Lounais-Häme

Kohut tai televisiossa naureskelu eivät vieneet Forssan mainetta – Yksi ongelma on vain ylitse muiden

Kun Forssalle naureskellaan telkkarissa ja valtakunnallisissa otsikoissakin kaupunki on aika ajoin negatiivissävytteisissä jutuissa, voi tuntua, että kaupungin maine olisi mennyt. Näin ei kuitenkaan ole, asiantuntijat vakuuttavat. Juttu on julkaistu alun perin 17.7.2017.

– Maineen rakentaminen kestää 20 vuotta ja tuhoaminen viisi minuuttia. Kun tämän tajuaa, asioita tekee toisin, liikemies Warren Buffett totesi aikanaan.

Viime vuosien aikana lommoja Forssan maineeseen ovat lyöneet esimerkiksi valtakunnallisissa medioissa isolle huomiolle nousseet kaupungissa tapahtuneet paikallisväestön ja maahanmuuttajien yhteenotot. Otsikoihin nousi vuonna 2017 myös kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi, jota epäiltiin pahoinpitelystä. Syyttäjä teki tapauksessa lopulta syyttämättäjättämispäätöksen.

Mutta onko Forssan maine todella niin huono kuin tunnutaan ajattelevan?

Ensimmäisen mieleen SDP, ravit ja lihanjalostus

Kuntien maineesta väitöskirjan viime vuonna julkaisseelle Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Haloselle eivät Forssasta tule ensimmäisinä mieleen ongelmat tai negatiiviset tapahtumat.

– Ensimmäiset mielikuvat minulle ovat Forssassa perustettu Suomen sosiaalidemokraattinen puolue, ravit sekä lihanjalostus. Kun hetken miettii, mieleen tulee Malin veljekset. Aika neutraaleja asioita siis, Halonen naurahtaa.

– Minulle Forssasta tulee mieleen keskeisellä paikalla oleva vireä mutta uusiutunut teollisuuskaupunki, sanoo vastaavasti Kuntaliiton viestinnän erityisasiantuntija Jari Seppälä.

Vaikka Forssalle saatetaan hyväntahtoisesti naureskella televisiossa ja kaupunki esiintyy pilakuvissa ”helvetin tulirotkona”, ei paikkakunnan maine Seppälän mielestä seudun ulkopuolella silti ole mitenkään tahrittu.

– Sama tunne voi olla 90 prosentilla muistakin paikkakunnista kunnan sisältä katsottuna. Asiaa ei ulkopuolella koeta yleensä samalla tavalla, Seppälä selittää.

Tilastojen valossa tilanne kohtalainen

Myös tilastojen valossa Forssan maine vaikuttaa olevan vähintään kohtalainen.

Aluetutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aron julkaisemalla vetovoimaisimmat kunnat 2016 -listalla Forssa oli sijalla 149 ollen kuntien keskitasoa.

Suomen Kuvalehti julkaisi alkuvuodesta oman kuntien kuntotestinsä, jossa lehti arvioi 297 kuntaa järjestykseen niiden elinvoimaisuuden mukaan. Forssa oli listan sijalla 110 ja sai peräti neljä tähteä viidestä.

Samoin Ylen tänä vuonna julkaisemassa kuntatutkassa Forssa menestyi vähintään kohtalaisesti saaden keskiarvoksi kolme tähteä viidestä.

Ulkopuolella negatiivisuus unohtuu n0peasti

Onko Forssan maine niin ryvettynyt kuin usein luullaan? Grafiikka: Leena Mörsky

Yksittäiset negatiiviset tapahtumat unohtuvat Seppälän mukaan yleensä seudun ulkopuolella nopeasti, vaikka asiat jäisivät paikkakunnalla elämään vuosiksi eteenpäin.

Halonen on samaa mieltä, mutta muistaa toisaalta lukeneensa uutisia myös erimielisyyksistä Forssan kunnallisessa päätöksenteossa.

– Yksittäiset tapaukset eivät välttämättä vaikuta maineeseen, mutta jos julkisuudessa on näkynyt, että Forssan kunnallispolitiikassa on ollut ongelmia, ja sen jälkeen tuore kaupunginjohtaja töppää, se voidaan nähdä jatkumona, Halonen myöntää.

– Kaupunginjohtajan tapauksesta voidaan mieltää, että se on jotain ”Forssan tautia”. Nopealla reagoinnilla ja oikeanlaisella tiedotuksella pelastetaan kuitenkin paljon.

Sama ongelma kuin muilla Forssan kokoisilla paikoilla

Viestinnän asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että Forssan maineen kannalta on yksi suurempi kompastuskivi kuin yksittäiset negatiiviset tapahtumat.

– Sama ongelma on monilla muilla Forssan kokoisilla ja näköisillä paikoilla: isolle osalle ihmisistä paikkakunta on aika tuntematon, Halonen sanoo.

– Vaikka olemmekin julkisuudessa olleet negatiivisissa merkeissä monella tapaa, uskon, että Forssa on ihan hyvämaineinen pikkukaupunki. Forssaa vain ei tunneta, forssalaisen mainostoimiston Mainossataman Mika Sulonen miettii.

Samoilla linjoilla on Sulosen kollega, Mainostoimisto Synergian Ville Koivisto.

– On paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Forssassa ja joilla on ennakkoluuloja. Kun ihmisille alkaa avata kaupunkia heidän tänne eksyessään, he ovat ihan huuli pyöreinä, Koivisto kertoo.

Kulttuuri ja henkilöt jäävät mieleen

Positiivista kuvaa Forssasta saisi viestinnän asiantuntijoiden mukaan helpohkostikin levitettyä muualle oikeanlaisella strategialla, jos oikeat palaset hyödynnetään oikein.

Halosen mukaan paikkakunnista muistetaan usein etenkin kulttuuri ja paikalliset henkilöt.

-Paikkakunta pystyy edistämään tunnettavuutta, jos on olemassa henkilöitä, jotka nousevat julkisuuteen ja haluavat kertoa omasta kotipaikkakunnastaan. He tavallaan myyvät ja markkinoivat omaa kotikuntaansa, Halonen kertoo.

Sulosen mielestä tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi Jonna Tervomaa ja Miia Nuutila. Tapahtumista Sulonen mainitsee Holjat sekä Tammelan puolella järjestettävän Järvisählyn, joita voisi hänen mielestään markkinoida aktiivisemmin ja isommalle alueelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic