Lounais-Häme Forssa

Koetoimintalupa myönnettiin kiireellä ja vajavaisin tiedoin – Forssa valittaa asiasta hallinto-oikeuteen

Forssa valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen Kierto Ympäristöpalveluille myönnetystä koetoimintaluvasta. Yritys kehittelee Kiimassuolla uutta haihdutusmenetelmää teollisuuden jätevesien käsittelyyn.
Kierto Ympäristöpalvelut sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta koetoimintaluvan Kiimassuolle. Aloituslupa myönnettiin kiireellä ja hyvin puutteellisin tiedoin. Uutta teollisuuden jätevesien käsittelyprosessia kehitellään 2015 konkurssin tehneen Ekoport Turun tiloissa ja prosessilaitteistolla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kierto Ympäristöpalvelut sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta koetoimintaluvan Kiimassuolle. Aloituslupa myönnettiin kiireellä ja hyvin puutteellisin tiedoin. Uutta teollisuuden jätevesien käsittelyprosessia kehitellään 2015 konkurssin tehneen Ekoport Turun tiloissa ja prosessilaitteistolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ympäristölupalautakunta valittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston Kierto Ympäristöpalvelut oy:lle myöntämästä koetoimintaluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Lautakunnan mukaan asian käsittelyssä on tapahtunut menettelyvirhe, kun kaupunkia maanomistajana ei ole kuultu. Toiminta on sijoitettu kiinteistötunnuksen perusteella väärälle kiinteistölle ja toiminnalle asetettavaa vakuutta ei lautakunnan mukaan voida pitää riittävänä.

Ekoportin prosessilaitteisto uudelleen käyttöön

2015 konkurssiin menneen Ekoport Turku Oy:n toimitiloissa Kiimassuolla kehitellään jatkossa uutta prosessia. Ideana on käsitellä haihduttamalla teollisuuden jätevesiä, jotka sisältävät liuotinpohjaisia pesuaineita ja raskasmetalleja.

Puhdistusprosessissa käytetään samaa laitteistoa, jolla Ekoport yritti tuottaa muun muassa öljypitoisista pilssivesistä biodieseliä.

Ympäristöpäällikkö Nina Salminen-Åbergin mukaan aluehallintoviraston lupa on myönnetty hyvin puutteellisin tiedoin.

– Samaa prosessilaitteistoa on tarkoitus käyttää uudelleen aivan erityyppiseen toimintaan. Ainakin keväällä laitteisto oli vielä puhdistamatta konkurssin jäljiltä.

Salminen-Åbergin mukaan vakuuksien tulisi kattaa 12 kuukautta kestävä ja viimeistään 31. heinäkuuta 2021 päättyvä koetoiminta-aika sekä kaikkien suunnitelmissa olevien 1500 jätevesitonnin kuljettaminen ja asianmukainen käsittely.

Rakennusta ei ole koskaan lopputarkastettu

Koetoiminnassa käytettävä rakennus on toteutettu alun perin määräaikaisella luvalla ja muutettu pysyväksi rakennukseksi vasta myöhemmin. Se ei ole virallisesti edes valmistunut.

– Rakennusta ei koskaan ole lopputarkastettu. Tiedossa ei esimerkiksi ole, miten viemärit ja pinnat on kohteessa toteutettu. Riskejä on, kun kyse on toiminnasta, jota ei ennen ole tehty. Yritys käsittelee kuitenkin vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua materiaalia, Niina Salminen-Åberg muistuttaa.

Kierto Ympäristöpalvelujen mukaan kaikki käsittely- ja varastointitilat on pinnoitettu kestämään kemikaaleja vuototapauksissa. Salminen-Åbergin mukaan epäselvää kuitenkin on, milloin ja millä materiaaleilla pinnoitukset on tehty.

Aika loppui kesken, mutta lupa myönnettiin

Koetoimintaluvasta päättänyt Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöneuvos Tero Mäkinen kertoo yrityksen hakemuksen tulleen vireille 25. toukokuuta. Toiminta olisi haluttu aloittaa jo 1. kesäkuuta.

Koetoiminnasta on tehtävä viranomaisilmoitus 30 päivää ennen aloitusta. Aloituslupa myönnetään 30 vuorokauden kuluessa. Päätös tehtiin 22. kesäkuuta.

– Jälkikäteen voin rehellisesti myöntää, että olisi pitänyt olla enemmän aikaa, jotta tiettyjä asioita olisi saatu tarkennettua. Esimerkiksi se, että rakennusta ei ole koskaan lopputarkastettu on asia, joka ei välttämättä ollut tiedossamme, Mäkinen toteaa.

”12 400 euron vakuus on riittävä”

Forssan ympäristölupalautakunta käsitteli asiaa vasta 30. kesäkuuta, mutta puutteista mainittiin Niina Salminen-Åbergin 17. kesäkuuta aville toimittamassa vastineessa.

Avi ja Hämeen ely lähettivät loppukuusta myös lisäkyselyn Kierto Ympäristöpalveluille, mutta luvanhakija ei vielä ole vastannut. Myös ely saattaa valittaa luvasta.

Vakuudeksi määrättyä 12 400 euroa Tero Mäkinen pitää täysin riittävänä, sillä ajatuksena on tuoda käsiteltäviä jätevesiä Järvenpäästä Forssaan vähän kerrallaan. Mikäli koetoiminta osoittautuu kannattavaksi, prosessilaitteisto on määrä siirtää vuoden kuluttua yrityksen rakenteilla olevaan tuotantolaitokseen Mustasaareen.

– Tuotantotiloissa ei pitäisi olla viemäriyhteyttä. Aina on riskinsä, kun uutta kehitellään. Kyllähän nämä asiat perustuvat aina pitkälti myös luottamukseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic