjoitti, että ”moisella muutaman tuhannen euron tuella ei Berliinin filharmonikkojen kvintettiä ja muita esiintyjiä taideta Forssaan saada”. Aho kertookin maksavansa itse kulut, jos festivaali jää tappiolle. Eikö artikkeli Suomen luetuimpiin kuuluvassa sanomalehdessä antanut kuitenkin kaupungin toiminnasta melko ikävän kuvan?

-Ei välttämättä. Jutussahan myös filharmonikkojen oboisti sanoi, että Forssa tuntuu paratiisilta. Loppujen lopuksi juttu toi Forssaa valtavasti näkyville, Aho miettii.

Filharmonikot olivat Ahon mukaan kuitenkin onnessaan ja, uskomatonta kyllä, kaupungista aivan otettuja.

-He sanoivat, että tämä oli unohtumaton matka, parhaita, joita he ovat koskaan tehneet. He eivät olleet koskaan käyneet suomalaisessa saunassa eivätkä nähneet tällaista suomalaista pienehköä puutalokaupunkia ja tehdasyhteisöä. Se on täysin erilaista kuin mitä Saksassa. He olisivat viihtyneet pitempäänkin.

Jos lykky käy, niin Forssa saattaa siis saada arvovaltaisia saksalaisia vieraikseen jatkossakin.

-Soittajat sanoivat antavansa niin hyvän palautteen Berliiniin, että koko orkesteri tulee Forssaan konsertoimaan. Se oli tietenkin osittain leikkiä, mutta näin on käynyt todella heidän kohdallaan aiemminkin, esimerkiksi Taiwanissa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic