Lounais-Häme

Kivimuurin näyttely tiivistyy Valolasipesäksi

Kun ampiaisen valepesä, valolla maalatut muotokuvat, raffinoitu lasi, muinaispeura, maakuopassa poltettu savi ja luontoon jäänyt kalastajamökki kohtaavat, syntyy Valolasipesä, miljöönään Someron Kivimeijeri.

Kohtaavatpa Kivimeijerin kymmenennessä kesänäyttelyssä muiden mukana myös lasitaiteilija Markku Salo ja valokuvaaja Stefan Bremer. Alojensa kotimaisessa kaanonissa jo vuosikymmeniä vaikuttaneita ja maamme rajojen ulkopuolellakin nimeä hankkineita tekijöitä molemmat.

Miehet muistavat kohdanneensa edellisen kerran Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoina, Salo alanaan teollinen muotoilu ja Bremer alanaan valokuvaus.

Muistelutuokiossa selviää, että kummankin opinnot käynnistyivät yhteisessä opinahjossa vuonna 1974 ja päättyivät valmistumiseen vuonna 1979.

 

Ansioistaan muun muassa arvostetun Kaj Frank -muotoilupalkinnon vuonna 2015 saanut Markku Salo yllättää Kivimeijerissä laajentuneella materiaali-ilmaisullaan. Hän on perustanut tuttuun vaikuttamismiljööseensä Nuutajärvelle pronssivalupajan ja yhdistänyt lasiin myös muita metalleja.

Stefan Bremer tekee vaikutuksen valokuvan laajalla ilmaisukirjolla. Kontrastit suorastaan uhkuvat sekä konkreettista että vertauskuvallista voimaa aikakäsityksiä venyttäen ja abstraktin sekä esittävän rajoja koetellen.

Elämän monimuotoisuutta alleviivatessaan muun muassa valtion taidepalkinnolla ja Helsingin kulttuuripalkinnolla palkitun sekä taiteilijaprofessorina toimineen Bremerin kuvat ottavat myös kantaa. Välillä hienovaraisesti katsojalle tulkinnanvaraa antaen, välillä, kuten Tsernobylin ydinonnettomuusympäristön ketussa, hätkähdyttävän suorasukaisesti.

 

Sekä Markku Salo että Stefan Bremer osallistuvat Kivimeijerin katselmukseen ensikertalaisina. Molemmat toteavat tarttuneensa tilaisuuteen kiinnostuneena ja ilman useampia houkutteluja.

-Tämä inspiroi tilana seinineen kerrassaan valtavasti. Tunnelma on kuin Gizan pyramidien sisällä.

-Tämä on myös tila, johon näyttelytyöt piti valita miljöön ehdoilla. Aivan mitkä tahansa teokset eivät pääse täällä oikeuksiinsa, Salo arvioi.

Bremer kokee Kivimeijerissä määrätynlaista rinnastuspohjaa hybriotukseen.

-Jännittävä itetaiteen ja ylevämmän taidemiljöön energinen ja kenelle tahansa helposti lähestyttävä yhdistelmä, hän summaa.

 

Salon ja Bremerin lisäksi Kivimeijerin tämän kesäisen näyttelyn taiteilijoita ovat paikan vakionimi Antero Kare, saaristoon hylättyä mökkiä kuvannut ja talotohtorina arvostusta hankkinut arkkitehti Panu Kaila sekä keraamikot Mari Pirkkanen, Pirjo Lautiainen ja Marika Jenssen. Heistä kaksi viimeksi mainittua edustavat kunnialla paikallisia aktiivitaiteilijoita. FL

Lauantaina 16.6. Someron Pyölissä sijaitsevalla Kivimeijerillä avautuva Valolasipesä-näyttely on esillä 19. 8. asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic