Lounais-Häme

KKO tuomitsi AKT:n ex-puheenjohtajan Timo Rädyn Hilkka Ahteen työsyrjinnästä

Helsinki
13.06.2018, 09:56

Kotimaa

Korkein oikeus on tuominnut Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n entisen puheenjohtajan Timo Rädyn työsyrjinnästä. Oikeuden mukaan Räty syrji AKT:n viestintäpäällikkönä toiminutta Hilkka Ahdetta.
Kyse oli Ahteen irtisanomisesta. AKT:n hallitus irtisanoi Ahteen vuoden 2012 maaliskuussa äänestyspäätöksellä äänin 11-9. Ahde oli yli puoli vuotta aiemmin tehnyt Rädyn epäasiallisesta käytöksestä kantelun työsuojeluviranomaisille.
Virallinen syy irtisanomiseen oli luottamuspula, mutta Ahteen mukaan syynä oli hänen Aville tekemänsä kantelu. KKO oli samaa mieltä.
Oikeuden mukaan Räty syyllistyi työsyrjintään, kun hän äänesti AKT:n hallituksessa Ahteen erottamisen puolesta.
– Räty oli ollut tietoinen hänen toiminnastaan tehdystä työsuojeluilmoituksesta. KKO katsoi hänen täytyneen olla tietoinen myös siitä, että työsuojeluilmoituksen tekeminen oli vaikuttanut Ahteen irtisanomiseen. Räty oli siten toiminut tahallisesti äänestäessään Ahteen irtisanomisen puolesta, KKO katsoi.
Korkein oikeus tuomitsi Rädyn 20 päiväsakkoon, joista koituu maksettavaa 480 euroa. Lisäksi Räty velvoitettiin maksamaan Ahteelle kärsimyskorvausta tuhat euroa sekä tämän oikeudenkäyntikulut. KKO kumosi näin hovioikeuden aiemman vapauttavan tuomion.

Oikeustaistelu jatkunut vuosia

Ahteen irtisanominen AKT:sta peruttiin nopeasti ja hänen tehtävänimikkeensä vaihdettiin viestintäpäälliköstä yhteyspäälliköksi. Räty sen sijaan sai lähtöpassit AKT:sta kesällä 2012. Perustelujen mukaan hän oli aiheuttanut käyttäytymisellään vakavaa haittaa AKT:lle ja koko ammattiyhdistysliikkeelle.
Helmikuussa 2015 Räty tuomittiin Ahteeseen kohdistuneesta henkisestä pahoinpitelystä sekä Ahteeseen ja puheenjohtajaan sihteeriin kohdistuneista työturvallisuusrikoksista. Hovioikeuden mukaan työpaikkakiusaaminen ajoittui maaliskuusta 2006 maaliskuuhun 2012.
Räty tuomittiin 80 päiväsakkoon sekä korvaamaan AKT:n kanssa yhteisvastuullisesti Ahteelle kärsimyksestä 5 000 euroa ja muusta tilapäisestä haitasta 7 000 euroa.
Räty haki kiusaamistuomioon valituslupaa KKO:sta, mutta oikeus ei ottanut juttua käsittelyyn.
Syksyllä 2015 useita AKT:n hallituksen jäseniä tuomittiin sakkoihin Ahteen työsyrjinnästä. Asia käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tunnustamisoikeudenkäynnissä.
Räty sen sijaan kiisti syrjinnän, joten hänen osaltaan juttu eteni käräjäoikeudessa perinteiseen oikeudenkäyntiin, missä hänet tuomittiin työsyrjinnästä sakkorangaistukseen ja suorittamaan Ahteelle korvausta kärsimyksestä. Räty valitti asiasta hovioikeuteen, joka hylkäsi syytteen ja kumosi käräjäoikeuden tuomion.
KKO:hon jutun veivät Ahde ja syyttäjä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic