Lounais-Häme Somero

Kohdunkaulansyövän seulonta laajenee Somerolla – Koskee myös 65 vuotta täyttäneitä

Somerolla kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on hyvällä tasolla. Ikäryhmittäin tarkasteltuna 60–64-vuotiaiden osallistuminen on aktiivisinta.
Kohdunkaulan syövän seulontaa laajennetaan Somerolla.

Kohdunkaulan syövän seulonta laajennetaan Somerolla koskemaan myös 65 vuotta täyttäneitä. Keskustan valtuustoryhmä oli laatinut aloitteen seulonnan laajentamisesta vanhempiin ikäryhmiin. Kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle, että se merkitsee valtuustoaloitteen loppuunkäsittelyn tiedokseen. Perusturvalautakunta oli jo päättänyt aiemmin seulonnan laajentamisesta ja esittänyt kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle aloitteen merkitsemistä loppuunkäsitellyksi.

Keskustan valtuustoryhmä perusteli aloitettaan erityisesti sillä, että seulonnan laajentaminen tukee syövän ja syövän esiasteiden löytämistä ja hoitamista varhaisessa vaiheessa, mikä vähentää kuolleisuutta.

Somerolla seulontoihin osallistuminen on hyvällä tasolla. Ikäryhmittäin tarkasteltuna 60–64-vuotiaiden osallistuminen on aktiivisinta. Terveydenhoitajien kokemuksen mukaan somerolaiset saapuvat hyvin ennalta sovituille ajoille.

Neuvolan terveydenhoitajien näkemyksen mukaan seulontojen laajentaminen 65-vuotiaisiin olisi valtakunnallisen valmistelussa olevan lakimuutoksen mukaista ja tarpeellista. Terveyskeskuksen vastaanoton henkilökunnan näkemyksen mukaan 65 vuotta täyttäneiden olisi hyvä tulla joukkoseulontojen piiriin, ikäryhmässä tehdään runsaasti seulontoja ja yksittäisinä testeinä kustannukset ovat kalliimpia. Joukkopapakokeen asiakaskohtaiset kustannukset ovat edullisemmat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic