Lounais-Häme

Kohtuuhyvä kaupunki

68,2 pistettä sadasta.

Se on forssalaisten antama arvio sille, kuinka hyvin he viihtyvät kotikaupungissaan.

EPSI Rating tutkii vuosittain suomalaisten tyytyväisyyttä asuinkuntaansa. Tutkimuksessa huomioidaan 75 kuntaa, ja Forssa sijoittui vuonna 2016 kerättyjen tietojen perusteella sijalle 42. Taakse jäivät esimerkiksi sellaiset suuret kaupungit kuin Lahti, Oulu, Pori ja Hämeenlinna. Loimaa sijoittui kyselyssä sijalle 63. Muita Forssan lähiseudun kuntia ei huomioitu kyselyssä.

Tutkimustulos osoittaa, ettei Forssa ole aivan niin kurja paikka asua, kuin kuulopuheiden perusteella voisi päätellä. Paikallisille on tyypillistä haukkua Forssaa, mutta harvempi osaa perustella, miksi Forssa sitten on niin huono.

Forssalaiset opiskelijat Emma Koskinen ja Elli Tossavainen ovat ystäviensä kanssa usein puhuneet, että jonakin päivänä he muuttavat mahdollisimman kauas Forssasta. Todellisuudessa nuoret eivät keksi montaakaan syytä, miksi Forssa on ikävä paikka asua.

-Yksi huono puoli on se, että piirit ovat pienet. Kaikki tuntevat toisensa, Emma Koskinen sanoo.

Hänen mielestään myös harrastusmahdollisuudet voisivat olla paremmat lukio- ja ammattikouluikäisille nuorille.

-Uutta harrastusta on vaikea aloittaa enää tässä iässä.

Nuorten mukaan on joka tapauksessa mahdollista, että ulkopaikkakunnalta muuttava pitäisi Forssaa erittäin mukavana kaupunkina.

-Täällä on kaikki peruspalvelut, joita kuntalainen tarvitsee.

Tyytyväisyys omaan kotikaupunkiin ei olekaan kovin yksiselitteinen asia.

Tyytyväisyyteen näyttää vaikuttavan sekä kokemus että mielikuvat. Jotkut Forssan Lehden tavoittamista kuntalaisista saattoivatkin ensin väittää, että Forssa on ankea paikka, mutta pienen harkinnan jälkeen tulla siihen tulokseen, että eipä täältä mitään puutukaan.

-Forssassa on hyvät koulutusmahdollisuudet, riittävästi palveluita ja terveyspalvelutkin kohtuulliset, opiskelija Jaakko Katajisto pohtii.

Kaksi vuotta Forssassa asuneen Joonas Männistön mielestä Forssa menettelee. Kaupunki on sentään isompi kuin hänen synnyinkaupunkinsa Huittinen.

Joillekin Forssa on tärkeä kaupunki siksi, että se tuntuu omalta. Esimerkiksi Kirsti Lassila sanoo, että paljasjalkaisena forssalaisena hän on oppinut rakastamaan kotikaupunkiaan.

-En ymmärrä, miksi niin moni paikallinen haukkuu Forssaa sisäänpäinlämpiäväksi. Mielestäni väite ei pidä paikkaansa. Forssa on tosi hyvä kaupunki. Täällä on esimerkiksi runsas kulttuuritarjonta, Lassila kehuu.

Toki hänkin löytää kotikaupungistaan jotain huonoa: riitelevät kuntapäättäjät.

-Ehkä tilanne muuttuu vaalien jälkeen.

EPSI Rating -tutkimuksen tuloksista voi päätellä, että forssalaisten tyytyväisyys kotikaupunkiinsa on hieman laskenut vuodesta 2015. Tuolloin Forssa sai kuntalaisilta 71,9 pistettä.

Vuoden 2015 pistemäärä on varsin korkea valtakunnallisesti. Vuonna 2015 forssalaiset olivat tyytyväisempiä kotikaupunkiinsa kuin vaikkapa turkulaiset ja jotakuinkin yhtä tyytyväisiä kuin espoolaiset.

On kuitenkin huomattava, että Forssan kohdalla tapahtunut muutos vuosien 2015 ja 2016 välillä mahtuu tutkimuksen virhemarginaalin sisälle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic