Lounais-Häme Forssa

Klassisen musiikin festivaali alkoi yleisöryntäyksellä – Musica Kalevi Aho jatkuu Forssassa lauantaina

Kolme kantaesitystä aloitti Musica Kalevi Aho -festivaalin. Lauantaina kuullaan esimerkiksi Bachin keskeneräiseksi jäänyt sävellys, jonka Kalevi Aho on viimeistellyt.
Ilkka Puputti soitti yhden festivaalin kantaesityksistä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ilkka Puputti soitti yhden festivaalin kantaesityksistä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aurinkoinen alkuilta, lasillinen kuohuvaa ja klassista musiikkia Suomen huipulta. Siinä yhdistelmä, joka näyttää toimivan.

Musica Kalevi Aho -festivaalin ensimmäinen konsertti keräsi Alpo Suhosen omistaman Villaforssin 100-paikkaisen salin ääriään myöten täyteen. Yleisöä riitti niin paljon, että tuolit loppuivat kesken ja osa yleisöstä siirtyi salin ulkopuolelle.

– Täällä ei ole varmaan koskaan aiemmin ollut näin paljon yleisöä, ihmetteli Kalevi Aho ennen konsertin alkua.

Forssalaistaustainen Kalevi Aho on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista nykysäveltäjistä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalaistaustainen Kalevi Aho on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista nykysäveltäjistä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Festivaalikansan suurelle määrälle oli kuitenkin syynsä. Tapahtuma aloitettiin mahtipontisesti kolmella kantaesityksellä.

Kantaesitysten sarjan aloitti Ilkka Puputti vaativalla käyrätorvelle sävelletyllä soololla. Kalevi Ahon vuonna 2010 säveltämä teos on niin raskasta soitettavaa, että sitä ei ole koskaan aiemmin kuultu livenä.

Kantaesitysten sarjaa jatkoi harpisti maailman huipulta. Kalevi Aho ilahtui niin paljon Anneleen Lenaertsin lupautumisesta soittaa festivaaleilla, että sävelsi tälle oman soolon. Lenaerts on maailmalla erittäin kysytty soittaja, joten hänen esiintymistään Forssassa voidaan pitää suorastaan kunniana.

Kolmas kantaesitys oli forssalaisittain varsin kiinnostava. Aho sävelsi ensimmäisen jousikvartettonsa vuonna 1967 silloisessa kotikaupungissaan Forssassa. Kvartettoa ei ollut koskaan aiemmin esitetty julkisesti missään. Vasta tänä kesänä Aho uskalsi tuoda teoksen kaikkien kuultavaksi. Romanttisen sävellyksen soitti festivaaleilla Kamus-kvartetti.

Kamus-kvartetti soitti Kalevi Ahon kantaesityksen.

Musica Kalevi Aho -festivaalin yhtenä tarkoituksena on tuoda Forssaan laadukasta kulttuuria. Aiemmin tapahtuman järjestäjiä on häirinnyt se, että Forssan seudulla asuvilla vaikuttaa olevan korkea kynnys osallistua tapahtumaan. Tilanne on ehkä muuttumassa, koska perjantaina Villaforssissa nähtiin todistettavasti useampi kymmenen forssalaista.

Yleisöön kuului selvästi klassisen musiikin suuria ystäviä, ja kauimpaa tulleet olivat Itävallasta asti. Kuulijoiden joukkoon mahtui myös sellaisia ”uteliaita henkilöitä”, joita Kalevi Aho sanoi alkukesällä erityisesti odottavansa. Uteliailla henkilöillä hän tarkoitti ihmisiä, jotka ovat valmiita tutustumaan klassiseen musiikkiin, vaikka eivät sitä yleensä kuuntele.

Luitko tämän: Ei elitismiä, vaan laatumusiikkia tavallisille ihmisille – Musica Kalevi Aho tuo taas Suomen huiput Forssaan

Myös tapahtuman tunnelma oli sellainen, kuin järjestäjät etukäteen lupasivat. Väliajoilla yleisö haki viiniä, ihasteli Villaforssin auringossa kylpevää puutarhaa ja vaihtoi kuulumisia tuttavien kanssa.

Anneleen Lenaerts.

Festivaali jatkuu vielä tänään lauantaina. Forssan Työväentalon Musiikkisalissa esiintyy kello 14 alkaen harvinaislaatuinen vieras, kun kamariorkesteri Concerto Malaga tulee ensimmäistä kertaa Suomeen. Orkesteri soittaa esimerkiksi Johann Sebastian Bachin keskeneräiseksi jääneen teoksen, jonka Kalevi Aho on säveltänyt loppuun.

Festivaalipäivä jatkuu Villaforssissa kello 17, kun Sonja Fräki soittaa Ahon sävellysten lisäksi Beethovenia ja Brahmsia. Tapahtuma huipentuu kello 19 alkavaan tilaisuuteen, jossa näyttelijä Ilkka Heiskanen esittää monologin Elmo – suomalaisten urheilusankarien sankari ja Joonas Haavisto Trio soittaa jazzia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic