Lounais-Häme

Kohu ei kasvata kuilua vihreissä

Helsinkiläisen kaupunginvaltuutettu Fatim Diarran (vihr.) viikonloppuiset kirjoitukset sosiaalisessa mediassa ovat jakaneet puoluetovereiden mielipiteitä. Suurin osa – tiistaina lopulta myös puolueen puheenjohtaja Touko Aalto Vihreässä Langassa – on tuominnut kirjoitukset, vaikka ensin kuittasi ne mustana huumorina.

Lounaishämäläisissä vihreissä Diarran viittaukset metsässä asuvien harrastamaan insestiin ja vaimonhakkaamiseen tuomitaan jyrkästi.

 

Helsingistä Tammelan metsään muuttanut kunnanvaltuutettu Jan Löfstedt pöyristyi Diarran kirjoituksista ja pitää niitä erittäin harkitsemattomina. Löfstedtin mukaan Diarran puheet eivät edusta missään tapauksessa vihreiden linjaa ja tämän on kannettava itse vastuu tekemisistään.

-Kunnanvaltuutettuina toimii huomattavasti rikoksista tuomittujakin, joten ei hänen sentään erota pidä, mutta kirjoituksia pitää pyytää anteeksi, selittelyille ei ole sijaa, Löfstedt näkee.

Diarra pahoitteli myöhemmin kirjoitustaan ja vetosi huonoon huumoriin. Hän myös toi julki omia pellolaisia juuriaan. Diarran mukaan hänen insestiläppänsä liittyy siihen, että Sallassa esiintyy Sallan tautia, mikä johtuu Diarran mukaan siitä, että on ollut liian läheisiä yhteyksiä serkkujen kanssa.

Ylilääkärinä Kanta-Hämeen keskussairaalassa toimiva Löfstedt lähestyy törkypuheita myös ammattinsa näkökulmasta.

-Suomessa on pienelle tai suppealla alueella asuvalle kansalle tyypillinen tautikanta. Samaa sukujuurta jopa 200 vuoden takaa olevalle pariskunnalle voi syntyä periytyvää tautia sairastava lapsi. Samat sukujuuret käyvät ilmi vasta siinä vaiheessa, kun ne kohtaavat toisensa jälkikasvussa, Löfstedt huomauttaa.

 

Diarra kertoo päivityksessään olleensa pari vuotta sitten kuukauden töissä maatilalla Urjalassa ja se oli hänen mukaansa kokemuksena kamala. Diarraa yhdistää Lounais-Hämeeseen sekin, että hänen puolisonsa on kotoisin Tammelasta.

Löfstedin mielestä Helsingin cityvihreiden sekä maalais- ja erävihreiden välinen kahtiajako väheni jo Ville Niinistön puheenjohtajakaudella ja samaa suuntaa on jatkettu Touko Aallon johdolla. Löfstedt pitää Diarran kommentteja yhden ihmisen ulostulona. Hän ei koe pelkoa, että Diarran lausunto olisi lisäämässä kahtiajakoa vihreissä.

 

Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen tuomitsi Diarran puheet tuoreeltaan. Saman tekee Jokioisilla pitkään vaikuttanut varapuheenjohtaja Kari Tiilikkala. Hän pitää maaseudun aliarviointia usean sukupolven ajan tapahtuneen kaupungistumisen tuomana ongelmana.

-Näitä möläytyksiä tulee vähän väliä milloin mistäkin puolueesta. Isompi ongelma tässä on ohut tietämys maaseudusta. Joillekin pääkaupunkiseutu tuntuu olevan yhtä kuin Suomi, Tiilikkala näkee.

-Me maaseutu- ja erävihreissä pyrimme tuomaan lisää tietoa maaseudusta kaikille, myös cityvihreille. Olemme jo olleet yhteydessä puolueen johtoon ja puheenjohtaja on menossa tapaamaan cityvihreitä, hän jatkaa.

Tiilikkala uskoo, etteivät Diarran kirjoitukset vaikuta vihreiden kannatukseen, vaan ne otetaan yksittäisenä möläytyksenä.

-Jos tästä jotakin positiivista hakee, niin ehkä tämä herättää laajempaa keskustelua siitä, miten Suomea pitäisi kehittää. Nyt on liikaa vastakkainasettelua maaseudun ja isojen kaupunkien välillä eikä huomioida, että elämänarvot niissä ovat erilaiset. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic