Lounais-Häme

Kiuru kauhoo mitaleja

Hengenpelastus

Forssa

Mari Kiuru teki odotetusti selvää jälkeä hengenpelastuksen SM-kisoissa Turussa. Lajin taitava Kiuru kahmi kisoista viisi kultaa, joista neljä tuli henkilökohtaisista lajeista. Kiuru voitti kaikki lajit mihin osallistui.

Vesihelmeä edustava Kiuru teki kisoissa myös Suomen ennätyksen. Hän kohensi 50 metrin manikin carryssa eli karkeasti suomennettuna nuken kuljetuksessa SE:n aikaan 40,63. Hopealle sijoittunut kilpailija jäi Kiurusta lähes 12 sekuntia. Lajissa kilpailija ui vapaalla 25 metriä, sukeltaa noin 70 kiloa painavan nuken altaan pohjasta ja nousee sen kanssa pintaan. Tämän jälkeen hän ui nuken kanssa altaan päätyyn ja vielä oikealla suoritustekniikalla.

– Tuli annettua aika hyvää näyttöä allaslajeista EM-kisoihin, jos liitto päättää joukkueen niihin lähettää, Kiuru toteaa.

Kiuru on Suomen huippuja myös toisessa lajissaan uinnissa. Viikko ennen hengenpelastuksen SM-kisoja käydyissä masters-uinneissa hän voitti 30–34-vuotiaiden sarjassa neljä SM-kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Forssan toimialueella ensihoitoesimiehenä työskentelevä Kiuru on kilpaillut hengenpelastuksessa vajaat kymmenen vuotta.

– Nuorena mimminä kilpailin uinnissa, kertoo Kiuru, jolla on nuorten sarjoistakin SM-hopeaa ja yleisestä sarjasta nelossija.

Kun aktiiviura uinnissa päättyi, Kiuru pysyi muutaman vuoden poissa altaasta, kun kilometrit tuntuivat olevan täynnä. Hän kouluttautui lähihoitajaksi ja sen jälkeen ammattikorkeassa ensihoitajaksi.

Vuonna 2006 Kiuru kokeili ensi kerran kisaamista hengenpelastuksessa. Vaikka hän pärjäsi heti, ei laji kolahtanut vielä. Vuonna 2010 hän alkoi treenata kunnolla ja pääsi samana vuonna ensi kertaa MM-kisoihin.

– Oli siinä Egyptin MM-kisoissa meikäläisellä ihmettelemistä. Esimerkiksi Japanin joukkueella oli kisoissa mukana oma televisioryhmä, kokit ja hierontapöydät, Kiuru muistelee.

Kiuru pitää hengenpelastusurheilusta, koska siinä hän voi yhdistää vanhaa rakkauttaan uintia ja hengenpelastustaitoja, joita vaaditaan ihan hänen arkityössäänkin.

Janakkalassa asuva Kiuru harjoittelee työpaikkakunnallaan Vesihelmessä, usein aamuisin ennen ja jälkeen työvuoron.

– Jos työvuoro on ollut kiireinen ja stressaava, niin altaassa kyllä rentoutuu, Kiuru sanoo ja kiittää Vesihelmeä saamastaan tuesta.

Vaikka Kiuru on kauhonut SM-kisoissa kymmeniä mestaruuksia, MM-tasolla mitalitili on yhä avaamatta. Suomessa hengenpelastus on pieni laji, mutta maailmalla iso.

Viimeksi Hollannissa 2016 käydyissä MM-kisoissa oli mukana 3 700 kilpailijaa.

– Tämä on iso ja arvostettu laji ulkomailla. Eivät huiput Australiassa ja Japanissa käy päivätöissä, he ovat lajin ammattilaisia, Kiuru kertoo.

Yli kolmikymppisissä Kiuru on maailman huippuja. Hän miettiikin osallistumista masters-sarjoihin.

– Tuossa laskeskelin, että jos olisin kilpaillut omanikäisiäni vastaan, minulla olisi jo kaksi MM-pronssia.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic