Lounais-Häme

Koetus kävi koettamassa SM-sarjaa

Vuosi 1976 jäi lounaishämäläiseen urheiluhistoriaan joukkuepelien huippuvuotena.

Forssan Palloseura pelasi toista vuotta jääkiekon SM-liigassa ja Jokioisten Koetus palloili pesäpallon SM-sarjassa. Forssalaiset koripalloseurat nousivat SM-sarjoihin vasta 1980-luvun puolella.

Koetus saavutti seurahistoriansa toistaiseksi ainoan SM-sarjapaikan voitettuaan kaudella 1975 Suomensarjan etelälohkon. Tuohon aikaan ei Ykköspesistä vielä pelattu eikä myöskään karsintapelejä sarjojen välillä. SM-sarjaakin palloiltiin hiekkakentillä puumailoilla ilman jokereita yhdeksän vuoroparin otteluina.

Koetus hankki nousupaikan omilla kasvateillaan ja jatkoi vahvasti jokioislaisella joukkueella myös SM-sarjassa. Kokoonpanoon tuli kolme peluria tuomaan SM-sarjakokemusta, jota nousujoukkueessa ei ollut vielä lainkaan. Tulokkaistakin Esa Hacklin oli Koetuksen oma kasvatti, joka pelasi kaksi edellistä kautta SM-sarjaa Imatralla. Muut vahvistukset, Seppo Kauppila ja Markku Mörsky tulivat SM-sarjasta pudonneesta toisesta TUL:n seurasta Jyväskylän Lohesta.

Tulokkaat nousivat ratkaisurooleihin. Itä-Lännessäkin pelannut Kauppila nousi Koetuksen parhaaksi kotiuttajaksi ja oli myös ulkokentällä kakkospolttajana paljon vartijana. Mörsky keräsi eniten kärkilyöntejä ja haki kakkoskopparina syöksykoppeja. Parhaana etenijänä kunnostautunut Hacklin pelasi ulkona poikkeuksellisesti tutumman polttajan tontin sijasta ykkösvahtina.

Koetus aloitti SM-sarjan 8-1 vierastappiolla Vimpelissä, mutta otti ensimmäisessä kotipelissään makean 7-3 voiton puolustavasta mestarista Seinäjoesta, joka päätyi tälläkin kaudella hopealle.

Tuon jälkeen Koetuksen kausi jatkui vaihtelevasti. Voittoja tuli harvakseltaan lähinnä kotona, kun neljän tappion jälkeen Ulvila kaatui Jokioisilla 11-2 ja seuraavaksi kauden pronssijoukkue Jyväskylän Kiri 5-3.

Heinäkuussa Koetus haki kaksi komeaa vierasvoittoa, kun Seinäjoki kukistui toistamiseen, nyt 3-2 ja Ulvilakin uudestaan 9-4.

Koetuksen kohtaloksi koituivat aluksi niukat häviöt ja sarjan lopulla murskatappiot vieraissa, ensin Jyväskylässä 19-4 ja heti perään Hyvinkäällä kauden suurin tappio 18-2.

Koetus voitti sarjan päätteeksi kotonaan Vimpelin 4-3, mutta voitto pelasti jokioislaiset vain jumbosijalta. Koetus voitti 22 pelistään kuusi ja jäi toiseksi viimeiseksi. SM-sarjasta putosi suoraan kolme viimeistä joukkuetta, Kitee, Koetus ja Hamina. Koetus olisi tarvinnut sarjapaikan säilyttämiseen neljä voittoa enemmän.

Koetuksen peli kangerteli sekä sisällä että ulkona. 3,5 juoksun ottelukeskiarvo oli sarjan ylivoimaisesti pienin. Vastaavasti 7,5 päästetyn juoksun keskiarvo oli toiseksi suurin.

Heikosta menestyksestä huolimatta SM-sarjakausi nosti Lounais-Hämeeseen pesäpallobuumin. Koetuksen kotipelien katsojakeskiarvo nousi 1073:een. Edellisvuonna valmistuneen uuden kentän yleisöennätykseksi kirjattiin toukokuisessa Tahko-pelissä 2050 katsojaa.

– Olimme SM-sarjassa aika keltanokkia. Joukkueen materiaali olisi riittänyt parempaankin, mutta uskallusta ja taktista taitoa ei ollut tarpeeksi. Alkukausi sujui hyvin, mutta sitten tuli paljon yhden juoksun tappioita, muistelee Esa Hacklin.

– Parhaiten jäi mieleen voitot mestari-Seinäjoesta. Pyhälahden Mauri tokaisikin minulle Itä-Lännessä, että veimme heiltä mestaruuden, kertoo viisi Itä-Länsi -peliä otellut Hacklin.

Vastustamattomalla pompulla kärkenä edennyt Hacklin on jakanut oppejaan viimeksi talvella sukulaispojalleen Riku Hokkaselle, joka on noussut Tahkon kärkietenijänä Superpesiksen parhaiden kentälle menijöiden kastiin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic