Lounais-Häme

KiVa ei ole kaikkien mielestä kiva

Koulukiusaaminen ei ole Forssan peruskouluissa hävinnyt, mutta koulujen mukaan tilanne on parantunut selvästi viime vuosien aikana.

-Yli 200 lapsen koulussa ikävä kyllä aina on kiusaamista, Tölön koulun rehtori Minna Lintonen toteaa.

Samoilla linjoilla on Talsoilan koulun uusi rehtori Pekka Nurminen.

-En voi sanoa, ettei meillä olisi kiusaamista, mutta oppiminen olemaan muiden kanssa on meillä yksi tärkeä opetusaihe, mikä on kantanut hedelmää, Nurminen toteaa.

Heikan koulun koulunjohtaja Olavi Ulmonen alleviivaa kiusaamisen vastaisessa työssä ennakoivaa toimintaa.

-Puutumme epäasialliseen käytökseen, mikä toimii ennakoivasti. Rohkaisemme tuomaan aikuiselle joko koululla tai kotona tiedoksi, jos jokin asia ei ole hyvin tai jos lapsi on joutunut tavalla tai toisella kaltoin kohdelluksi.

Ennakoiva työtä tehdään kouluissa esimerkiksi KiVa Koulu -hankkeen materiaaleilla. Myös kiusaamistapauksen ilmetessä KiVa Koulu tarjoaa erilaisia ratkaisumalleja. Yleinen malli, jota Forssassakin käytetään, on KiVa-tiimi. Aikuisista koostuva tiimi selvittää yhdessä kiusaustapauksissa olleiden lasten kanssa tapauksia ja etsii ratkaisumalleja.

Yli kaksi vuosikymmentä kiusaamisen vastaista työtä tehnyttä Esko Leipälää koulujen menetelmät eivät tyydytä.

Forssassa asuvan Leipälän mukaan keinot ovat tehottomia. Hän nostaa esiin Kunnallisalan kehittämissäätiön vuoden 2013 Pelastakaa koulukiusattu! -julkaisun, jossa kerrotaan, että koulukiusaamisen vastainen työ ei ole vuosiin tuottanut odotettua tulosta.

-Koulun tietoon tulevissa tapauksissa vain 20 prosentissa kiusaaminen loppuu. Sitten on tapauksia, joista ei koulu tiedä, hän puhisee.

Keinoja Leipälän mukaan on olemassa.

-Perusajatus on jo vuosikymmeniä ollut, että kiusaaminen johtuu kiusaajan pahasta olosta, eikä kiusaajaa saa syyllistää. Todellisuudessa kiusaaminen on tarkoituksellista toimintaa, jolla pyritään saamaan kukkulan kuninkaan paikka, Leipälä täräyttää.

Kukkulan kuningas on Leipälän mukaan ilman alamaisia kuitenkin nolo, minkä vuoksi kiusaajan motiivi on saatava katoamaan.

-Hiljaista enemmistöä on opetettava, että kun nähdään kiusaamista, kirjaimellisesti käännetään selkä ja näytetään, että käytös on tyhmää. Pienet eleet, jotka näyttävät halveksunnan toimintaa kohtaan, on todella tehokasta, Leipälä sanoo.

Ulmonen, Nurminen ja Lintonen kokevat, että heidän kiusaamisen vastaiset keinonsa ja Kiva koulu -hanke ovat olleet toimivia ja tuottaneet tulosta.

-Tilanne on parantunut vuosien varrella koko ajan vähän paremmaksi, koska olemme tehneet paljon töitä asian eteen, Lintonen sanoo

Leipälä käy läpi työssään pahoja kiusaustapauksia ympäri Suomen. Forssassa hänellä ei ole ollut tapauksia vuosiin.

Hiljaisuus ei välttämättä ole onnellisen tilan merkki. Esimerkiksi Jyväskylässä minulle ei tullut pitkiin aikoihin tapauksia. Yhtäkkiä asiat alkoivat purkautua, ja sieltä tuli paljon ja hyvin rumia tapauksia julki. Laakereilla ei voi levätä, vaan on koko ajan oltava tuntosarvet herkillä. FL

KiVa Koulu kattaa koko maan
KiVa (kiusaamisen vastainen) Koulu on Opetusministeriön rahoittama hanke koulukiusaamisen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Hanke alkoi vuonna 2006 ja se toteutetaan Turun yliopiston psykologian laitoksen ja Oppimistutkimuksen keskuksen yhteistyönä.Nykyään KiVa Koulu -hankkeessa on mukana suurin osa Suomen kouluista.Kaikki Forssan peruskoulut ovat mukana KiVa Koulu -hankkeessa.KiVa Koulu tarjoaa kouluille erilaisia ratkaisumalleja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseen muun muassa erilaisten materiaalien, ohjeistusten ja oppilaille tarkoitettujen pelien muodossa.Keväällä 2009 noin kymmenen prosenttia tulevien KiVa-koulujen 4.–9.-luokkalaisista oppilaista kertoi, että ei tunne oloaan turvalliseksi koulussa. Keväällä 2015 vastaava luku oli neljä prosenttia.THL:n kouluterveyskyselyn tulosten mukaan kiusattujen osuus lisääntyi tasaisesti 2000-luvulla, mutta kääntyi kuitenkin laskuun vuonna 2009, jolliin KiVa Koulu otettiin käyttöön suuressa osassa Suomen kouluja.Lähde: www.kivakoulu.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti