Lounais-Häme

Kodeissa on paljon palovaroittimia, joista ei ole mitään hyötyä

Pohjoismaista Palovaroitinpäivää vietetään sunnuntaina 1.12.
Palovaroittimien toiminnasta kannattaa huolehtia testaamalla varoittimen toiminta testinapista ja vaihtamalla paristo säännöllisesti.

Kodeissa on paljon palovaroittimia, joista ei ole mitään hyötyä. Joko niissä ei ole toimivaa paristoa tai ne ovat liian vanhoja. Pohjoismaista Palovaroitinpäivää vietetään sunnuntaina 1.12. Silloin on hyvä hetki vaihtaa paristot tai uusia ikääntyneet palovaroittimet, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Tilastotietojen mukaan vain noin puolessa niistä kodeista, joihin on hälytetty palokunta, on ollut toimiva palovaroitin.

– Palovaroittimen tehtävänä on havahduttaa pelastautumaan ja sammuttamaan palonalkua. Siksi palovaroittimien toiminnasta kannattaa huolehtia testaamalla varoittimen toiminta testinapista ja vaihtamalla paristo säännöllisesti, muistuttaa Kari Telaranta SPEKistä.

Palovaroittimet eivät toimi ikuisesti

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tutkimus kertoo, että palovaroittimet eivät toimi ikuisesti. Palovaroitin likaantuu ja saattaa ruostua sisältä, sen savuherkkyys muuttuu ja äänenvoimakkuus heikkenee.

Toimimattomuutta ei välttämättä havaitse mistään. Moni kuvittelee, että kun valo välkkyy ja testiääni toimii, niin palovaroitin todellakin toimii. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa. Siksi varoittimet, myös sähköverkkoon kytketyt, tulee uusia kerran 5–10 vuodessa.

– Ikääntyminen saattaa herkistää palovaroitinta antamaan vääriä hälytyksiä, ja riski palovaroittimen käytöstä poistamiseen kasvaa. Herkkyyden väheneminen puolestaan voi hidastaa merkittävästi palon havaitsemista, kertoo ylitarkastaja Karoliina Meurman Tukesista.

SPEK suosittelee sijoittamaan palovaroittimen jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Näin mahdollinen tulipalonalku huomataan ajoissa, ja vaarassa olevat ehditään pelastaa ja palo kenties jopa sammuttaa.

Lue Forssan torilla järjestetystä turvallisuusalan tapahtumasta: Forssassa Suomen suurin turvallisuusalan tapahtuma – Kävijöitä vuosittain peräti 3 500

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic