Lounais-Häme

Kohti nuorten EM-kisoja

 

Atte Kurkikangas kokeili ensimmäisen kerran 400 metrin aitajuoksua kesäkuussa Jyväskylässä. Tuloksena oli nuorten EM-rajan puhkaisu ja paikka ensi viikolla Georgiassa juostavissa nuorten alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa.

-Onhan tämä toistaiseksi kohokohta uralle. Tiesin, että olen kunnossa, mutta en osannut odottaa kisarajan alitusta, koska en ole aiemmin juossut 400 metrin aitoja, Kurkikangas pohtii ennen perjantaina alkavaa kisarupeamaa.

Mikään eilisen teeren poika Kurkikangas toki ei aitajuoksussa ole, sillä meriittilistalta löytyy nuoremmista ikäluokista 300 metrin aitojen SM-kultaa ja -hopeaa. Jyväskylässä juostu 54.53 on noin kaksi sekuntia kovempi kuin toiseksi parhaalla suomalaisella, mutta vastaavasti pari sekuntia hitaampi kuin Euroopan kärjellä.

-Georgiassa tavoitteena on juosta oma ennätys ja välieräpaikka. Jos aika alkaisi 53:lla, olisin todella tyytyväinen. Loppukilpailupaikka voi olla tiukassa, nuorukainen näkee.

Atte Kurkikankaan, samoin kuin kaksoisveljensä Eetun nimet ovat tuttuja Forssan Lehden urheilusivujen lukijoille. Nuoret miehet ovat olleet usein esillä, milloin yleisurheilu-, milloin salibandy- tai hiihtoaiheisissa jutuissa. Hiihdosta on tullut Eetun ykköslaji, Atte keskittyy tasapuolisesti yleisurheiluun ja salibandyyn, jota hän pelaa hämeenlinnalaisen Steelersin B-juniorijoukkueessa.

-Aitajuoksusta on tullut yleisurheilussa päälaji, mutta salibandy kulkee ainakin toistaiseksi, toivottavasti pitkäänkin rinnalla. Molemmista lajeista on toisilleen hyötyä, haittaa en ole niistä havainnut. Toki ensi talvena on tarkoitus harjoitella ja ehkä kilpaillakin myös hallissa.

Iso merkitys Kurkikankaiden saavutuksille on kotioloilla. Hämeenlinnalainen Miikka Kelo on tänä kesänä ottanut päävastuun Aten treeniohjelmasta, mutta isä-Hannu on edelleen isossa roolissa poikien taustalla muun muassa autonkuljettajana. Tiina-äiti puolestaan pitää kotiolot, kuten ruokailun ja pyykkihuollon kuosissa.

Atte antaa kiitosta myös Forssan yhteislyseolle, jonka akatemia on mahdollistanut molempien lajien aamutreenien ottamisen ohjelmistoon. Aten treeniohjelma on monipuolinen, sisältäen aitajuoksun ohella muun muassa sileää juoksua.

-Sileällä treenataan kestävyyttä pidemmillä matkoilla. Aidoissa vähemmän koko kierrosta, enemmän 2-3 ensimmäisen aidan treeniä, sillä juoksun saaminen rytmiin heti alusta on tärkeää.

Viime kesänä Kurkikangas pinkoi 400 metrin sileän hieman yli 51 sekuntiin. Tulos olisi riittänyt nuorten olympiafestivaaleille, mutta syntyi pari päivää näyttörajan umpeutumisen jälkeen.

Georgian EM-kisojen jälkeen kauden seuraavat tavoitteet Kurkikankaalla ovat nuorten SM-kisat ja Ruotsi-Suomi-maaottelu. Sen jälkeen alkaakin valmistautuminen salibandy-talveen… FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic