Lounais-Häme Tammela

Kivet, kalliot, karu kylmyys – Kirsi MacKenzie luo valokuviinsa unenomaista taikaa

Kirsi MacKenzien taianomaisissa valokuvissa eivät kuvausreissun haasteet näy.
Kirsi MacKenzie kertoi runsaiden esimerkkikuvien avulla, miten hänen maagiset maisemakuvansa ovat syntyneet. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirsi MacKenzie kertoi runsaiden esimerkkikuvien avulla, miten hänen maagiset maisemakuvansa ovat syntyneet. Kuva: Lassi Puhtimäki

Muotoja, värejä, linjoja, liikettä. Näistä elementeistä syntyy valokuvajälkeä, jolla Kirsi MacKenzie on vajaan kymmenen vuoden kuvaajan urallaan ehtinyt kerätä lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja kunniamainintoja.

Tammelan kunnan ja Forssan Seudun Kameroiden vieraana MacKenzie johdatti valokuvauksesta kiinnostuneita erilaisiin luoviin tekniikoihin, joilla hän itse on onnistunut taikomaan kuviinsa niiden ainutlaatuista tunnelmaa.

Maaginen maisemakuvaus -otsikolla Kirsi MacKenzie kertoi kuvausmatkoistaan ja niiden tuloksista. Vuonna 2011 valokuvauksen aloittanut helsinkiläinen kieltenopettaja otti startin kuvausuralleen heti tosissaan. Axxellin 2-vuotinen luontokuvakoulutus antoi pohjan, jolta ponnistaa.

– Mahdollisimman kylmät ja dramaattiset paikat ovat sydäntäni lähellä. Rakastan talven valoa, tunnustaa Pohjoismaiden karuihin maisemiin mieltynyt MacKenzie.

Valokuvaus on kestävyyslaji

Valokuvaamista MacKenzie kuvaa kestävyyslajiksi, jonka vastoinkäymiset eivät lopputulokseen siirry.

– Uupumus, luonnonvoimat, auton hajoaminen tai kameran putoaminen mereen ei näy kuvissa.

Norjan Varanger on MacKenzien ehdoton lempipaikka, johon hän voisi vaikka kuvitella muuttavansa asumaan. Varangerissa hän on vierailut vuodesta 2016 lähtien vuosittain vähintään pari kertaa, ja aina vain maisemassa riittää uutta kuvattavaa.

MacKenzie muistutti, että valokuvaajalle näkeminen on tärkeämpää kuin tekniikka, vaikka tekniikkakin toki täytyy hallita. Puhuttelevat kuvat sisältävät jonkin tarinan, hän huomautti.

– Rakastan pitkiä valotuksia, niillä saan unenomaisuutta kuviin. Helsingissä lempikuvauspaikkani on Vartiosaari, siellä aika on pysähtynyt ja olen kuin toisessa todellisuudessa.

Kivet ja kalliot näyttäytyvät elävinä

Pohjolan maagisista maisemista kirjan tehnyt luontokuvaaja haaveilee tekevänsä kirjan kivistä ja kallioista.

– Kivet ja kalliot luokitellaan elottomaan luontoon. Minulle ne näyttäytyvät elävinä.

Pelkistetty mustavalkoisuus on alkanut kiehtoa itseoppinutta kuvien käsittelijää. Monista kuvistaan sekä värillisen että mustavalkoisen version tehnyt MacKenzie pitää mustavalkoista versiota parempana, vaikka joistakin kuvista on vaikea päättää, kumpi versio miellyttäisi enemmän.

Pohjoismaisissa maisemissa Grönlantia ja Färsaaria myöten kuvannut MacKenzie koki suurimman yllätyksensä Tanskassa kirjaansa varten kuvatessaan.

– Isoin yllätys pohjoismaisissa maisemissa oli se, että Tanskassa on niin hienoja metsiä.

Kokeile vaseliinia tai sukkahousuja

Erilaisia luovia kuvaustekniikoitaan esitellessään Kirsi MacKenzie paneutui muun muassa valotusaikoihin, vastavalon ja myötävalon hyödyntämiseen, suotimien käyttöön ja päällekkäiskuvauksen. Vaseliinilla tai ohuilla sukkahousuilla saa kuviin yllättäviä ominaisuuksia, jotka muuttavat arkisenkin hetken kuin saduksi.

Uteliaisuus, uusien ideoiden miettiminen ja rohkea heittäytyminen kokeilemaan erilaisia tekniikoita. Siinä kuvaajalle suotavia ominaisuuksia. Kamerakalustoakaan ei tarvita autokuormallista, MacKenziellä on kuvausmatkoillaan mukanaan vain yksi kamerarunko ja muutama objektiivi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic