Lounais-Häme

Kivikirkko kutsuu metsässä

Martti Pura on tuntenut kunnanjohtajan virkoihin ja jopa maan hallitukseen ministeriksi yltämisestään huolimatta sukunsa piirissä vajavaisuuden tunnetta.

-Miehet ovat rakentaneet aina meidän suvussamme paljon. Itse en ole siltä osin saanut aikaan oikeastaan mitään, hän summasi omatekoisen kirkkonsa siunaamistilaisuudessa.

Toisin sanoen, Martti Pura on nyt paikannut näyttämisen tarvetta luonutta rakentamisvajettaan. Miehen Portaan ja Lunkaan kylien väliseen metsämaastoon pystyttämän pyhätön siunasi käyttöönsä Helsingin hiippakunnan emerituspiispa Eero Huovinen.

Hän vertasi metsäkirkon jämerää tammista pariovea kulkijoiden avaamista odottavaan porttiin, jollaiseksi Jeesus kuvaa itseään Johanneksen evankeliumissa.

-Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.

Puran metsäkirkon jyhkeät kiviseinät Huovinen toi esille, apostoli Paavalin efesolaiskirjeen sanomasta muistuttaen, elävän temppelin symboleina.

-Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus. Hän liittää koko rakennuksen yhteen niin että se kasvaa Herran pyhäksi temppeliksi, ja hän liittää teidätkin Hengellään rakennuskivinä Jumalan asumukseen, hän siteerasi.

Kutsuvieraista sekä Martti Puran lähimmistä sukulaisista koostunut kuulijakunta täytti siunatun pyhätön jokaisen sopukan avoimeksi jäänyttä oviaukkoa myöten.

-Harvoin kuulee näin väkevää virren veisuuta, kuin tästä joukosta lähtee, Huovinen kiitteli.

Emerituspiispa totesi Martti Puran rakentaman kirkon metreissä mitattavalta kooltaan vaatimattomimmaksi uransa aikana käyttöön siunaamistaan.

-Tämä on elämäni juhlallisin hetki, määritteli kirkonrakentaja itse tilaisuuden antia.

Antoisalla tavallaan tilaisuutta juhlisti monipuolisen laulutaiteilija Erkki Liikasen esittämä virsi Siunaa ja varjele meitä.

Martti Pura sai kirkkoideansa kuultuaan Kokkolasta asuvalta pojaltaan pariskunnasta, joka oli rakentanut pihalleen kirkon Pyhtään kirkosta mallia ottaen. Hän käytti samaista pienoiskirkkoa omana mallinaan saamansa kuvan perusteella, joskaan ei täsmällisen yksityiskohtiin ulottuvaan kopiointiin pyrkien.

Metsäkirkon lattiana on suomalainen peruskallio. Alttaritauluna palvelee pelkistetty risti täydennettynä ikkunalla, jonka alaosasta näkyy ympäröivä metsämaisema, ja jonka yläosan täyttää kuva lappilaismaisemasta.

Aivan täysin terapauttisestikin antoisaksi osoittautunut kirkkohanke ei Martti Puran rakentamistarvetta täyttänyt. Ajatuksissa pyörii sotiin osallistuneiden isoisän ja isän veljen sekä äidin veljen eli papan, sedän ja enon kunnioittaminen heille rintamalosuhteissa suojaa tarjonneen korsun muodossa.

-Sellaisen muisto- ja muistelukorsun rakentamisen tässä voisi vielä jossain vaiheessa toteuttaa.

Metsäkirkon pystyttäminen merkitsi Martti Puralle vuoden päivät ottanutta työrupeamaa. Hän piti huolen, että niin valta kuin vastuutkin pysyivät sekä käytännön toteutuksen että sovellutusratkaisujen osalta omassa otteessa. Kipeytyneet hartiat muistuttavat rakentajaa vielä muutama päivä urakan valmistumisen jälkeenkin homman luonteesta.

Metsäkirkon läheisyydessä sijaitsevan ja Mökötysmajaksi nimetyn rakennuksen pystytyksessä Martti Puralta meni ennen kirkkoprojektia pari vuotta. Rakennuksista metsäkirkko toivottaa kävijät tervetulleiksi avoimina pysyvin omin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti