Kittilän kuntakäräjät jatkuivat kiivaissa tunnelmissa Rinteen kuulemisella

Rovaniemi
19.11.2018, 12:52

Kotimaa

Kittilän kuntapäättäjien virkarikoskäräjät jatkuivat aamulla SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kuulemisella. Rinne kertoi todistajana ajasta, jolloin Levin Matkailukeskuksen hallitus menetti luottamuksensa Levi Ski Resortin toimitusjohtajaan Jouni Palosaareen ja teki tästä lopulta tutkintapyynnön.
Rinne toimi tapahtuma-aikaan vuoden 2013 lopulla Levin Matkailukeskuksen hallituksen puheenjohtajana.
Rinteen kuuleminen äityi kiivassanaiseksi. Rinne vakuutti, että luottamuksen menetys johtui nimenomaan Palosaaren toimista hissikaupoissa.
– Minä pidin hänestä henkilönä, ja hän oli minusta kohtuuhyvin hoitanut tehtävänsä. Kun tämä tilanne tuli eteen, luottamus meni häneen toimitusjohtajana, Rinne sanoi.
Lapin käräjäoikeus katsoi jo kesällä, että Palosaari luovutti hissitarjouksen tehneen italialaisyhtiön luottamuksellisia tarjoustietoja itävaltalaisyhtiölle. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt toimintaa rikoksena. Syyttäjä on valittanut tuomiosta.
Oikeudessa on nyt kysymys siitä, syyllistyivätkö kuntapäättäjät rikoksiin Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamisessa. Mäkelä erotettiin sen jälkeen, kun hän niin ikään teki tutkintapyynnön Palosaaren toimista hissikaupoissa.

”Kittilän tilanne ihan poikkeuksellinen”

Rinne sanoi oikeudessa, ettei tiedä Mäkelän erottamiseen johtaneista seikoista muuten kuin julkisuuden kautta. STT:lle hän totesi olevansa vähän hämmentynyt tilanteesta.
– Olen vähän hämmennyksessä, miten minä liityn tähän asiaan. Minulla ei ole mitään tietoa muuta kuin julkisuuden kautta tästä asiasta, Rinne sanoi ennen oikeudenkäynnin alkua.
Rinnettä ei kuultu aiemmin Palosaaren oikeudenkäynnissä todistajana, vaikka häntä esitutkinnassa kuultiin nimenomaan Palosaareen liittyen.
Kunnanjohtajan irtisanominen ja Palosaaresta tehty tutkintapyyntö ovat johtaneet laajaan tutkintaan ja oikeusjuttuun, jonka tässä haarassa Kittilän 27:ää entistä tai nykyistä kuntapäättäjää syytetään muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.
Oikeusjutussa syytetyt kuntapäättäjät eivät voi valtiovarainministeriön päätöksen mukaan toimia luottamustehtävissä ennen asian ratkeamista.
Rinne totesi aamulla, että tilanne on poikkeuksellinen.
– Kyllähän meillä kunnissa tapahtuneita kummallisuuksia on, mutta onhan tämä Kittilän tilanne ihan poikkeuksellinen, hän sanoi STT:lle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic