Lounais-Häme

Kohut eivät vieneet Forssan mainetta – tuntemattomuus vain vaivaa

-Maineen rakentaminen kestää 20 vuotta ja tuhoaminen viisi minuuttia. Kun tämän tajuaa, asioita tekee toisin, liikemies Warren Buffett totesi aikanaan.

Viimeisen vuoden aikana lommoja Forssan maineeseen ovat lyöneet valtakunnallisissa medioissa isolle huomiolle nousseet kaupungissa tapahtuneet paikallisväestön ja maahanmuuttajien yhteenotot sekä viimeisimpänä Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen epäilty pahoinpitely.

Mutta onko Forssan maine todella niin huono kuin tunnutaan ajattelevan?

 

Kuntien maineesta väitöskirjan viime vuonna julkaisseelle Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Haloselle eivät Forssasta tule ensimmäisinä mieleen ongelmat tai negatiiviset tapahtumat.

-Ensimmäiset mielikuvat minulle ovat Forssassa perustettu Suomen sosiaalidemokraattinen puolue, ravit sekä lihanjalostus. Kun hetken miettii, mieleen tulee Malin veljekset. Aika neutraaleja asioita siis, Halonen naurahtaa.

-Minulle Forssasta tulee mieleen keskeisellä paikalla oleva vireä mutta uusiutunut teollisuuskaupunki, sanoo vastaavasti Kuntaliiton viestinnän erityisasiantuntija Jari Seppälä.

Vaikka Forssalle saatetaan hyväntahtoisesti naureskella televisiossa ja kaupunki esiintyy pilakuvissa ”helvetin tulirotkona”, ei paikkakunnan maine Seppälän mielestä seudun ulkopuolella silti ole mitenkään tahrittu.

-Sama tunne voi olla 90 prosentilla muistakin paikkakunnista kunnan sisältä katsottuna. Asiaa ei ulkopuolella koeta yleensä samalla tavalla, Seppälä selittää.

 

Myös tilastojen valossa Forssan maine vaikuttaa olevan vähintään kohtalainen.

Aluetutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aron julkaisemalla vetovoimaisimmat kunnat 2016 -listalla Forssa oli sijalla 149 ollen kuntien keskitasoa.

Suomen Kuvalehti julkaisi alkuvuodesta oman kuntien kuntotestinsä, jossa lehti arvioi 297 kuntaa järjestykseen niiden elinvoimaisuuden mukaan. Forssa oli listan sijalla 110 ja sai peräti neljä tähteä viidestä.

Samoin Ylen tänä vuonna julkaisemassa kuntatutkassa Forssa menestyi vähintään kohtalaisesti saaden keskiarvoksi kolme tähteä viidestä.

 

Yksittäiset negatiiviset tapahtumat unohtuvat Seppälän mukaan yleensä seudun ulkopuolella nopeasti, vaikka asiat jäisivät paikkakunnalla elämään vuosiksi eteenpäin.

Halonen on samaa mieltä, mutta muistaa toisaalta lukeneensa uutisia myös erimielisyyksistä Forssan kunnallisessa päätöksenteossa.

-Yksittäiset tapaukset eivät välttämättä vaikuta maineeseen, mutta jos julkisuudessa on näkynyt, että Forssan kunnallispolitiikassa on ollut ongelmia, ja sen jälkeen tuore kaupunginjohtaja töppää, se voidaan nähdä jatkumona, Halonen myöntää.

– Kaupunginjohtajan tapauksesta voidaan mieltää, että se on jotain ”Forssan tautia”. Nopealla reagoinnilla ja oikeanlaisella tiedotuksella pelastetaan kuitenkin paljon.

 

Viestinnän asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että Forssan maineen kannalta on yksi suurempi kompastuskivi kuin yksittäiset negatiiviset tapahtumat.

-Sama ongelma on monilla muilla Forssan kokoisilla ja näköisillä paikoilla: isolle osalle ihmisistä paikkakunta on aika tuntematon, Halonen sanoo.

-Vaikka olemmekin julkisuudessa olleet negatiivisissa merkeissä monella tapaa, uskon, että Forssa on ihan hyvämaineinen pikkukaupunki. Forssaa vain ei tunneta, forssalaisen mainostoimiston Mainossataman Mika Sulonen miettii.

Samoilla linjoilla on Sulosen kollega, Mainostoimisto Synergian Ville Koivisto.

-On paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Forssassa ja joilla on ennakkoluuloja. Kun ihmisille alkaa avata kaupunkia heidän tänne eksyessään, he ovat ihan huuli pyöreinä, Koivisto kertoo.

 

Positiivista kuvaa Forssasta saisi viestinnän asiantuntijoiden mukaan helpohkostikin levitettyä muualle oikeanlaisella strategialla, jos oikeat palaset hyödynnetään oikein.

Halosen mukaan paikkakunnista muistetaan usein etenkin kulttuuri ja paikalliset henkilöt.

-Paikkakunta pystyy edistämään tunnettavuutta, jos on olemassa henkilöitä, jotka nousevat julkisuuteen ja haluavat kertoa omasta kotipaikkakunnastaan. He tavallaan myyvät ja markkinoivat omaa kotikuntaansa, Halonen kertoo.

Sulosen mielestä tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi Jonna Tervomaa ja Miia Nuutila. Tapahtumista Sulonen mainitsee Holjat sekä Tammelan puolella järjestettävän Järvisählyn, joita voisi hänen mielestään markkinoida aktiivisemmin ja isommalle alueelle.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta Forssa?
Asta Kuusinen, HelsinkiPysähdyimme Forssassa aina ajaessamme Porista Helsinkiin, kun olin lapsi. Muistan isot kerrostalot, joista jäi mielikuva, ettei tämä ole kovin kaunis paikka. Forssan maine ei ole kai kovin hyvä, en tosin muista, mistä se johtuu. Ehkä jostakusta poliitikosta? Erkki Lilja, HelsinkiEnsimmäisenä mieleeni tulee se fakta, että olen viettänyt Forssassa elämäni tärkeimmän hetken – syntymäni. Olin täällä silloin kolme päivää. Aina kun kerron, että olen syntynyt Forssassa, minulle sanotaan, että "kannattaako sillä nyt kehuskella". Kaverini myös kertoi, että forssalaiset itse eivät oikein tykkää paikasta. Liisa Takovaara, PirkkalaTyypillinen pieni tehdaskaupunki. Ei Forssan maine sen huonompi ole kuin joillakin muillakaan, vaikka maahanmuuttaja-asiat tekivätkin kolhun. Mielikuvani on, että Forssa on mennyt viime vuosina alaspäin. Tämä on perinteinen tehdaskaupunki, jonka loiston päivät ovat takana. Keskusta on kyllä kaunis.

Uusimmat

Fingerpori

comic