Lounais-Häme Hämeenlinna

Koekaniini testasi viikinkimiekkailua - laji vaatii hyviä refleksejä, kovaa kuntoa ja oveluutta

Koekaniini pääsi testaamaan Hämeen keskiaikafestivaalin hengessä miekan, kilven, keihään ja kirveen taistelukäyttöä.
Vanajan Sudet ry:n puheenjohtaja Timo Paloposki demonstroi lopuksi pitkän tanskalaisen kirveen voimaa lyömällä sillä hieman lujempaa useita koekaniinin kilpeen. Kuva: Esko Tuovinen
Vanajan Sudet ry:n puheenjohtaja Timo Paloposki demonstroi lopuksi pitkän tanskalaisen kirveen voimaa lyömällä sillä hieman lujempaa useita koekaniinin kilpeen. Kuva: Esko Tuovinen

Oloni on kuin soturilla. Olen juuri pukenut päälleni viikinkitaisteluun tarvittavat varusteet. Niihin kuuluu suojaava gambesoniksi kutsuttu takki, polvisuojat, keskiaikainen vyö, kaulasuoja ja päähine, jonka päälle tulee teräskypärä.

Viikinkitaistelun pikakokeilu on alkamassa. Miekkailuseura Vanajan Sudet ry:n puheenjohtaja Timo Paloposki ja sihteeri Kaj Raiskio toimivat oppaanani.

Seitsemän peruslyöntiä

Aloitamme yhden käden miekoilla. Paloposki näyttää tekniikoita ja Raiskion kanssa toteutaan harjoitteet käytännössä.

Ensimmäisenä opetellaan peruslyönnit, joita on seitsemän. Ensimmäinen lyönti tulee vastustajan hartiaan oikealta puolelta, toinen lyönti on sama mutta vasemmalta puolelta. Kolmas ja neljäs lyönti isketään keskivartaloon.

Viides ja kuudes tulevat reisiin, ja viimeinen lyönti lyödään suoraan ylhäältä keskelle vastustajan päätä.

Sitten opetellaan torjumista. Raiskio lyö peruslyönnit hitaasti, ja torjun ne laittamalla oman miekkani ristiin vastustajan miekan eteen.

Sen jälkeen sama tehdään nopeampaan tahtiin. Tähänhän alkaa päästä jyvälle. Hiki alkaa virrata.

Osuma-alue miekkailussa on Raiskion mukaan keskikroppa, hauikset, olkapäät ja reidet. Päähän, kainaloon, kaulan alueelle tai käsille lyöminen on kiellettyä. Niin on myös vyön alle iskeminen.

Koekaniinin varustukseen kuului aseiden ja kilven lisäksi gambesoniksi kutsuttu takki, polvisuojat, kaulasuoja ja teräskypärä. Kuva: Esko Tuovinen
Koekaniinin varustukseen kuului aseiden ja kilven lisäksi gambesoniksi kutsuttu takki, polvisuojat, kaulasuoja ja teräskypärä. Kuva: Esko Tuovinen

Viiltohaava usein tappava

Keskiajalla miekalla pyrittiin osumaan viiltämällä esimerkiksi reiteen, jolloin vastustajan jalkaan jäi suuri viiltohaava. Verenvuotoon menehdyttiin usein, sillon kun ei kunnollista terveydenhuoltoa ollut.

Kokeilemme samaa kilpien kanssa. Tällä kertaa teemme samat peruslyönnit ja torjunnat, mutta torjuminen suoritetaan kilvellä.

– Ei kannata kyykistellä torjuessa, koska kilpi peittää suurimman osan kehosta, Raiskio huikkaa.

Kokeilemme vapaamuotoista sparraamista. Sparraaminen on kamppailulajeissa yleinen nimitys vapaamuotoiselle ottelua muistuttavalle harjoittelulle.

Huomaan nopeasti, että lajissa tarvitaan hyviä refleksejä ja oveluutta, kun yrittää osua vastustajaan. Samalla pitää katsoa, ettei itse saa osumaa.

Iskujen tärähtäminen miekkaan ja kilpeen tuntuu. Alan ymmärtämään keskiajan taistelujen hurjuutta ja raakuutta.

Keihäällä ulottuu pitkälle

Seuraavaksi kokeilemme keihästä. Pitkällä aseella taistellessa yritetään pitää etäisyys vastustajaan, ettei saa itse keihäästä.

Paloposki näyttää, miten keihäällä torjutaan. Vastustajan keihään voi myös torjua maahan ja sen jälkeen astua sen päälle, jolloin vastustaja on puolustuskyvytön. Aseella voi myös tehdä pyörähdysliikkeen, jolla haetaan torjunnan jälkeen iskupaikkaa.

– Ei se keihäs loppujen lopuksi olekaan niin simppeli ase, Paloposki sanoo.

Kirves vie kunnon

Viimeisenä vuorossa on kirves. Kirveillä pystyy nappaamaan vastustajan kilven alas ja näin asettaa vastustajan suojaus auki. Kirves oli yleinen ase, koska sillä tehtiin myös töitä.

Sparrausvaiheessa kuntoni alkaa pikkuhiljaa olla lopussa, enkä pysy enää Raiskion perässä.

Olen hengissä pikakurssin jäljiltä. Kokeilu oli rankka ja kuluttava, mutta antoisa. Tunnen saaneeni jonkinlaista kosketusta siihen, millaista esi-isieni elämä taistelutilanteissa on saattanut olla.

Annan kokeilulle 4/5 porkkanaa.

Yhden käden viikinkimiekka, keihäät ja tanskalainen kirves. Kuva: Esko Tuovinen
Yhden käden viikinkimiekka, keihäät ja tanskalainen kirves. Kuva: Esko Tuovinen

Vanajan sudet ry

Vuonna 2015 perustettu miekkailu- ja historianelävoittämisseura.

Toiminta alkoi vuonna 2013 miekkailutreeneillä.

Seurassa on nelisenkymmentä jäsentä.

Ovat esiintyneet taistelunäytöksissä keskiaikatapahtumien lisäksi esimerkiksi yritystapahtumissa.

Seuran jäsenet ovat esiintyneet Portion Boys -yhtyeen musiikkivideolla.

Seura järjestää syyskuusta alkaen keskiaikaisen pitkämiekkailun ja viikinkimiekkailun peruskurssit.

Kurssit kestävät kevääseen asti.

Kursseille ovat tervetulleita yli 15-vuotiaat ja aikuiset.

Lisätietoja: www.vanajansudet.com.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

2.4.2020

Uusimmat