Kittilä-käräjillä kuultiin yllättävästä puhelusta ja hillasodasta - Antti Rinne: Olen vähän hämmennyksessä, miten minä liityn tähän asiaan

Rovaniemi
19.11.2018, 18:58

Kotimaa

Kittilän kuntapäättäjien virkarikoskäräjillä puhuttiin maanantaina hillapurkeista ja viinipullosta, mutta oikeudenkäynnin aihetta eli kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisen lainmukaisuutta lähinnä sivuttiin.
Entinen keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoi todistajana Enontekiön kunnanjohtaja-aikoinaan 2014 saamastaan puhelusta. Soittaja oli nyt virkarikoksesta syytetty kittiläläinen Veli-Matti Junnola.
– Minulle tuli vahva käsitys, että minun haluttiin kertovan, kuinka yhteistyökyvytön Anna Mäkelä on, Kärnä kertoi.
Kärnä sanoi, ettei muista vastaustaan, mutta arveli puolustaneensa Mäkelää vahvasti. Hän sanoi pitäneensä erikoisena, että naapurikunnan kunnanjohtajaan otettiin tällaisessa asiassa yhteyttä ilman virallista kuulemista.

Tutkintapyyntöjä eri tahoilta

Syyttäjä oli kutsunut kuultaviksi myös Levin Matkailukeskuksen hallituksen entisen puheenjohtajan, nykyisen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ja Matkailukeskuksen toimitusjohtajana toimineen Ari Aspian. Molemmat kertoivat lähinnä vaiheista, jotka saivat Matkailukeskuksen hallituksen menettämään luottamuksensa Levi Ski Re
sortin toimitusjohtajaan Jouni Palosaareen ja tekemään hänestä tutkintapyynnön.
Myös Mäkelä teki tutkintapyynnön Palosaaresta, ja sai sen jälkeen potkut. Rinne totesi STT:lle aamulla oikeudessa, ettei hänellä ole ensi käden tietoa Mäkelän asiasta.
– Olen vähän hämmennyksessä, miten minä liityn tähän asiaan. Minulla ei ole mitään tietoa muuta kuin julkisuuden kautta tästä asiasta, Rinne sanoi.

”Pidin Palosaaresta henkilönä”

Rinteeltä tivattiin oikeudessa perusteita Palosaaren kohtelulle. Rinne vakuutti, että luottamuksen menetys johtui nimenomaan Palosaaren toimista hissikaupoissa.
– Minä pidin hänestä henkilönä, ja hän oli minusta kohtuuhyvin hoitanut tehtävänsä, Rinne sanoi.
Käräjäoikeus katsoi jo kesällä, että Palosaari luovutti hissitarjouksen tehneen italialaisyhtiön luottamuksellisia tarjoustietoja itävaltalaisyhtiölle. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt toimintaa rikoksena. Syyttäjä on valittanut tuomiosta.
Oikeudessa käytiin maanantaina yksityiskohtaisesti läpi loppuvuodesta 2013 pidettyjä kokouksia, joissa Palosaaren asemaa hissiyhtiön johdossa pohdittiin. Rinne katkoi siipiä huhuilta, joiden mukaan asioita olisi hoidettu humalassa tai äärimmäisessä kiihtymyksen tilassa.
– Kävittekö keskustelun viinipullon takaa? tiukkasi useita syytettyjä edustava oikeustieteen tohtori Kari Uoti.
– Totesin jo, että kukaan ei ollut tuossa tilanteessa humalassa. Viinipullon taakse minä en mahdu, Rinne sanoi.

Hillapurkkeja hillasodan esteeksi

Eräässä tapaamisessa kittiläläiset yrittivät Aspian ja Rinteen mukaan saada heidät perumaan Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön. Kokouksen aluksi nyt syytteessä oleva Timo Kurula oli Aspian mukaan ojentanut heille kaksin käsin hillapurkkeja.
– Tässä on teille hyvät herrat Lapin hillaa, ettei tästä tulisi hillasotaa, Kurula sanoi Aspian mukaan.
Loppua kohden tapaamisen sävy muuttui. Rinteelle ja Aspialle kerrottiin, että Levin Matkailukeskus menettäisi hallituspaikkansa Levi Ski Resortissa, jos Palosaaresta tehtyä tutkintapyyntöä ei vedettäisi pois ja Palosaarta palautettaisi hissiyhtiön johtoon. Rinne ilmoitti, ettei tämä käy, ja myöhemmin Matkailukeskus todella menetti hallituspaikat ja tilintarkastajansa hissiyhtiössä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic