Lounais-Häme Forssa

Kohu HKScanin ympärillä ei laannu

Oikeutta eläimille -järjestö ei pidä HKScanin väitteitä teuraskuljetuksen väkivallattomuudesta uskottavana.
Eläinsuojelujärjestö Oikeutta eläimille ei usko HKScanin selityksiin ja yhtiön julkaisemaan videoon sikojen kohtelusta Forssan tehtaalla.

Eläinoikeusjärjestö Oikeutta eläimille ei pidä uskottavana HKScan oyj:n väitettä siitä, että Forssan teuraskuljetus olisi sujunut väkivallattomasti. Yhdistyksen mukaan HKScanin tilanteesta julkaisema video oli lyhyt ja kuvasi eri ajankohtaa.

– Sikoihin kohdistunut väkivalta tapahtui auton sisällä ja myöhemmin kuin video on kuvattu. Pyysin keskiviikkona koko valvontakameran kuvaa koko päivältä, mutten ole saanut vastausta HKScanilta. Keskiviikkona julkisuuteen annetun videon todistusarvo on liki nollaa, näkee yhdistyksessä toimiva Kristo Muurimaa.

Muurimaa muistuttaa, että HKScanin Paimion teurastamon tiloissa vuonna 2015 salakuvatut videot osoittivat, että eläimiin kohdistuva hakkaaminen ja sähköpiiskan käyttö olivat säännönmukaisia ja yleisiä. Hänen mukaansa ei ole syytä olettaa, ettei samaa olisi tapahtunut myös Forssassa.

Eviran Forssan yksikön johtava tarkastuseläinlääkäri on nähnyt videon ja todennut, ettei siinä ole mitään epäasiallista. Muurimaakin myöntää, ettei videolla tapahdu mitään.

– Eläinlääkäri ei kuitenkaan ollut paikalla näkemässä sikojen kohtelua purkutilanteessa, Muurimaa sanoo.

HKScanin viestintäjohtaja Marja Siltala kiistää Muurimaan väitteen eläinlääkärin paikallaolosta.

– Forssan yksikössämme toimii useita Eviran tarkastuseläinlääkäreitä. Heidän virkatehtäviinsä kuuluu muun muassa niin kutsutun ante mortem -tarkastuksen tekeminen eläimille ennen teurastusta. Yksi tarkastuseläinlääkäreistä on ollut seuraamassa tätä purkamista alusta loppuun, kuten normaalistikin. Hän seuraa eläinten purkamisen autosta ja niiden liikkumista. Lisäksi hän varmistaa, että eläimet ovat terveitä ja teuraskuntoisia. Tarvittaessa hän ohjeistaa, miten pitää toimia mahdollisissa poikkeustapauksissa.

– Lisäksi Eviran Forssan yksikön johtava tarkastuseläinlääkäri on katsonut koko tallenteen purkamistilanteesta ja todennut ettei siinä ei ole mitään epäasiallista. Siat kulkevat autosta ulos rauhallisesti ja maata haistellen. Kuljettajan toiminta on rauhallista ja esimerkillistä, Siltala toteaa.

 

Lue myös: HKScan kiistää sikojen kaltoinkohtelun – katso video kohutusta purkutilanteesta

 

Kohu sai alkunsa, kun forssalainen Maarit Auranen julkaisi Facebookissa päivityksen, jossa hän väitti teurasauton kuljettajan mäiskineen sikoja ja huutaneen niille. HKScanin eläinhankinnasta ja ulkotuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck muistuttaa, että teurastamon ohi kulkevalta kävelyteiltä ei ole näköyhteyttä autoon tai purkulaiturille.

– Rekan ikkunat on tosi pienet, siitä näkee ihmisen keskivartalon. Se, mikä ilmeisesti oli helistinmela, eikä ajolevy, heilahti korkealle ja siitä alas. Tämän seurauksena kuului vaimeita iskun ääniä. Sitä seurasi sikojen huuto ja niiden massaliikkeestä seuraava rytinä. Raosta kyllä näkee hyvin, kuinka siat juoksivat sen seurauksena ulos kovaa vauhtia. Ne eivät kävelleet rauhallisesti. Tässä yhteydessä kuului myös miehen huuto, Auranen kuvailee Forssan Lehdelle.

Facebook-päivityksessään Auranen toteaa, että ”päivän tapahtumat tapahtuivat ja menen niistä takuuseen koko sielustani ja sydämestäni.”

 

Muurimaa pitää Aurasen näkemyksiä uskottavampina kuin HKScanin ja Eviran tarkastuseläinlääkärin.

– HKScanilla on tässä businessintressi ja heillä tarve vakuuttaa, ettei tällaista tapahdu. Satunnaisen ohikulkijan kohdalla ei ole kyse henkilökohtaisesta edusta, vaan järkytyksestä. Mitä syitä on olla uskomatta Aurasta, Muurimaa kysyy.

Oikeutta eläimille -järjestön Muurimaa toivoo, että HKScanilla on muutettu toimintatapoja lastaus- ja purkutilanteissa Paimion kohun jälkeen.

– Sikojen lastauksessa työskentelevien ihmisten asenteiden on muututtava paljon. Eläimet pelkäävät luonnostaan siirtymisiä, etenkin kun siirrytään valosta pimeään tai päinvastoin, Muurimaa väittää. FL

 

Juttua päivitetty 1.11. klo 14:46

Lisätty HKScanin vietintäjohtaja Marja Siltalan kommentit.

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic