Lounais-Häme

Kohti seurakuntalaisten näköistä kirkkoa - Jokioinen läpäisi piispantarkastuksen

Piispantarkastuksesta ei anneta seurakunnalle arvosanaa, eikä siitä saa todistusta. Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo kuitenkin totesi seurakuntavierailunsa päätteeksi, että Jokioisten seurakunta on ilman muuta ”läpäissyt tarkastuksen.”

-On ollut ilo huomata monissa yhteyksissä se, kuinka täällä halutaan kuulua yhteen. Seurakunta ei ole mikään ulkopuolinen toimija, vaan yhteistyökumppani, johon luotetaan ja jonka kanssa halutaan toimia yhdessä, Repo kehui.

Vierailullaan Repo tapasi muun muassa kunnan, koulun, yritysten ja yhdistysten väkeä.

 

Piispantarkastus käynnistyi Jokioisilla jo viime syksynä hiippakunnan dekaanin vierailulla. Sen jälkeen seurakunnassa on tehty määrätietoisesti työtä seurakunnan roolin kirkastamiseksi ja toiminnan vauhdittamiseksi.

-Eikä työ suinkaan lopu tähän. Piispantarkastuksen tavoitteena on sparrata seurakuntaa eteenpäin, Jokioisten kirkkoherra Jyrki Koivisto painottaa.

Koiviston mukaan seurakunnan on aika ajoin paikallaan pohtia laajalla skaalalla identiteettiään ja päivittää työtapojaan. Seurakunta ei saa jymähtää paikalleen, kun maailma ympärillä rullaa eteenpäin.

-Olemme pohtineet juuri sellaisia työtapoja, jotka ovat nimenomaan tässä ajassa tarpeen. Olemme halunneet ottaa seurakuntalaiset mukaan pohdintaan.

Itsenäisen Jokioisten seurakunnan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 115 vuotta. Juuret, historia ja perinteet ovat asioita joista ammennetaan, vaikka kirkko uudistuisikin.

-Vanhat hyvät asiat pysyvät, vaikka niitä joskus laitetaankin uuteen järjestykseen. Seurakunnassa rakenteita tärkeämpää on se, mistä seurakuntaelämä koostuu: työstä ja kohtaamisesta eri-ikäisten ihmisten kanssa, Tampereen tuomiokapitulin pappisasessori Riitta Särkiö muistuttaa.

 

Keskustelua piispantarkastuksen loppuvaiheessa Jokioisillakin herätti tieto siitä, että Forssan seudun viidessä seurakunnassa ryhdytään selvittämään seurakuntien yhteistyömuotoja tai mahdollista yhteen liittymistä tulevaisuudessa.

Piispa Repo rohkaisi miettimään voimavarojen tehokasta jakamista pienissä seurakunnissa.

-Tässä on esimerkiksi kolme pientä seurakuntaa, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä lähekkäin. Voimavaroja ei ole helppoa jakaa, jos seurakunnat ovat itsenäisiä. Myös seurakuntayhtymässä hallinnon raja-aitoja voi olla vaikea ylittää.

Piispa korosti myös, että tulevaisuudessa kirkon on suunnattava työntekijäkeskeisyydestä kohti seurakuntalaisten kirkkoa.

-Asenteessa pitää tapahtua muutosta. Seurakunta on kyettävä näkemään seurakuntalaisten näkökulmasta. Se vaatii paljon myös seurakuntalaisilta, koska vastuunkantajia tarvitaan jatkossa enemmän.

Revon mukaan jokaisen seurakuntalaisen tehtävä on kannatella kristillisen kirkon sanomaa, eikä tyytyä odottamaan, että joku muu tekee sen hänen puolestaan.

-Seurakunta on yhteisö, jonka jäsenet hoitavat erilaisia tehtäviä. Seurakunnan työmuodoissa ei saisi olla jyrkkiä rajoja. FL

 

Piispantarkastus
Seurakunnassa tapahtuva ohjattu oppimisprosessi ja hengellinen matka, joka huipentuu piispan vierailuun.Keskeisenä tavoitteena tukea seurakuntaa, työyhteisöä ja luottamushenkilöitä tehtävänsä ja visionsa selkiyttämisessä ja oman työnsä kehittämisessä.Jokioisilla edellinen piispantarkastus tehtiin 10 vuotta sitten.Vuosina 2016-2017 toteutetussa piispantarkastuksessa järjestettiin lukuisia tapaamisia, joissa haettiin seurakunnan roolia paikkakunnan muutoksen keskellä.Tarkastus huipentui piispanvisitaatioon.Vierailunsa aikana piispa tapasi luottamushenkilöt ja työntekijät, vieraili yhteistyötahojen luona ja toimitti messun.

Uusimmat

Fingerpori

comic