Lounais-Häme Somero

"Kiva kädenojennus kylille" – Someron kaupunki avaa lompakkoaan kyläyhdistyksille

Someron kaupungin maksamalla kylärahalla on saatu paljon aikaan viime vuosina. Rahalla tuetaan kylien omaehtoista kehittämistä.
Salkolan kyläranta on kylän keskus, joka kokoaa kesäisin kymmenet vakituiset ja sadat kesäasukkaat viettämään aikaa yhdessä. Rantaa on ehostettu kaupungin maksaman kylärahan turvin. Kuva: Seppo Pessinen

Someron kyläyhdistyksillä on jälleen mahdollisuus hakea kylien kehittämiseen tähtäävää kylärahaa. Someron kaupunki on varannut tarkoitukseen tälle vuodelle yhteensä 5 000 euroa. Rahaa on haettavissa 22. maaliskuuta mennessä.

Kylärahan jakaminen lähti vuonna 2015 maaseututoimiston aloitteesta ja se otettiin heti hyvin vastaan. Rahan avulla on viime vuosina kunnostettu kylien yhteisiä ajanviettopaikkoja, kuten kylätaloja ja puistoja. Esimerkiksi Kultelan kyläyhdistys entrasi viime vuonna savipuistoaan kylärahan turvin.

– Savipuistossa on muun muassa leikkipuisto ja kaikkien käytössä oleva grillikatos. Viime vuonna kylärahan avulla hankittiin kesäkeittiöön tarpeistoa, puistoon penkkejä ja maisemoitiin puiston halki kulkevaa puroa, kyläaktiivi Markku Kankare listaa.

Kankare pitää kylärahaa kivana kädenojennuksena kaupungilta kylille. Rahan avulla voidaan tehdä kylissä toimenpiteitä, joihin ei muuten olisi varaa.

– Meillä on ollut tavoitteena hakea rahaa joka vuosi, koska käyttökohteita kyllä riittää. Tälle vuodelle haemme rahaa ainakin varastovajan rakentamiseen. Olemme siitä onnekkaita, että meillä riittää myös innokkaita talkoolaisia, Kankare kiittelee.

Myös Somerniemellä aktiivinen Salkolan kyläyhdistys on hyödyntänyt kylärahaa. Viime vuonna aloitettiin kylän tapahtumapaikan, eli kylärannan ilmeen kohentaminen. Tänä vuonna kylärahan hakuun ei välttämättä osallistuta, koska uusien laiturien teko jäi kesken talven tullessa.

– Meillä ei ole kylätaloa, mutta venevalkamassa ja rannassa järjestetään paljon tapahtumia, kuten aamutoreja ja juhannusjuhlat. Päätimme hakea kylärahaa, kun totesimme vanhojen laitureiden alkaneen hajota, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leila Mäkilä.

Mäkilä kiittelee Someron kaupunkia kylärahan suomista mahdollisuuksista. Kyläyhdistyksen tulonhankintakeinot ovat rajalliset, joten isommissa hankkeissa raha on enemmän kuin tarpeen.

– Meillä on paljon suunnitelmia kylärannan suhteen. Tapahtumia on jo paljon, mutta lisääkin kehitellään. Ensi kesälle suunnitellaan esimerkiksi yhteistä pelipäivää tai hyvän olon päivää Kärkölän kyläyhdistyksen kanssa, Mäkilä kertoo.

Kyläneuvottelukunnan sihteeri Veli-Matti Pura kannustaa kyliä kehittämistyöhön ja kylärahan hakemiseen. Puran mielestä kylärahan paras puoli on se, että se tukee kylien omaehtoista kehittämistä.

– Kylärahan avulla kannustetaan ottamaan vastuuta omasta elinympäristöstä. Edellytys kyläsuunnitelman olemassaolosta kannustaa kyliä suunnitelmalliseen toimintaan eikä niin, että rahalla sammuteltaisiin vain tulipaloja.

Rahan myöntämiskriteereissä edellytetään muun muassa, että hanke elävöittää ja kehittää kylää, edistää kyläläisten yhteistoimintaa ja että sillä on pitempiaikaisia vaikutuksia. Kylärahaa on hakenut 4–6 yhdistystä vuosittain. FL

Mikä kyläraha?

Someron kaupunki tarjoaa somerolaisille rekisteröidyille yhdistyksille mahdollisuuden hakea kylärahaa.

Kylärahaa on varattu tämän vuoden budjettiin 5000 euroa.

Rahaa voi hakea kylän kehittymistä edistävään hankkeeseen, joka on mukana 1.1.2017 jälkeen hyväksytyssä kyläsuunnitelmassa.

Avustusta myönnetään vapaamuotoisten kirjallisten hakemusten perusteella.

Hakemuksesta on löydyttävä perustiedot yhdistyksestä, rahoitussuunnitelma haettuun hankkeeseen, tilinpäätös vuodelta 2017 tai -18, toimintakertomus, vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja kyläsuunnitelma.

Aiemmin kylärahaa saaneiden yhdistysten tulee liittää mukaan selvitys avustuksen kohteena olevan projektin toteutumisesta, jos selvitystä ei ole aiemmin toimitettu.

Hakemukset tulee toimittaa Someron maaseututoimistoon 22. maaliskuuta kello 15 mennessä.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic