Lounais-Häme

Koijärvellä leivottiin koulun ja päiväkodin voimin – katso video

Koijärven koulun käytävällä leijaili torstaina ulko-ovelle saakka vahva pullan tuoksu.

-En kestä tätä tuoksua, tahdon pullaa! parahti ohi viilettävä koululainen.

Tuoksu johti Pikku Porkkana -keittiöön, jossa vipelsi ja viiletti isompaa ja pienempää leipuria, kun koulu-päiväkodilla vietettiin kansallista korvapuustipäivää.

-Kova mutta kiva häsläys menossa, naurahti korvapuustien leivonnassa avustaneiden Saviniemen maatalousnaisten Liisa Ahtola.

Virallisesti korvapuustipäivää vietettiin Suomessa jo keskiviikkona, mutta silloin koijärveläisillä riitti puuhaa toisaalla niin paljon, ettei leipomaan ennätetty ennen torstaita.

 

Toimintaa Pikku Porkkanassa torstaina tosiaan riitti, kun toisella pöydällä korvapuusteja vaivasivat esikoululaiset ja viereisellä kuudesluokkalaiset. Uunipelleille löysi tiensä erimuotoisia ja erikokoisia korvapuusteja, joista toiset olivat kuin suoraan leivontaopuksen mallikuvasta, toiset selvästi vielä harjoituskappaleita.

-Pitää muistaa antaa lasten sohlata. Eivät lapset ole heti ammattilaisia, mutta pienellä sähläyksellä he oppivat tekemään itse, Ahtola antoi vinkin myös kotileipureille.

-Teimme jo aamulla taikinat valmiiksi, mutta osa tytöistä sanoi heti, että he haluavat sotkea taikinan itse. Ja se on aivan oikein.

 

Eikä leivonta tunnu ainakaan koijärveläislasten keskuudessa olevan katoavaa kansanperinnettä.

-Äiti on opettanut kotona, esikoululainen Oona Turunen hehkutti saatuaan kehut kaulitsemastaan taikinasta.

Oona Turusen kotona tosin ei leivotakaan pelkästään korvapuusteja.

-Olemme leiponeet ainakin tuhat kertaa. Yleensä me leivomme ihan kaikkea, Turunen iloitsi pullataikinan valmistuttua.

Kuudesluokkalaiset Luukas Lehtinen ja Otto Toiviainen kertoivat leipovansa kotona suunnilleen kerran kuukaudessa.

-Yleensä leivon siskon kanssa, useimmiten mustikka- tai puolukkapiirakkaa, Lehtinen sanoi.

-Tämä on ihan mukavaa puuhaa, voisi koulussa leipoa useamminkin leipoa, kaksikko tuumasi.

 

Leivonnaisten ulkonäkö tai edes maku ei ollut korvapuustipäivässä tärkeintä, vaan ylipäätään leipominen.

Yhtenä pullapäivän puuhanaisena toiminut vastaava lastentarhanopettaja Tarja Mäkelä painotti toiminnan yhteisöllisyyttä. Vaikka vain osa oppilaista oli mukana varsinaisessa leipomisessa, valmiit korvapuustit nautiskeltiin yhdessä koko koulun ja päiväkodin kesken.

-Mietimme, mitä voisimme tehdä yhdessä, kun yhteisöllisyys on meillä ylipäätään hyvin tärkeää. Päiväkodin puolelta Sari Tuusa sai idean pullapäivästä, Mäkelä iloitsi.

-Leivonta ylipäätään luo hyvää mieltä. Vaikka olisi paha mieli, se kaikkoaa heti, kun pulla tuoksuu käytävillä, Mäkelä jatkoi. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic