Lounais-Häme Jokioinen

Koetus hamuaa kabinetin kautta paikkaa Ykköspesiksestä

Seura haluaa panostaa aiempaa enemmän omien juniorien kehittämiseen peliajan ja harjoittelumahdollisuuksien muodossa.
Koetuksen viime kausi Ykköspesiksessä päättyi mahalaskuun, mutta seura tavoittelee kabinettipaikkaa ja aikoo panostaa aiempaa enemmän omien nuortensa kehittymiseen.

Jokioisten Koetuksen putoaminen Ykköspesiksestä Suomensarjaan sinetöityi viime lauantain tappion myötä, mutta seuran edustusjoukkue saatetaan silti nähdä ensi kaudella Ykköspesiksissä.

Koetuksen puheenjohtaja Ari Kettunen kertoo esittävänsä lauantaina kokoontuvalle johtokunnalle, että Koetus ottaa paikan Ykköspesiksessä vastaan, mikäli Pesäpalloliitto sellaista tarjoaa.

– Ykköspesikseen pudonnut Oulun Lippo on konkurssin partaalla ja seuran puheenjohtaja totesi Kalevassa, että Lipon olisi viisainta lähteä kohentamaan talouttaan Suomensarjan kautta, Kettunen taustoittaa.

Ykköspesisseurojen johtohenkilöt kokoontuvat 13. syyskuuta yhdessä liiton edustajien kanssa pohtimaan, miten Ykköspesiksen kuluja saataisiin pienemmiksi. Kettusen mukaan sarja on pelaajapalkkioita lukuun ottamatta lähes yhtä kallis kuin Superpesis.

Kettunen kertoo, että Koetuksen päättynyt kausi Ykkösessä toi nollatuloksen.

– Jos olisi tehty edes 10 000 euron tappio, en esittäisi paikan vastaanottamista. Meidän ajatuksena ei ole pyörittää toimintaa velkarahalla.

 

Koetuksella oli viime kaudesta farmisopimus Hyvinkään Tahkon kanssa. Pelaajia tuli ja meni, eikä edes Koetuksen seurajohdolla ollut aina varmuutta, keitä Tahkosta tällä kertaa saadaan mukaan.

Kettunen myöntää, ettei farmisopimus sujunut kuten oli kaavailtu.

– Olen jo keskustellut Tahkon edustajan kanssa ja sieltä sanottiin, että he haluavat jatkaa sopimusta, mikäli pelaamme Ykköspesiksessä. Ennen sopimuksen tekoa pitää kuitenkin istua alas ja pohtia tarkkaan, miten sopimus hyödyntää molempia seuroja aiempaa paremmin. Omien nuorten kehittymisen kannalta farmisopimus oli ainoa vaihtoehto, mutta oppivuotena sopimus toimi vain 50-prosenttisesti, Kettunen myöntää.

Kettusen mukaan muutama pelinjohtaja ja pelaaja on jo osoittanut kiinnostustaan edustaa Koetusta Ykköspesiksessä. Pelaajasopimuksia Koetuksella ei vielä ensi kaudesta ole.

 

Muutoksena Kettunen haluaa, että kun Tahkon ensi kauden kokoonpano on selvillä, sieltä nimetään ainakin viisi potentiaalista farmipelaajaa, joista kolmen on oltava Koetuksen käytettävissä.

– Ensi kauden runko halutaan rakentaa omista pelaajista niin vahvaksi, ettemme ole liian vahvasti kiinni farmisopimuksessa. Tämä tarkoittaa, että edustusjoukkue tekee sopimuksen 10-12 oman kasvatin kanssa ja heitä peluutetaan joko ykkös- tai kakkosjoukkueessa.

– Pelipaikkaa ykkösjoukkueessa ei voi saada sillä, että on oma kasvatti. Paikan eteen pitää tehdä töitä ja näyttää halunsa kehittyä. Me seurana aiomme parantaa omien kasvattiemme mahdollisuutta talviharjoitteluun, puheenjohtaja linjaa.

Koetuksen kasvateista Eemeli Mäntyvaara, Oskari Friman ja Akseli Åberg saivat päättyneellä kaudella vahvan roolin edustusjoukkueessa. Kettunen muistuttaa, ettei monen muunkaan Ykköspesisseuran riveistä löytynyt enempää omia kasvatteja.

 

Jos Koetus saa edustusjoukkueelle paikan Ykköspesiksestä, se aikoo ottaa myös kakkosjoukkueen pääseuran alaiseksi. Tällä hetkellä kakkosjoukkueen toimintaa pyörittää Koetuksen juniorijaosto.

Kettusen mukaan asiasta on keskusteltu juniorijaoston edustajien kanssa. Jaoston puheenjohtaja, kakkosjoukkueen pelinjohtajana päättyneellä kaudella toiminut Petri Lehtonen sanoo, ettei virallisia neuvotteluja ole käyty.

– Seurajohto esitti asian yksipuolisena päätöksenä kuulematta juniorijaostoa. Juniorijaostolla on tänään kokous, jossa käsittelemme seurajohdon ilmoitusta ja tulevaa kautta, Lehtonen sanoo.

Viime sunnuntaina Lehtonen kertoi Forssan Lehdessä, että kakkosjoukkue jatkaa pelaamista Suomensarjassa tavalla tai toisella.

Kettusen mukaan Koetus jatkaa joko ykkösjoukkueella Ykköspesiksessä ja kakkosjoukkueella Suomensarjassa, tai yhdellä joukkueella Suomensarjassa.

– Toiveena on, että liitto tiedottaisi sarjapaikkojen jaosto syyskuun alussa, viimeistään puolivälissä syyskuuta. Jos päätös venyy pidemmälle, se teettää tuplasti töitä. Lokakuun alkuun asti seuroilla on mahdollisuus pitkittää sarjapaikasta ilmoittamista ilman sakkoja. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic