Lounais-Häme

Kohta sännätään kierrokselle

Perinteinen Kalevan kierros on taas ovella. Niin kestävyyslajien huippuja kuin tavallisia kuntoilijoitakin houkutteleva kuuden lajin kiertue alkaa 30 kilometrin luistelulla Seinäjoella.

Paikalliset kuntourheilijat ovat viime vuodet kiertäneet kisaa pääasiassa Tammelan Ryskeen riveissä. Ryske järjestää tuttuun tapaan infotilaisuuden kierroksesta. Se pidetään i maanantaina kello 18 Tammelan kunnantalolla.

Tilaisuuden tarkoituksena on antaa tietoa Kalevan kierroksesta ja houkutella joitakin uusia kuntoilijoita mukaan kisaan.

-Meillä on tavoitteena saada kaksi joukkuetta mukaan kierrokselle, viime vuonna se jäi hieman vajaaksi. Parhaimpina vuosina meillä on ollut mukana 18 kiertäjää eli melkein kolme joukkuetta, kertoo Ari Ilola Tammelan Ryskeestä.

 

Kuuden kestävyyslajin Kalevan kierros tarjoaa haasteita kovatasoisillekin menijöille, mutta toisaalta sen läpäisy onnistuu tavalliselta pulliaiselta.

-Kerromme infotilaisuudessa, millaisella kunnolla ja millaisilla välineillä kierroksesta pääsee läpi. Sen kiertäminen onnistuu pienelläkin satsauksella, missään huippukunnossa ei tarvitse olla, Ilola painottaa.

Tämän vuoden kierros alkaa 27. tammikuuta 30 kilometrin luistelulla. Luonnonolosuhteista johtuen luistelu on järjestetty viime vuosina tekojäällä.

-Luistelu on tänä vuonna Seinäjoen tekojääradalla, jossa on hyvät ja suojaisat olot luistella. Luistella voi pikaluistimilla tai tavallisilla hokkareilla, Ilola kertoo.

10. maaliskuuta on toisen lajin eli 54 kilometrin hiihdon vuoro. Hiihto järjestetään Jyväskylässä.

Latuolosuhteet ovat alkutalven aikana olleet Forssan seudulla kehnot, mutta ainakin Ahvenistolla Hämeenlinnassa ja Virttaankankaalla Loimaan ja Säkylän rajamailla pääsee suksimaan hyvissä oloissa. Ja lupaavat ennusteet parempia kelejä viimein tännekin.

 

19. toukokuuta Mynämäellä kisattava 15 kilometrin suunnistus voi tuntua tottumattomasta pahalta rastilta, mutta ei ole kuitenkaan kierroksen vaikeimpia lajeja. Jos tuntumaa puuttuu, voi sitä hakea kevään iltarasteilta Forssasta ja Somerolta.

-Iltarastien pidemmät matkat ovat haastavampia kuin Kalevan kierroksen suunnistus, Ilola vertaa.

Keuruulla soudetaan 30. kesäkuuta 30 kilometriä. Soutuosuus vedetään savolaistyylisellä yksin- tai vuorosoutuveneellä. Jos yksinsoutu tuntuu liian haastavalta, kannattaa suorittaa osuus vuorosoutuna kaverin kanssa.

-Yksinsoutu on rankka laji, sitä ei pysty vetämään läpi ihan tuosta vaan. Vuorosoutuna matka on paljon kevyempi, suurin osa matkasta pystytään vielä soutamaan tuulelta suojassa.

 

Kalevan kierroksen 66 kilometrin pyöräily poljetaan aika-ajona. Se on vuorossa 18. elokuuta Iitissä.

Pyöräillä voi maantiepyörällä, perinteisellä retkipyörällä tai vaikka cyclocrosspyörällä.

-Pyöräily on ehdottomasti minun paras ja samalla mukavin lajini. Minun tulee pyöräiltyä paljon, ja harrastan myös triathlonia, Ilola kertoo.

Kierros päättyy 30. syyskuuta 21 kilometrin juoksuun. Puolimaraton pistellään yhteislähtönä hyväkuntoisilla ulkoilureiteillä Helsingissä.

 

Kuuden lajin yhteiskilpailussa pisteet lasketaan siten, että kaikki lajit ovat mahdollisimman tasapuolisia keskenään. Yleiskilpailun lisäksi kierroksella on joukkuekilpailut ja viiden vuoden välien ikäsarjat naisille ja miehille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic