Lounais-Häme

Kohti vaaleja omassa tahdissa - eduskuntavaaliehdokkaita julkistetaan ripotellen

-Me valmistauduimme syksyn maakuntavaaleihin, joita ei sitten tulekaan. Siksi meillä on eduskuntavaaliehdokkaista jäsenäänestys vasta marraskuussa, sanoo Kanta-Hämeen keskustan toiminnanjohtaja Juha Iso-Aho.

Jäsenäänestys järjestetään siinä tapauksessa, että ehdokkaita vaaliehdokkaiksi tulee enemmän kuin 14, joka on maksimimäärä.

Keskustalla on Kanta-Hämeessä yksi kansanedustaja, forssalainen Sirkka-Liisa Anttila, joka ei ole vielä päättänyt, asettuuko hän ehdolle.

 

Hämeen sosiaalidemokraattien jäsenäänestys puolestaan päättyy 2. syyskuuta, joten demariehdokkaat ovat selvillä 3. syyskuuta.

Tosin jäsenäänestyksen tulos ei välttämättä määrää suoraan ehdokaslistaa, vaan parin loppupään nimen osalta käytetään lisäharkintaa. Tavoitteena on toiminnanjohtaja Pirjo Alijärven mukaan saada listasta mahdollisimman kattava ja tasapuolinen.

Nyt ei siis vielä ole tiedossa yhtään demari- eikä keskustan ehdokkaan nimeä. Se kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi pitkäaikainen hämeenlinnalainen kansanedustaja Johannes Koskinen on ilmoittanut olevansa palaamassa kotimaan politiikkaan kolmivuotisen Lontoon-pestinsä jälkeen.

Alijärvi kertoo, että demareilla ehdokkaiksi pyrkiviä on 16, joten jäsenäänestys piti järjestää. Sähköinen äänestys on jo käyty, ja nyt on postiäänestys meneillään niille jäsenille, jotka eivät äänestäneet sähköisesti.

 

Kokoomus puolestaan ei käytä Hämeessä jäsenäänestystä, eikä ole toiminnanjohtaja Mika Airisen mukaan käyttänyt pitkään aikaan.

-Meillä asetettiin alkukesästä kuusi ehdokasta, ja seuraava piirikokous päättää lisänimistä syyskuussa. Ja loput päätetään, kun aika on kypsä, Airinen muotoilee.

Kokoomuksella on nykyään Hämeessä kolme kansanedustajaa. Heistä forssalainen Sanni Grahn-Laasonen ja loppilainen Timo Heinonen olivat alkukesän listalla. Sen sijaan päijäthämäläinen Kalle Jokinen ei ole vielä vahvistanut, aikooko pyrkiä jatkokaudelle.

 

Myöskään vasemmistoliitto ei aio turvautua jäsenäänestykseen Hämeessä. Ehdokkaita on piirin puheenjohtajan Elisa Lientolan mukaan nyt helppo löytää.

– Yksi syy tähän lienee se, että ihmiset ovat tyytymättömiä maan hallituksen toimintaan. Toiseksi meillä on porukka nuorenemassa, ja lisäksi meillä on noususuhdanne menossa puolueessa, Lientola luettelee.

Vasemmistoliitolla on Hämeessä yksi kansanedustaja, Aino-Kaisa Pekonen. Hän aikoo pyrkiä ehdolle.

Lientola sanoo, että tavoitteena on saada piirille kaksi paikkaa tulevaan eduskuntaan.

Kristillisdemokraatit julkisti jo alkukesästä neljä ehdokasta, ja heidän joukossaan on nykyinen kansanedustaja Päivi Räsänen Riihimäeltä. Loput ehdokkaat piirihallitus päättää syksyn mittaan.

Myös perussuomalaisten piiri on julkistanut kahdeksan nimeä, ja mukana ovat päijäthämäläiset kansanedustajat Rami Lehto ja Jari Ronkainen.

Siniset pohtivat piirin puheenjohtajan Petteri Leinon mukaan valtakunnallisesti vaaliliittoa jonkin heille sopivan ryhmän kanssa.

-Ratkaisevaa on myös se, lähteekö kansanedustaja Anne Louhelainen ehdolle. Hänen kantansa ei ole vielä selvillä, Leino sanoo. FL

 

Joitakin ehdokkaita on jo selvillä

Vaalipäivä on 14. huhtikuuta, ennakkoäänestys on 3.–9. huhtikuuta. Ehdokasasettelu vahvistetaan 14. maaliskuuta.

Hämeen kokoomus on tähän mennessä asettanut ehdolle 6 nimeä: Sanni Grahn-Laasonen Forssasta, Timo Heinonen Lopelta, Helena Lehkonen Hämeenlinnasta, Marko Ahtiainen Janakkalasta sekä Milla Bruneau ja Francis McCarron Lahdesta.

Kristillisdemokraatit on päättänyt neljästä ehdokkaasta: Nina Aitola Hattulasta, Sonja Falk Lahdesta, sekä Ismo Portin ja Päivi Räsänen Riihimäeltä.

Perussuomalaiset on asettanut tähän mennessä 8 ehdokasta. He ovat Mira Nieminen Asikkalasta, Pia Kuparinen Forssasta, Sami Huhtala Hattulasta, Marko Heino Heinolasta, Jari Ronkainen Hollolasta, Lulu Ranne Hämeenlinnasta, Rami Lehto Lahdesta, Jari Heikkinen Riihimäeltä.

Muut puolueet eivät ole vielä tehneet päätöksiä ehdokkaista Hämeen vaalipiirissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti