Lounais-Häme

Kohta on pimeää, muistitko heijastimen? – Heijastimen käyttäjä näkyy jopa kilometrin päästä

Ilman heijastinta pimeässä kulkeva jalankulkija näkyy noin 50 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja noin 150 metrin päästä silloin, kun autossa on kaukovalot.

Tänään maanantaina vietetään valtakunnallista Heijastinpäivää muistuttamaan liikenteessä näkymisen tärkeydestä.

Poliisista muistutetaan, että heijastinta käyttävä ihminen näkyy pimeässä jopa seitsemän kertaa paremmin kuin ilman heijastinta.

– Nyt on korkea aika kaivaa Heijastinpäivän kunniaksi heijastimet esiin, ellet ole sitä jo tehnyt, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa.

Liikenneturva selvitti vuonna 2016 heijastimien turvallisuusvaikutuksia.

Selvityksen mukaan ilman heijastinta pimeässä kulkeva jalankulkija näkyy noin 50 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja noin 150 metrin päästä silloin, kun autossa on kaukovalot.

Sen sijaan hyväkuntoisella heijastimella varustettu jalankulkija näkyy jopa noin 350 metrin päästä silloin, kun autossa on lähivalot ja 600-1000m päästä, kun autossa on kaukovalot.

Liikenneturvan mukaan myös heijastinliivien näkyvyys oli ylivoimainen tavallisiin heijastimiin verrattuna.

– Heijastimen turvallisuusvaikutukset ovat siis kiistattomat, siksi poliisikin käyttää haalarissaan useita isoja heijastimia, poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta.

– On erittäin hyvä, että varsinkin lasten vaatteisiin kiinnitetään heijastimia tai muuta heijastavaa materiaalia jo valmistusvaiheessa. Eikä haittaa, vaikka heijastimia olisi useampikin, poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti