Lounais-Häme Forssa

Kivaa korista kimpassa – Kehitysvammaisten Unified-koris reippaasti vauhtiin Forssassa

Keväällä perusteet ja tekniikka haltuun, syksyllä tähdätään sarjapeleihin.
Unified-ryhmän treeneissä on kiva yhdessä tekemisen meininki. Kuva: Mari Mattila
Unified-ryhmän treeneissä on kiva yhdessä tekemisen meininki. Kuva: Mari Mattila

Kehitysvammaisille suunnattu Unified-koripallotoiminta on alkanut pirteästi Forssassa. Feeniks Basketin pyörittämissä treeneissä on ollut parhaimmillaan toistakymmentä innokasta pelaajaa.

– Hyvin on toiminta käynnistynyt. Treeneissä käy nyt yksitoista kehitysvammaista urheilijaa ja kaksi vammatonta partneripelaajaa, kertoo Unified-ryhmän valmentaja Mari Mattila.

– Treenit ovat sujuneet mukavasti. Pelaajat ovat innokkaita, harjoitukset tuntuvat olevan heille odotettu tapahtuma, Mattila lisää.

Harjoituksia pidetään kerran viikossa keskuskoulun salissa. Koripallo on haastava peli, joten liikkeelle on lähdetty perusteista, lajin perustaidoista. Kuljetuksesta, syötöistä ja heittämisestä.

Monimutkaisten sääntöjenkin opettelu vie aikansa.

– Unified-korista pelataan samoilla säännöillä kuin tavallista koripalloa. On korkeat korit, askelsäännöt ja kaksoiskuljetuksetkin. Pallona käytetään naisten palloa, kuutoskokoa.

Unified-koris rantautui maailmalta Suomeen toden teolla jokunen vuosi sitten. Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samassa joukkueessa. Kentällä yhdessä joukkueessa on samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla joukkueessa dominoivassa roolissa, vaan heidän tehtävänsä on lukea peliä, rakentaa tilanteita ja toimia esimerkkinä.

Kehitysvammaiset pelaajat pääsevät joukkueen mukana kehittämään pelillisiä ja sosiaalisia taitojaan. Samalla he oppivat reilua peliä ja tiimityöskentelyä.

Kuluvalla sarjakaudella 2019–2020 Suomessa pelataan Unified-korista viidessä divisioonassa reilun kahdenkymmenen joukkueen voimin.

– Me käytämme tämän kevään vielä harjoitteluun. Ehkä ensi syksynä olemme valmiita aloittamaan sarjapelit, Mattila kertoo.

Samassa Unified-porukassa on tyttöjä ja poikia, miehiä ja naisia. Pelaajien ikähaarukka on 15 vuodesta 54:ään.

– Pelaajien taitotaso on hyvin erilainen, kuten vammattomienkin puolella. Toiset oppivat nopeammin kuin toiset.

Mattilalla on pitkä pelaajatausta ja kokemusta myös valmennuksesta. Hän kertoo nauttivansa Unified-toiminnan vetämisestä.

– Olen tykännyt tästä tosi paljon. Valmennettavani ovat innokkaita ja kannustavat toisiaan. Tämä näkyy harjoituksissa esimerkiksi yksi vastaan yksi -tilanteissa, joissa hyökkääjä onnistuu tekemään korin puolustajan estelyistä huolimatta. Puolustaja tuulettaa tehtyä koria siinä missä hyökkääjäkin, kertoo Mattila.

Vaikka ryhmässä on käynyt hyvin väkeä, mukaan mahtuu vielä.

– Urheilijoita on jo hyvä määrä pelejä ajatellen, mutta toki treeneihin kannattaa tulla katsomaan ja kokeilemaan. Partneripelaajia meillä on sen sijaan vasta kaksi, heitä kaipaisimme lisää, Mattila sanoo.

Partneripelaajalle on eduksi, jos hänellä on aikaisempaa koripalloilutaustaa. Entisiä pelimiehiä ja -naisia luulisi Forssasta löytyvän.

– Riittää kun olisi vaikka junnuna pelannut, ei tarvitsisi aivan alkeista aloittaa.

Mattilan mielestä Unified-koris on mukavaa toimintaa, eikä sido liiaksi. Esimerkiksi junnuvalmentajalla on yleensä 2–3 treeniä viikossa ja pelit päälle, kun Unified-koripallossa harjoituksia on tunti viikossa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic