Lounais-Häme

Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut - Se on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä

Jokaista kiveksensisäistä kyhmyä tulee pitää pahanlaatuisena, kunnes lääkäri on todennut, ettei kysymys ole syöpäkasvaimesta.  Kuva: Riku Hasari

Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980.

Uusia tapauksia oli vuonna 1980 kaikkiaan 33, kun vuonna 2016 niitä oli jo 163. Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä.

Syöpäjärjestöt opastavat ”Katsasta kassis” –kampanjalla nuoria miehiä kivesten omatarkkailuun.

Kivessyövän yleistymisen tarkkoja syitä ei tiedetä.

Perintötekijät saattavat vaikuttaa kivessyövän syntyyn.

Laskeutumaton kives suurentaa sairastumisriskin kymmenkertaiseksi. Ympäristötekijöillä voi myös olla vaikutusta kivessyövän syntyyn.

Kivessyövän ennuste on hyvä, mikäli se löydetään varhain.

Kiveksen poistoleikkaus on kaikkien kivessyöpien ensisijainen hoito. Leikkauksen jälkeen hoitoa jatketaan seurannalla, solunsalpaajahoidolla tai joskus sädehoidolla.

 

Lyhyetkin hoidot saattavat vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen, joten siittiöitä otetaan yleensä talteen jo ennen leikkausta.

Kivesten omatarkkailu tärkeää

– Tärkeintä olisi löytää kivessyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Tavallisin syy hakeutua lääkäriin on potilaan tai partnerin havaitsema toispuoleinen kiveksen oireeton suurentuminen tai kyhmy. Osalla kives kovenee tai kipuilee.

Jokaista kiveksensisäistä kyhmyä tulee pitää pahanlaatuisena, kunnes lääkäri on todennut, ettei kysymys ole syöpäkasvaimesta.

Syöpäjärjestöjen ”Katsasta kassis” -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatarkkailuun. Kampanja on suunnattu erityisesti 15-35-vuotiaille.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic